another day near house, 4.may.2015

May 5th, 2015 Cosmin Manci

Ended (just a way to say … never will end with work here 🙂 ) with home things and decided one more time (for sure will be many more times 🙂 ) to do another trip in the forest near house (this time I checked and is something like 5 km away from house)… you can see on the “map” where I have been (blue line).

4.may.2015

This time I have used only the gear 7D with Sigma 150 and a lot the tripod (sorry for quality … from phone). Flash in general was used just as a fill and because of the wind (even if not strong) a big procent of photos headed in recycle bib direction.

4.may.2015, setup


Here it is what I got … still the flash light is too strong 🙁 … need to do more experiments and tryouts.

Some plants … a name for Asparagus species is appreciated (got it, Asparagus tenuifolius, thanks Paul). Finding here Orchis purpurea was amazing for me, maybe will reach the place again in 2-3 days so I can make some in full bloom photos. And flowers of warted spindle tree even if small are very nice.

Asparagus tenuifolius Allium ursinum Convallaria majalis Orchis purpurea Euonymus verrucosus

And some invertebrates …

Misumenops tricuspidatus Agapanthia sp. Rhagium sycophanta Elateridae sp Cantharis rustica Platycerus caraboides Coraeus marginatus Eysarcoris fabricii Pyrgus malvae Erynnis tages Anthocharis cardamines Cauchas rufimitrella Tanyptera atrata

And for ending … a nice female of Lacerta viridis.

Lacerta viridis


Like always I’m more than happy to receive name for what I have photographed and is not named yet or named wrongly.

Thanks to: Pjotr Oosterbroek for the name of the tipulid (Tanyptera atrata), Fabrizio Fanti for Cantharis rustica, Paul-Marian Szatmari for Asparagus tenuifolius, …

prin Grecia

November 6th, 2009 Cosmin Manci

Cum deja unii știu eu (și Gabriela) am plecat în Grecia pentru jumătate de an, așa că voi revedea România prin aprilie… când vine primăvara.

O lună este gata și cum nu am pus nimic pe aici… bag acum la grămadă câteva fotografii făcute zilele astea… când s-a putut merge afară pentru că până acum o vreme cam urâtă pe aici… oare noi am adus ploilea astea?

Fotografiile de mai jos apar cam în ordinea în care au fost făcute aici așa că or să fie la grămadă plante cu muște cu păsări cu mai stiu eu ce și iar plante și iar…

Numele la fiecare poate fi citit când vedeți imaginea mare sau dacă treceți cu mouse-ul peste ea.

Determinările sunt făcute după Paul Sterry – Collins Complete Guide to Mediterranean Wildlife (la mine pe copertă este doar un cameleon… deci cea de acolo probabil că este o altă ediție) și cu ajutorul internetului astfel că probabil vor fi găsite greșeli… dacă mi se spun le corectez. 🙂

Câteva imagini care să arate ceva din Grecia la Gabriela pe blog.

Dacă unii se întreabă ce fac pe aici… un stagiu de străinătate în cadrul doctoratului. Aici la Universitatea din Atena o să pun la un loc datele care există pentru libelule pentru Grecia, deja o mare parte din literatură este scanată și în viitorul foarte apropiat probabil ca pe situl cu libelule (dedicat României) voi face un modul pentru Grecia… mai mult sau mai puțin în aceeași formă. Altfel încerc sa lucrez câteva aspecte legate de libelule pe care nu le prea pot face în România din cauza iernii (este vorba mai ales de studiu asupra stadiilor larvare la libelule, la noi or să cam înghețe apele astfel că…).

1-3.aprilie.2009 – tot prin Italia

April 28th, 2009 Cosmin Manci

În dimineaţa de 1 aprilie ne-am dat deşteptarea (şi nu este o păcăleală) şi am plecat spre sud… prima destinaţie Parcul Naţional Vezuviu. Şi o mare dezamăgire… am făcut cunoştiinţă cu gardurile din parcurile naţionale, cu “divieto din accesso”… am ajuns sus ca să urcăm la conul vulcanic… să opreşti in parcare a fost parcă 3 € (ceva de genu)… merg sa iau bilet (doar aşa se poate intra) 10 €, dar numai cu ghid… adică plătesc 10 € ca să urc în goană şi să înţeleg nimic… am plecat. Pe drum la vale ne-am oprit pe marginea drumului unde am fotografiat o orhidee nouă pentru mine Orchis papilionacea (foarte frecventă şi în numeroase forme).

