9.iunie.2008 Rosslare -> Ballycotton (langa)

June 17th, 2008 Cosmin Manci

Dimineata am plecat sa vedem rezervatia de la Lacul Lady Island, din ce citisem acolo exista o colonie mixta de chire (Sterna sandvicensis, Sterna hirundo, Sterna paradisaea, Sterna dougallii). De la distanta am putut vedea colonia respectiva (pe o insula) dar nu am incercat sa mai ajung pe langa ea. Nu am putut identifica cu siguranta decat chira de balta (Sterna hirundo).

Sterna hirundo

Pe zidurile de pe langa lac erau numeroase exemplare de Umbilicus rupestris

Umbilicus rupestris

Mai departe am plecat spre sud pe langa lac pana am ajuns pe malul marii. Aici am vazut primele exemplare de pietrusi (Arenaria interpres)

Arenaria interpres

iar pe malul lacului in tufe de Ulex o pereche de maracinari negri (Saxicola torquata) dadeau alarma (eu eram dusmanul daca inca nu stiati)

Saxicola torquata

tot aici unde marea se intalneste cu uscatul erau si numeroase specii de plante, in foto doar Glaux maritima.

Glaux maritima

Urmatoarea noastra destinatie a fost Irish National Heritage Park, o suprafata de cateva hectare bune in care sunt prezentate diferite aspecte ale istoriei Irlandei si traditii. Totul incepe cu anul ~7000 b.c. si se sfarseste cu castelele normande.
Cateva imagini facute de Gabriela:

irish heritage by Gabi

irish heritage by Gabi

Eu ca de obicei am incercat sa vad ce mai gasesc nou pe acolo, dintre orhidee Dactylorhiza fuchsii (??) si o planta interesanta, considerata invaziva in Irlanda… Rhododendron ponticum.

Rhododendrum ponticum

un arbust (2-3-4 m inaltime) frumos dar care se pare ca ocupa habitatele de pe roci cristaline mai ales, unde formeaza tufarisuri dese.

Tot aici pe un mic lac erau mai multe rate mari si de asemenea o pereche de gainuse de balta (Gallinula chloropus) cu pui

Gallinula chloropus

Mai departe am plecat spre Capul Hook unde se afla Farul Hook, cel mai vechi far functional din lume.

Hook Lighthouse

Aici, la Capul Head, am vazut primele coaste stancoase si printre pasarile noi vazute aici se numara: Fulmarus glacialis, Rissa tridactyla si fasa de piatra (Anthus petrosus) (in fotografie).

Anthus petrosus

Pe aceasta “plaja” stancoasa in diferite gauri cu apa ramase dupa reflux erau numeroase animale marine ca si aceasta actinie (Actinia equina).

Actinia equina

Mai departe ne-am oprit la Dunmore East unde pe plaja am gasit o colonie mica de fulmari (Fulmarus glacialis)

Fulmarus glacialis

iar printre noutatile (pentru mine) de aici s-au numarat si cateva perechi de porumbei de stanca (Columba livia) intr-o mica pestera.

Columba livia

Ca incheiere ne-am oprit in micul port unde am vizitat o colonie de pescarusi cu trei degete (Rissa tridactyla) (cca 150 de perechi).

Rissa ridactyla

Ziua s-a incheiat langa Ballycotton unde am dormit.