10-13.aprilie.2009 Croaţia şi înapoi acasă

June 8th, 2009 Cosmin Manci

Aşa că după un somn în Italia (ne-am spus că este mai bine să întrăm în Croaţia pe zi) am ajuns dimineaţă la graniţa cu Slovenia (trebuie să facem un drum scurt prin ea, de circa 20 de km, ca să ajungem în Croaţia). După graniţă ne-am oprit la prima staţie de combustibil pentru a cumpăra vignetă unde când am auzit preţul am spus că dau pe spate, 35 de € pentru jumătate de an… fără nici un fel de altă variantă… sunt sigur că dacă am fi mers cu taxiul acea distanţă ar fi fost mai ieftin. Asta este, am plătit vigneta şi am plecat mai departe spre Croaţia unde am intrat fără nici un fel de probleme (ei nu au vignetă sau altele de genu dar se plăteşte la tunelele mari sau pe autostradă… nişte preţuri in regulă pot spune).

Aşs că am ajuns în Croaţia fără probleme şi am plecat mai departe spre sud mai mult sau mai puţin pe lângă malul mării.

Pentru acea zi ne gândeam să facem peninsula Istria şi o primă destinaţie fiind oraşul Pula (scuze dacă unii dintre voi cred că vorbesc prostii dar ăsta este numele oraşului, cel mai mare din peninsula Istria). Tot mergând pe drum fără a găsi ceva interesant până la urmă ne-am abătut de la drumul  îniţial şi am plecat spre continet (ca să spun aşa) în direţia oraşului Rijeka şi de acolo spre sud.

Interesant este peisajul în acea zonă, uneori întregul peisaj fiind doar piatră goală… fără nici un fel de plante.

Spre sud până mai jos de locul unde se află Fortăreaţa Nehaj, unde am şi făcut o oprire, după care am găsit o parcare uşor ferită de drumul principal şi somn de voie. Câteva din fotografiile făcute în acea zi mai jos: un crab (Pachygrapsus marmoratus) (care se poate găsi şi în România la Marea Neagră), o lăcustă uriaşă pentru determinarea căreia îî mulţumesc lui Ionuţ Iorgu (Anacridium aegyptium) (tot el crede că este de găsit şi în România), arţarul de Banat (Acer monspessulanum) (la noi întâlnit prin Banat şi prin Dobrogea), o orhidee sudică (Orchis pauciflora), femela de la un croitor Pedestredorcadion arenarium şi o imagine cu Fortăreaţa Nehaj.

<i>Pachygrapsus marmoratus</i> <i>Anacridium aegyptium</i> <i>Anacridium aegyptium</i> <i>Acer monspessulanum</i> <i>Orchis pauciflora</i> <i>Orchis pauciflora</i> <i>Pedestredorcadion arenarium</i> <i>Pedestredorcadion arenarium</i> Nehaj Fortress

Dimineaţă am evaluat situaţia şi am decis să mai mergem spre sud… deşi eram cam săturaţi amândoi şi voiam acasă. Totuşi am mers mai departe dorind să vedem aşa în trecere şi Parcul Naţional Paklenica.  Am lăsat la punctul de intrare în parc câteva materiale şi am primit voie să intrăm în parc fără a plati taxa de intrare (este de circa 7 €). Locul este un rai pentru căţărători (acolo fiind sute de oameni din numeroase ţări), deşi eu cred că zona Herculane de la noi ar putea să fie la fel… doar să vrea cineva. Pe seară am găsit un drumuleţ care printre ziduri de piatră ne-a condus până la malul mării unde am dormit.

Câteva din fotografiile făcute în acea zi cu Asphodelus fistulosus, o larvă de Empusa fasciata (probabil), Ophrys incantata (probabil), Cyclamen repandum, Ostrya carpinifolia (care aşa cum ii spune este neam cu carpenul de la noi) şi căţărători în Paklenica.

<i>Asphodelus fistulosus</i> <i>Empusa faciata</i> <i>Ophrys incantata</i> <i>Cyclamen repandum</i> <i>Ostrya carpinifolia</i> Climbers in Paklenica

Dimineaţă am experimentat un pic cu fotografiatul a diferite fiinţe acvatice într-un acvariu pe care l-am cărat cu noi tot acest drum. Am explorat un pic zona şi pe lângă nişte orhidee am avut si nenorocul să găsim urme ale războiului… o toaleta veche cu dus şi de toate (cum nu am văzut să existe la noi pe plaje) toată ciuruită, tuburile rămase de la cartuşe, sistemul de declanşare de la o mină antipersonal şi nişte vertebre… după toate astea ne-am cărat repede de acolo. Am mai plecat un pic spre sud până lângă Tisno de unde am plecat spre nord şi spre interiorul ţării. Să ajungem în Parcul Naţioal Lacurile Plitvice, unde am şi ajuns… ne-am informat… atenţie intrarea costă aproximativ 15 € (a rămas ceva pentru data viitoare de făcut) şi am plecat mai departe spre Ungaria şi apoi România.

