pe la zoo pe lângă Atena

December 7th, 2009 Cosmin Manci

De fiecare dată când ajungem pe undeva încercăm să vizităm și grădinile zoologice locale (vezi Antwerp, Zwin, Nurnberg, Foto, Dublin, Luttelgeest… unele nu chiar zoo) mai vedem și noi câte ceva și sperăm că odată să le vedem și în locurile lor de baștină.

Așa că acum în Grecia iar lângă Atena există o astfel de gradină zoologică -> Attica Zoological Park. Aceasta este complet privată fiind finanțată de buzunarul unei persoane, Jean-Jacques Lesueur… din exterior venind doar banii din bilete și ce mai este pe acolo de cumpărat. Biletul costa 14 € și deși este destul de scump pentru buzunarul nostru… a meritat.

Cam atât eu cu gura…va las să vă bucurați de câteva dintre imagini.

1.ianuarie.2009 – spre si in Retezat

January 2nd, 2009 Cosmin Manci

A inceput un an nou si eu si Gabi am decis sa plecam in munte, in Retezat. Sa mergem la zapada mai mare si poate sa reusim ceva fotografii… a fost o zi frumoasa.

Si cum cel putin noi nu stim cu e teleportarea pe drum ici colo am mai facut cateva fotografii… in ordine cronologica.

Langa Ciopeia (jud. Hunedoara) de pe marginea drumului un sorecar (Buteo buteo) a zburat inainte de a putea face ceva dar s-a asezat un pic mai departe… rezultatul e mai jos.

Mai departe inainte de a ajunge in Brazi (jud. Hunedoara) intr-o tufa de maces o gramada de vrabii de camp (Passer montanus), doua fotografii si de acolo.

Dupa ce am iesit din Brazi chiar la intrarea pe Raul Mare in cativa anini un stol de scatii (Carduelis spinus) se hranea, cred, cu staminele din amenti.

Mai departe am intrat in parc si am putut merge cu masina pana la Cabana Rotunda…. a urmat o limbare de circa 10 km.

Un grup de 9 capre negre (Rupicapra rupicapra) se putea vedea din drum dar la distanta de circa 300 de metri.

Am vazut destul de multe pasari dar numai la distanta asa ca nu am mai facut decat cateva fotografii cu peisaje pe Valea Lapusnicului Mare (neaparat click pe ele).

Maine sper sa merg in zona de sud a parcului, pe Valea Jiul de Vest.

Sfarsit de noiembrie in zona Hategului

December 1st, 2008 Cosmin Manci

Zilele acestea am fost destul de ocupat cu un eveniment la parc astfel ca nu desi s-a asternut prima zapada (si s-a topit… si a venit a doua zapada… si s-a topit) nu am prea avut timp sa merg pe teren.

Totusi printre picaturi am fost un pic afara la barajele de pe Raul Mare (Ostrovel, Unciuc si Santamarie Orlea). Cea mai lunga iesire a fost facuta ieri (30.noiembrie.2008) cand am fost pe fiecare baraj si am numarat toate pasarile. Pasari extrem de deosebite nu au fost dar zilele acestea am facut si cateva fotografii acolo.

  • 35 de garlite mari (Anser albifrons) ierneaza pe lacuri (ieri erau 34 pe un baraj si 1 pe altul)
  • 4 cufundari (2 ex de Gavia stellata si 2 de Gavia arctica)… in 26.noiembrie.2008 erau 3 Gavia arctica
  • restul de specii observate (fara numere) sunt (specii observate pe baraje sau in cuva acestora): Podiceps cristatus, Tachybaptus ruficollis, Phalacrocorax carbo, Anas platyrhynchos, Aythya fuligula, Bucephala clangula, Fulica atra, Anas penelope, Anas crecca, Aythya ferina, Motacilla alba, Galerida cristata, Ardea cinerea, Larus ridibundus
  • cele mai frecvente specii (cel mai mare numar de indivizi) au fost: Anas platyrhynchos (~700 de pasari) si Fulica atra (~500 de pasari)
  • ieri (30.noiembrie.2008) langa Nucsoara un exemplar de Falco columbarius (poate il mai gasesc zilele astea si reusesc sa-l trag in foto)

Cateva dintre imaginile facute in aceste zile:

Gavia arctica (Cufundacul polar)

Lutra lutra (Vidra)

Gavia stellata (Cufundar mic)

Tachybaptus ruficollis (Corcodelul pitic)

Fulica atra (Lisita)

Si s-a mai terminat o luna.

“Road Trip” – 17.noiembrie.2008 – Antwerp si prin Olanda

November 28th, 2008 Cosmin Manci

Dimineata aceeasi vreme “frumoasa” asa ca am plecat la gradina zoologica. Aceasta este una dintre primele gradini zoologice din lume, mai exact din 1843.

Unele dintre cladiri sunt cele originale asa cum este si poarta de intrare.

Gradina in cea mai mare parte este superba dar problema este ca fiind inchisa in oras nu are posibilitati de extindere astfel ca animalele in general au relativ putin spatiu.

Cateva fotografii facute cu speciile de acolo (unele dintre ele au fost prelucrate pentru a modifica fundalul care avea gratii sau altele asemanatoare) sau pe baltile deschise de acolo:

Phoenicopterus chilensis

Gyps fulvus – vulturul plesuv sur

Tragelaphus eurycerus

Melopsittacus undulatus – perusul (probabil una dintre cele mai cunoscute specii de papagali)

Cynictis penicillata – un fel de mangusta

Dendrobates auratus

Aphonopelma seemanni

Mandrillus sphinx – mandrilul

Tachybaptus ruficollis – corcodelul pitic

Pelecanus crispus – pelicanul cret

Pterois volitans – pestele leu

Strix nebulosa

Aegypius monachus – vulturul plesuv negru

Dupamasa tarziu am plecat spre Olanda in directia Middelburg, orasel langa care am si dormit.