<i>Orchis papilionacea</i> <i>Orchis papilionacea</i> <i>Orchis papilionacea</i>

Cum spuneam am plecat mai departe spre sud spre regiunea Apulia… călcâiul cizmei italiene… de fapt cam asta am făcut toată ziua… în maşină (mai ales că nici vremea nu a fost în regulă). Am dormit la marginea unei livezi (sper ca e corect spus aşa) de măslini.

Dimineaţă am plecat mai departe in direcţia orăşelului Alberobello (aici încă se mai păstrează ceva din tradiţiile locului… chiar daca numai pentru turişti) unde am avut neplăcuta surpriză sa-mi moară aparatul de fotografiat (a repornit până la urmă) aşa că eu nu am făcut nici o fotografie… câteva fotografii făcute de Gabriela.

Trulli Trulli Trulli

Mai departe mai mult sau mai puţin spre nord cu destinaţia finală Parcul Naţional Gargano (un mic pinten în cizma italiană), pe drum ne-am oprit în mai multe locuri pe marginea şoselei unde am mai putut face câteva fotografii: Anemone hortensis, Falco naumanni, Ophrys sp., Orchis collina, Romulea bulbocodiumOphrys sicula, Ophrys sp. incubacea (ID: Peter), Ophrys sp., Ophrys sp., Usia sp., peisaj cu copac singuratic, Tulipa sylvestris, Iris tuberosa.

<i>Anemone hortensis</i> <i>Falco naumanni</i>, male <i>Falco naumanni</i>, female <i>Ophrys</i> sp. <i>Orchis collina</i> <i>Romulea bulbocodium</i> <i>Ophrys sicula</i> <i>Ophrys</i> sp. <i>Ophrys</i> sp. <i>Ophrys</i> sp. <i>Usia</i> sp. lonely <i>Tulipa sylvestris australis</i> <i>Tulipa sylvestris australis</i> <i>Tulipa sylvestris australis</i> <I>Iris tuberosa</i> <I>Iris tuberosa</i>

Spre seară ne-am apropiat de coasta de est a Italiei… ne gândeam să ajungem la mare, dar… poti face asta doar dacă eşti proprietar de teren acolo şi cultivi ceapa… peste tot acolo numai culturi de ceapa 🙂 şi nu era să ne băgăm prin ceapa omului. Pe plajă un mascul din omniprezenta specie Podarcis sicula, o altă şopârla de care nu ştiu ce sa spun sigur şi o adunătură de pescăruşi.

<i>Podarcis sicula</i> undetermined gulls

Seara am dormit sus pe un promotoriu (cam prin Parcul Naţional Gargano)… am zis să vedem răsăritul… cam dormeam când răsărea soarele 😉 .

Dimineaţă am plecat spre Vieste, unde am găsit un centru de informare turistică deschis şi am colectat ceva materiale despre zona şi mai ales despre parc. Ne-am oprit la o plajă unde era plin de cochilii de la melci (Murex şi altele… poate odata imi fac de lucru si fac niste fotografii la ce am colectat). După studiul hărţii am decis să facem un traseu scurt din parc care se sfârşea la plaja Vignanotica. Mare lucru nu am fotografiat pe acel traseu care m-a dezamăgit foarte mult, efectiv am mers pentru circa 3 km (dus) pe o potecă de maxim 2 m lăţime între două garduri cu sârmă ghimpată… proprietate privată… “divieto di accesso”… să-l mai vad eu pe ăla care se plânge câ în România sunt to felul de îngrădiri… să meargă în Italia, acolo să vadă limitări. Deci câteva din fotografiile făcute în zona parcului (aproximativ în ordinea în care au fost făcute): Ophrys araneola, Oxalis pes-caprae, Rosmarinus officinalis, Teucrium fruticans, Orchis italica, Reseda alba, Oxythyrea funesta, Ophrys sp. formă teratologică, Olea europaea, Ophrys arachnitiformis şi plaja Vignanotica.

<i>Ophrys araneola</i> <i>Oxalis pes-caprae</i> <i>Rosmarinus officinalis</i> <i>Teucrium fruticans</i> <i>Orchis italica</i> <i>Reseda alba</i> <i>Oxythyrea cinctella</i> undetermined undetermined <i>Olea europaea</i> <i>Ophrys arachnitiformis</i> Vignanotica beach

Şi înapoi pe autostradă, noaptea am ajuns înapoi în pat.

