eclipsăăăăăăăăăă :)

January 4th, 2011 Cosmin Manci

m-am trezit și cică e eclipsp, și m-am luat după Gabriela și am făcut și eu niste foto 🙂

“dragoste de furnici”

December 9th, 2010 Cosmin Manci

Dacă vă întrebați ce este cu titlul asta vă spun că are legătură cu subiectul fotografiat azi. Cyclidius elongatus (Olivier, 1789) este o specie mirmecofila (iubitoare de furnici). Această specie este înrudită cu ileana noastră (familia Cetoniidae) dar dezvoltarea ei depinde de furnici (de multe ori speciile mirmecofile sunt dependente de o singură specie de furnici). Specia se găsește în America de Sud (exemplarele pe care le am eu sunt din Ecuador) și dimensiunea este de circa 30 mm.

gândaci “pufoși” – I

November 29th, 2010 Cosmin Manci

Am făcut un pic de pauză pe blog având unele și altele de terminat.

Pentru 2-3 postări vă/mă voi delecta cu gândaci “pufoși”, pentru că de când am văzut primele exemplare acum câțiva ani la prima mea vizită în Grecia am fost fascinat de ei. Iar primul din aceasta serie este și cel mai pufos – Pygopleurus vulpes (Fabricius, 1781) – Glaphyridae, specia se găsește și la noi dar este rară, exemplarul din imagine provenind din nordul Greciei.

Carabus (Coptolabrus) pustulifer mirificoides Deuve & Li, 2002 – Carabidae

November 19th, 2010 Cosmin Manci

Astăzi un alt gândac din China… dar ca sa mai schimb un pic … un răpitor.

Carabus (Coptolabrus) pustulifer mirificoides Deuve & Li, 2002 – este un carabid mare (~5-6 cm… nu măsor acum 🙂  că e lene) și frumos (eu cel puțin așa spun 😉 ). Și la noi exista o specie cam la fel de mare (Carabus gigas… poate o să treacă și el odată pe aici :d ) dar care este pur si simplu negru… și fără nici un fel de “model” deosebit.

Enjoy

Plagionotus arcuatus (Linnaeus, 1758) – Cerambycidae

November 18th, 2010 Cosmin Manci

De data asta o specie de “croitor” de pe la noi, o specie comună cam în toată Europa. Presupun că au numele de croitor din cauza mandibulelor puternice (mai ales la speciile mari) cu fețe interne mai mult sau mai puțin drepte ca la o foarfecă.

Plagionotus arcuatus (Linnaeus, 1758) – deși este o specie comună se vede mai greu pentru că nu stă pe flori astfel că este mai rar observată. Pentru a o vedea doar stați un pic într-o zi frumoasă cu soare, prin mai-iunie-iulie (depinde de altitudine), pe lângă niște arbori doborâti de vânt sau de om (să fie foioase pentru specia asta) și veți fi uimiți de numărul și diversitatea de insecte care se perindă pe acolo.

În imagini două exemplare preparate, mascul și femelă, și câteva fotografii făcute în natură.