“Road Trip” – 16.noiembrie.2008 – spre Marea Nordului si inapoi

November 25th, 2008 Cosmin Manci

16.noiembrie.2008 o alta dimineata “perfecta”… ploua.

Am mers din nou in Bruges (Brugge) unde Gabriela a facut cateva imagini la morile de vant de la marginea centrului orasului…

iar eu mi-am facut de lucru cu cativa pescarusi razatori (Larus ridibundus) care se invarteau pe marginea canalului. Aratau bine pe iarba verde, plina de apa, cu frunze cazute.

Dupa Brugge am decis sa plecam spre Knokke-Heist pe coasta Marii Nordului. Stiam ca acolo este o gradina de fluturi si voiam sa vad una. Ajuns acolo pentru ca nu stiam unde exact este am cautat centrul de informatii turistice unde am aflat ca e inchisa (dezamagire mare). Si pentru ca ploua am decis sa vedem tot ceva in interior asa ca am plecat spre un parc acvatic/acvariu… in Blankenberge (ajunsi acolo dupa ce am platit 2 euro am aflat ca intrarea era aproape 15 euro am renuntat) si inapoi spre Knokke-Heist unde mai ramase de vazut o rezervatie (chiar daca vremea nu era ideala) si de asemenea sa vedem plaja Marii Nordului… rezervatia Zwin.

Intrarea in rezervatie se face printr-un centru de vizitatori dupa plata unei taxe mici (nu mai stiu exact cat). La intrare eshti intimpinat de un “spital” pentru animale si un fel de zoo. Partea faina a fost ca fiind si balti deschise multe pasari salbatice erau obisnuite cu oamenii asa ca am avut pentru unele conditii mai bune de fotografiere (daca era si vremea mai buna… ). Hranirea pasarilor era interzisa astfel ca nici nu am putut atrage in plus unele dintre speciile vazute. Tot aici este si o colonie de berze albe (Ciconia ciconia) majoritatea cuiburilor fiind in copaci. Tot la fel de intereant mi s-a parut sa vad acolo inca berzele, cateva zeci erau spre seara cand am plecat (cand am intrat pe la ora doua erau 3 sau 4). Presupun ca se hranesc in alta parte si vin acolo pentru innoptat.

Unele dintre pasarile de mai jos sunt fotografiate in acele custi si au suferit si transformari mai mari pentru a elimina bare/gard sau mai stiu eu ce alte obstacole.

Haematopus ostralegus (Scoicarul) una dintre speciile salbatice care erau atrase de cateva zone inierbate si nu prea aveau nici o treaba cu oamenii.

Anas clypeata (Rata lingurar) o specie mult dorita de mine, prezenta si ea pe unul dintre lacuri (de fapt am vazut numeroase exemplare ale speciei in Belgia sau Olanda (mai tarziu) dar fara a avea ocazia de a ma apropia suficient de mult). Am fost mirat sa va vad in zona ca foarte frecventa si pe Anas strepera (Rata pestrita) dar pe care nu am avut ocazia sa o trag in poze (la o calitate acceptabila). La Anas clypeata si un detaliu pe cap.

O alta “specie” (ghilimele pentru ca e un hibrid) a fost un mascul hibrid intre Aythya nyroca si Netta rufina (o determinare confirmata si intr-o discutie pe birdforum… aici).

Si la un moment dat m-am trezit in fata unor custi cu buhe (Bubo bubo)… niste pasari splendide. Nu stiu dc erau tinute acolo intr-un numar atat de mare (peste 10 exemplare) si pe majoritatea le-am putut vedea miscandu-se/zburand fara probleme (posibil sa fie nascute in captivitate????). Asta este una dintre fotografiile extrem de prelucrate (e vorba de fundal).

Larus melanocephalus (Pescarus cu cap negru)

O alta specie observata pe baltile deschise de acolo a fost lebada de iarna (Cygnus cygnus) (3 exemplare) dar cu care spre parerea mea de rau nu am reusit sa fac niste foto cu pasarea intreaga, doar portret.

O alta specie observata aici (am sperat sa o vad cand am fost in Irlanda dar nu a fost sa fie) a fost Somateria mollissima (eiderul).

O alta specie comuna acolo a fost Phalacrocorax carbo (cormoranul mare)… portret dupa o sedinta de curatare a penajului.

De aici am plecat in rezervatia propriuzisa aproape de malul marii, o zona cu ceva apa si saraturi (foarte extinsa, rezervatia fiind pe teritoriul Belgiei si Olandei). Foarte multe pasari acolo (din multe specii) dar cam departe. A fost fain sa pot vedea un exemplar de Oryctolagus cuniculus (iepure de vizuina) care se curata fara sa-i pese prea mult de oameni (la cca 50 m).

La Marea Nordului unde am avut ocazia sa vad si un exemplar mascul de rata neagra (Melanitta nigra). A trecut in zbor si nu am avut ocazia sa fotografiez (si asa cum am ramas cu gura cascata era sa fiu udat de un val… la limita am scapat). Si era un vant, un frig, numai sa fiu ud nu as fi avut chef.

De pe plaja am urcat mai sus in niste dune iar intre perinite de muschi am putut observa aceasta specie interesanta de ciuperci: Tulostoma brumale. Nu am habar daca exista si la noi specia.

De aici am plecat spre Antwerp (Antwerpen) unde am si ajuns iar seara am facut o plimbare prin oras (cu “ghid”). Acolo am stat la niste noi prieteni ai Gabrielei (daca cititi… multumim inca o data). De acolo o fotografie facuta de Gabriela.

… o alta zi plina.