schimbări

August 27th, 2009 Cosmin Manci

Aşa cum spuneam în postarea făcută data trecută în viaţa mea este o schimbare majoră… de fapt sunt două… una întâmplată cu puţin timp în urmă. Vă las pe voi să vă imaginaţi ce şi cum după fotografie.

inel

O altă schimbare este faptul că acum, după trei ani, am plecat din Administraţia Parcului Naţional Retezat. Am plecat de unde într-un fel era familia mea şi sper că oricum ar fi să rămân cu voi toţi prieteni… asta dacă cineva dintre voi citeşte asta… şi gata ca după aia sunt prea siropos şi eu nu sunt genul. De acum voi încerca să mă concentrez cât mai mult pe doctorat… aşa că la libelule or să apară tot mai multe noutăţi.

Şi de asemenea la revedere Retezat-ule.

la revedere

vine toamna

August 24th, 2009 Cosmin Manci

De când nu am mai dat pe aici a venit şi toamna. Deşi am umblat mult, din Transilvania în Crişana, apoi în Banat, înapoi în Transilvania şi spre Moldova şi iar înapoi pentru că am mers chitit pe ştiinţă nu am prea avut timp de prea multe şi nici prea multe fotografii nu am făcut.

… aşa că acum doar o foarte scurtă postare.

Frunzele au prins culoare, tot mai multe cdiuperci sunt prin păduri, păsările au început să se strangă grupuri grupuri, unele au venit deja din nord. Şi prin viaţa mea o schimbare majoră este pe rol… o să aflaţi peste câteva zile. Acum doar câteva păsări… prin Moldova… cu dorinţa de a merge spre sud.

Parcul Natural Comana – vietuitoare

September 6th, 2008 Cosmin Manci

Cum spuneam si in postul trecut la sfarsit de august am vizitat Parcul Natural Comana.

Motivul principal pentru care am vizitat parcul a fost sa vad daca nu gasesc o libelula din care se cunoaste pe teritoriul Romaniei un singur exemplar mascul colectat acum circa 100 de ani, Cordulegaster insignis. Nu am avut noroc, dar acum un pic macar cunosc locul si sper ca la anul in iulie sa pot ajunge din nou acolo… acum a fost si un pic cam tarziu.

Si cum o parte din lac e zona umeda, si cum zona umeda presupune si pasari… cateva dintre acestea:

– egrete mari (Egretta alba), numeroase exemplare au putut fi vazute, acestea faceau parte dintr-un grup mai mare (pe langa egrete mai erau si starci cenusii (Ardea cinerea) si un lopatar (Platalea leucorodia))

– prin stufaris numeroase exemplare de pitigoi de stuf (Panurus biarmicus) erau auzite/vazute, in imagine un juvenil

Chirigita cu obraji albi (Chlidonias hybridus) putea fi vazuta pescuind (in imagine un juvenil) alaturi de pescarusi razatori (Larus ridibundus)

Pe ochiurile mai mari de apa numeroase randunele (Hirundo rustica) si…

… lastuni de mal (Riparia riparia) vanau insecte invizibile pentru noi.

Si pentru final (partea cu pasarile) o adevarata bijuterie pescarusul albastru (Alcedo atthis).

Dintre insecte foarte remarcata a fost aceasta ruda a musculitei de otet, care in momentul cand ajungeai in padure iti sarea in ochi. Determinarea inca nu este 100% dar cel mai probabil Phortica semivirgo (partial confirmat de Jan Maca care a si botezat aceasta musca, o sa primeasca exemplare).

Alte specii interesante:

Rhaphium caliginosum (identificat de Igor Grichanov, vezi aici)

Argyra (o sa vina si numele complet)

Ca de obicei am cautat sa vad ce libelule sunt in zona (cca 10 specii gasite), aici doua dintre ele ilustrate:

Sympetrum sanguineum (mascul)

Ischnura elegans (mascul)

Dintre mustele rapitoare interesanta a fost aceasta specie foarte mica (~3mm), probabil Stichopogon scaliger (determinat de Eric Fisher)

O lacusta foarte interesanta (si foarte mica) este Xya pfaendleri (determinat de Ionut Iorgu), pare a fi o incrucisare intre lacuste si coropisnite.

In incheiere o noutate pentru mine (nu a fost singura): Leptotes pirithous (o femela depunand oua pe rachitan (Lythrum salicaria), un ou depus se poate vedea si in coltul fotografiei)

Multumesc si pe aceasta cale Administratiei Parcului Natural Comana si Ocolului Silvic Comana pentru ajutorul dat.

Parcul Natural Comana – locuri

September 5th, 2008 Cosmin Manci

La acest sfarsit de august am vizitat Parcul Natural Comana, pentru ca sunt multe fotografii vor fi doua posturi. Unul dedicat locurilor si al doilea vietuitoarelor.

Parcul este situat in jurul localitatii Comana si a baltii cu acelasi nume pe o suprafata de circa 25000 Ha. Ajunsi parc ne-am cazat la cabana Fantana cu Nuc (construita in 1889) si am plecat un pic in explorare.  Cabana o puteti in vedea in fotografia de mai jos in planul indepartat.