28.octombrie.2008 – prin Hunedoara (judet)

October 28th, 2008 Cosmin Manci

Astazi avand un pic de treaba si pe la Hunedoara am decis sa incerc sa fac si cateva fotografii pe drum.

Ziua a inceput chiar bine inca de la Malaiesti (e langa Nucsoara) unde am reusit sa fac cateva fotografii acceptabile cu o specie comuna… va prezint… cotofana (Pica pica)

Mai departe dupa Hateg pe drumul “Silvasului” un sorecar (Buteo buteo) rotea peste drum (au mai fost si altii)

La intoarcere ne-am oprit intr-o padure predominant de cer (Quercus cerris) unde am fotografiat cate ciuperci si o gala. Ca de obicei denumirile ciupercilor este posibil sa fie revizuite.

Hygrophorus erubescens

Russula lepida (syn. Russula rosea)

Dryomyia circinans pe cer (Quercus cerris), in imagine se poate vedea atat forma de pe dosul si fata frunzei, cat si aspectul galelor dupa emergenta adultilor. Multumesc pentru identificare lui Paul Hac.

La intoarcere am vizitat si unul dintre lacurile de acumulare din zona (Santamarie Orlea) dar extrem de putine pasari (rate mari, lisite, corcodei mari).

Pentru ca in seara aceasta nu a fost foarte frig am pornit lumina… unul dintre fluturii atrasi a fost si aceasta femela de Poecilocampa populi

… noapte buna

Toamna in Retezat – 2.octombrie.2008

October 3rd, 2008 Cosmin Manci

Astazi am plecat spre munte si inca o data se vede ca a venit toamna prin numarul speciilor/”indivizilor” de ciuperci intalnite. Ca o mentiune… eu nu am habar absolut deloc de ciuperci asa ca unele determinari pot suferi schimbari… unde e cazul o sa se vada.

“Aventura” (o sa aflati de ce aventura la sfarsit) a inceput inca de la intrarea in munte cand in pasune am gasit numeroase exemplare de cuci/burete serpesc/picioru caprioarei (Macrolepiota procera) unele dintre ele au ajuns si in farfurie.

Numeroase ciuperci am intalnit si din momenul in care am parasit masina si am plecat prin padure, cateva dintre ele:

Coprinus atramentarius – ciuperca considerata comestibila (chiar foarte buna) dar cu mentiunea fara alcool (chiar si la o saptamana dupa consumare), cu ceva timp in urma aceasta specie a fost folosita la fabricarea cernelii.

Lycoperdon perlatum – considerata a fi comestibila

Amanita muscaria – specie otravitoare cu proprietati halucinogene (folosita cu ceva timp in urma de vraci pentru a intra in transa), si tot ea la noi a fost folosita pentru crearea unei infuzii care se folosea la omorarea mustelor.

Cortinarius trivialis – o ciuperca nu prea placuta la pipait datorita piciorului acoperit cu resturile mucilaginoase ale valului care protejeaza lamelele la exemplarele tinere.

Lyophyllum connatum – care poate fi gasita in numar mare mai ales pe marginea drumurilor unde pamantul este mai framantat.

Ramaria flava Clavicorona pyxidata, multumesc pentru determinare lui Parvu Adrian.

Si pentru ca sa nu fie tot doar stiinta aici si doua fotogafii puse aici doar pentru aspect/compozitie.

Inapoi la stiinta 😉 tot legat de ciuperci, unul dintre animalele care le consuma: Tetrodontophora bielanensis din Ordinul Collembola caracterizat de o formatiune de pe partea interioara a abdomenului care le permite sa sara ca niste pureci.

Valea Stanisoara unde se trece spre Cabana Gentiana.

Cascada pe Valea Stanisoara

Cofluenta Valea Pietrele si Valea Stanisoara

Confluenta Valea Galesului cu Valea Pietrele

Si pentru a mai schimba atmosfera una dintre mustele fotografiate: Gymnomus din familia Heleomyzidae (se recunoaste printre altele dupa margimea anterioara a aripii care este “spinoasa”… se poate vedea in fotografie).

De ce aventura: pentru ca in procesul de identificare a ciupercilor face parte si gustarea lor am facut si eu acelasi lucru… iar la un Lactarius (cred) am gustat m-am ars pe stomac iar mai tarziu a inceput aventura noptii albe… sper ca macar sa aflu ce specie a fost 😉

Daca consumati ciuperci sa nu o faceti pe baza a ce cititi aici.