“dragoste de furnici”

December 9th, 2010 Cosmin Manci

Dacă vă întrebați ce este cu titlul asta vă spun că are legătură cu subiectul fotografiat azi. Cyclidius elongatus (Olivier, 1789) este o specie mirmecofila (iubitoare de furnici). Această specie este înrudită cu ileana noastră (familia Cetoniidae) dar dezvoltarea ei depinde de furnici (de multe ori speciile mirmecofile sunt dependente de o singură specie de furnici). Specia se găsește în America de Sud (exemplarele pe care le am eu sunt din Ecuador) și dimensiunea este de circa 30 mm.

16.iulie.2007 spre Tulcea

July 18th, 2008 Cosmin Manci

Diseara (16.iulie) trebuie sa ajung la seminar la Tulcea, asa ca la drum din nou.

Si pentru ca sunt biolog nu se putea sa nu ma opresc un pic pe ici pe colo.

Unul din locurile pe care le-am revizitat este rezervatia de dune maritime de la Hanu Conachi. In principal doream sa vad soparla de nisip (?) Eremias arguta… fara succes. Din cauza plantarii de salcam (si mai putin pin) pe dunele originale zona “din punct de vedere biologic” a fost distrusa. Un aspect de acolo (imagine facuta de Gabriela):

La Hanu Conachi

Ce am gasit pe acolo?

Numeroase exemplare de Bembix olivacea (viespi soliare pradatoare gasite mai ales in zonele cu soluri nisipoase) (fotografiata in fata intrarii cuibului) (ID: Christian Schmid-Egger, discutia legata de determinarea speciei aici)

Bembix

O musca interesanta: Craticulina tabaniformis (ID by Liekele Sijstermans, from The Netherlands) care traieste in cuiburile de Bembix

Craticulina

Mai multe specii de libelule, aici puteti vedea specia Sympetrum meridionale (masculul vedere din fata, femela vedere din lateral).

Sympetrum meridionale

Sympetrum meridionale

O alta insecta mai deosebita gasita aici este leul furnicilor, in imagine una dintre specii, inca neindentificata (o imagine de detaliu). Dupa identificare -> Creoleon lugdunensis.

Antlion

Nu am gasit Eremias arguta dar in schimb am vazut numeroase exemplare de guster (Lacerta viridis) (in imagine o femela)

Lacerta viridis

Iar in padurea de salcam inainte de a iesi am gasit numeroase exemplare de Anomala dubia

Anomala dubia

Mai departe ne-am oprit la Cetatea Dinogetia unde din cauza vantului nu am reusit sa fac mare lucru, totusi cetatea (fotografie facuta de Gabriela)…

Ruins at Dinogetia

si una din pasarile din zona, un Tringa glareola (scuze de calitate)

Tringa glareola