Legenda spune ca aici pe locul unde acum este cabana a fost ucis si decapitat Vlad Tepes.

Explorarea a inceput pe aceasta carare de lemn prin stuf, …

carare pe care am ajuns la un debarcader, de unde am si plecat in zilele urmaoare cu barca (e si ea acolo) 😉

Tot in peregrinarile noastre am dat peste o alta “carare” de lemn care te duce la “satul celtic”, aflat acum intr-o stare destul de rea (si cararea la fel).

In ziua urmatoare am inceput prin a explora padurea din zona. Padurea este extraordinara (pe langa ca aici sunt cele doua rezervatii originare si anterioare parcului – de ghimpe si de bujor) aici fiind foarte multe exemplare uriase de stejar iar teiul (si nu numai) care o completeaza o face mai deosebita.

Tot aici (la locuri) intra si Manastirea Comana, ctitorita originar de Vlad Tepes si reconstruita de Radu Serban si mai tarziu de Serban Cantacuzino. Doar ca o meniune in zona mai exista o alta manastire (Delta Neajlovului) pe care nu am vizitato.

Si ca sa ma intorc la Comana, eu nu sunt credincios si foarte probabil ca nu voi fi pentru ca imi provoaca un dispret prea mare (biserica ca institutie). Aici la manastire initial am spus ca nu voi intra pentru cva au distrus tot ce era vechi si istorie cu un zid hidos pe care au inceput sa-l ridice de jur imprejur (am vazut niste fotografii “prezid” si arata frumos… ca o cetate), iar in interior au refacut biserica dar cel putin pentru ochii mei fara a pastra nimic din ce a fost. Beton si termopane asta se vede de afara… nici nu am intrat.

Cateva aspecte de acolo:

– turnul-poarta si o parte din ce a mai ramas din vechiul zid.

– si o alta parte din interiorul curtii

Tot despre parc mai puteti citi aici si mai multe despre misterul mortii lui Vlad Tepes aici.

Si un mic sfat daca mergeti pe acolo… avei grija cu drumul, drumuri rele ca acolo (cu precadere in sate) nu am vazu niciunde… e bucurie cand intri pe drumuri forestiere.

Voi reveni cu vietuitoarele…

14.august.2008 PN Gradistea Muncelului – Cioclovina

August 14th, 2008 Cosmin Manci

Azi ne-am decis (eu si Gabriela) sa facem o vizita in PN Gradistea Muncelului-Cioclovina, vecin aici si unde pot spune ca nu am fost inca. Asa ca spus si facut dimineata spre parc, unde… o sa vedeti.

Si cum, eu cel putin nu stiu cum se face teleportarea, fiind pe masina si vazand una alta ne-am mai oprit. Prima fost langa Bretea Romana pe Raul Strei unde am gasit o colonie de prigorii (Merops apiaster) (cca 30 de perechi). Pasare asa frumoasa merita o fotografie (una a si iesit cat de cat) 😉 .

Mai departe am mers tot pe drum ocolit si intre Dancu Mare si Dancu Mic am putut vedea un frumos exemplar de serpar (Circaetus gallicus) dar de departare 🙁 . Din putinele pe care le stiu eu acesta este un exemplar tanar de anul acesta (juvenil). Una din dintre imaginile facute mai jos.

Pana la urma am ajuns si in parc la destinatia noastra…

Capitala a ce a fost Dacia.

Cateva imagini de acolo si dupa aceea ma intorc la partea biologica.  😉

– panorama cu cateva din obiective, daca va chinuiti un pic cu schema de mai sus puteti sti care ce este.

– din Sanctuarul mare de calcar

– si izvor lasat de daci (buna apa)

Sa ne intoarcem la partea biologica, una din primele fiinte observate (mai corect spus fotografiata) a fost acest gandac (Cicindela hybrida)

… si pentru ca nu pot sa pun aici toate fotografiile, urmatoarea aleasa sa fie vazuta este o specie de musca (Acidia cognata) (in imagine un mascul), larva acesteia fiind miniera mai ales in frunzele de podbal (Tussilago farfara).

Trecem la plante, o specie de gentiana (Gentiana asclepiadea)

si cinstetul (Salvia glutinosa).

Si pentru sfarsit am lasat ce-mi place mie mai mult, libelulele.

Azi am reusit sa fac niste fotografii bunicele cu Cordulegaster bidentata, si inca o femela (faina zi).

Tot la genul Cordulegaster am inceput o marcare a indivizilor capturati (sunt curios cat se misca/cat traiesc…), asa ca daca vedeti asa ceva (un exemplar o sa-l vedeti mai jos) va rog sa-mi comunicati care/unde/cand. Anul acesta pana acum am vazut cam 100 de exemplare din ele 22 fiind capturate/marcate.

Si un alt exemplar marcat (detaliu).

Cam atat din ziua de azi