prima mea etichetă roșie

December 12th, 2010 Cosmin Manci

… chiar este vorba despre o etichetă roșie :)) .

În momentul în care se descrie o specie nouă dintr-un organism biologic, aceasta se facepe baza unei serii tip, primul (în mod normal un mascul) este holotipul si urmatoarele sunt paratipi. La aceste exemplare, într-o colecție, se adaugă o etichetă roșie.

Acum 2-3 săptămâni a intrat și în colecția un astfel de exemplar, primul meu paratip. Este o femelă din specia Tropinota (Epicometis) paulae Leo, 2010 (Cetoniidae) … care după cum se vede a fost descrisă anul acesta din Italia, de către Piero Leo (din Italia)… Piero, dacă ajungi să citești asta, mulțumesc încă o dată.

“dragoste de furnici”

December 9th, 2010 Cosmin Manci

Dacă vă întrebați ce este cu titlul asta vă spun că are legătură cu subiectul fotografiat azi. Cyclidius elongatus (Olivier, 1789) este o specie mirmecofila (iubitoare de furnici). Această specie este înrudită cu ileana noastră (familia Cetoniidae) dar dezvoltarea ei depinde de furnici (de multe ori speciile mirmecofile sunt dependente de o singură specie de furnici). Specia se găsește în America de Sud (exemplarele pe care le am eu sunt din Ecuador) și dimensiunea este de circa 30 mm.

specii noi (III)

June 9th, 2010 Cosmin Manci

orhidee

fluturi și “molii”

alte insecte

șerpi

specii noi (II)

May 8th, 2010 Cosmin Manci

alte specii noi, de data asta pe partea de herpetofauna.

specii noi / foto noi

May 5th, 2010 Cosmin Manci

Hm… pentru că la unii li se pare că stau 😛 … ca să le dovedesc că nu este așa inaugurez această categorie specii noi / foto noi .

Acum probabil că o să vă întrebați care este ideea cu această categorie… pe rând. După cum unii știti acest blog este doar o părticică din “universul” nature4stock, dacă nu… știți acum 😉 . Mai exact pe lângă acest blog există mia multe alte situri (și or să fie mai multe) … libelulele în Românialibelulele în Greciapăsăriorhideeplante (exceptând orhideele), fluturiinsecte (exceptând fluturii și libelulele pe moment)…

Cum le accesați?  Click pentru iconițele respective din secțiunea My links (câteva vor mai veni cât de curând): 

Ca să ajung la subiect… din când în când (poate zilnic sau poate că mai rar 🙂 ), când adaug specii noi sau fotografii noi pe oricare din aceste situri voi face un nou post prin care le voi anunța.

Și o mostră… cu ce a mai apărut în ultimele zile

Insecte:

Noapte bună !!!!