A fost o zi superbă cu o mulţime de specii interesante, câteva in fotografiile următoare: un melc marin (Aplysia punctata), un mic croitor (Musaria argus), un exemplar de Ophisaurus apodus (care, aşa cum se întâmplă de obicei cu ce este mai interesant,  a fost găsit de Gabriela, de fapt ea a mai găsit unu după care m-am căţărat în copac dar nu am reuşit sa-l fotografiez), Ophrys bertholonii (o frumuseţe), un Ophrys încă fără nume, Orchis anthropophora şi Orchis purpurata.

<i>Aplysia punctata</i> <i>Aplysia punctata</i> <i>Aplysia punctata</i> <i>Musaria argus</i> <i>Ophisaurus apodus</i> <i>Ophrys bertholonii</i> <i>Ophrys</i> sp. <i>Orchis anthropophora</i> <i>Orchis purpurata</i>

Cum spuneam am plecat spre România şi la trecerea spre Ungaria (asta după ce abia am reuşit să găsim punctul de trecere) am avut nenorocu să plăcem vameşilor şi a trebui să scoatem tot din maşină… este chiar aşa ciudat să nu ai la tine ţigări, cafea, alcool şi de astea? Asta este… am mai dormit o bucăţică şi în dimineaţa de 14.aprilie.2009 am intrat în ţară iar dupămasă înapoi la Nucşoara… după peste 9900 de km făcuţi cu maşina (mulţumesc Gabriela… ea afost cea chinuită că eu nu am permis).

8.iunie.2008 Coan -> Rosslare

June 17th, 2008 Cosmin Manci

Dimineata am plecat spre Rosslare prin Wexford.
Inainte de Wexford ne-am oprit intr-o padure de pin (amestec de Pinus sylvestris, Pinus nigra si inca una neidentificata) aflata in niste dune langa mare. Aici am vazut si veverita noastra (Sciurus vulgaris), primele doua pentru Gerry.

Locul este numit Padurea Ravenwood si este declarata rezervatie (Ravenwood Forest Reserv). Am plecat pe plaja si ne-am intors prin padure. In dunele aflate intre plaja si padure am gasit si 2 specii de orhidee: Ophrys apifera si Anacamptis pyramidalis (in populatii mari).

Ophrys apifera

Ophrys apifera

Anacamptis pyramidalis

Anacamptis pyramidalis

Ca o caracteristica a locului (a dunelor de nisip), acestea sunt fixate de iarba Maram (Marram Grass) (Ammophila arenaria) aici ea fiind in stransa asociatie cu vatamatoarea (Anthyllis vulneraria).

dune cu iarba marram

Ajunsi la Rosslaire am plecat pe plaja spre Rosslaire Point (dupa caiva kilomeri buni de plaja ne-am intors). Aici am vazut primele stele de mare (Asterias rubens)

Asterias rubens

…numeroase scoici (din care am si colectat). Foarte interesant fiind numarul mare de scoici-cutit (Ensis sp.). Am vazut si numeroase exemplare vii si de asemenea modul lor de a se retrage in nisip.

Ensis

…pe marginea plajei in aceeasi iarba Maram langa un teren de golf erau si numeroase fase de lunca (Anthus pratensis).

Mai tarziu am plecat spre Rosslare Harbour, mai exact langa acesta (spre nord) unde se afla o zona stancoasa. Aici am putut vedea si primii scoicari (Haematopus ostralegus).

Haematopus ostralegus

Printre plantele gasite aici se numara si Centranthus ruber, florile acesteia aratand ca niste omuleti.

Centranthus ruber

De la Igoumenitsa spre Parcul National Vikos-Aoos, ziua 6 partea 1-a

May 23rd, 2008 Cosmin Manci

Ziua a 6-a, 1 mai 2008, o zi lunga cu peste 10 opriri in drumul nostru spre Parcul National Vikos-Aoos. Aceasta parte a drumului va fi sparta in probabil 3 parti.

Am dormit la Igoumenitsa intr-un hotel aflat la circa 100 m de Marea Adriatica (35 de euro). Iar dimineata am vrut sa vedem plaja, asa ca la 8 si un pic pe plaja.

O chestie interesana e ca, in general, de cate ori am fos la plaja la greci am vazut foarte putini pescarusi. Nici aici nu a fost diferit dar totusi am reusit sa fotografiez cativa pescarusi (Larus michahellis). De fapt erau 3-4 care se bateau impreuna cu niste ciori grive (Corvus cornix) pentru resturi de la pescari.

Larus michahellis

Larus michahellis

Larus michahellis

Tot aici plaja era plina de diferite scoici, resturi de arici de mare (era plin de ei in dana portului) si “oase” de sepie.

scoici

Si o ultima privire spre mare:

barca pe plaja

Si am plecat la drum, o prima “statie” langa Vrosina pe malul raului Thyamis sau Kalamas. Unde candva era si fost un pod.

Aici pe florile de Ranunculus era invazie de un carabus mic Pygopleurus hirsutulus.

Pygopleurus hirsutulus

Dintre libelule am putut observa: Gomphus vulgatissimus (several specimens, including in copula), Calopteryx virgo and Calopteryx splendens (both species very common).

Tot aici am gasit mai multe plante, la unele (cum este urmatoarea) nu am inca un nume… orice ajutor ese binevenit.

undetermined

Dintre orhidee:

Serapias

Serapias

Orchis laxiflora

Orchis laxiflora

Tragopogon longirostris (????)

Tragopogon

O urmatoare oprire am facuto dupa doar cativa kilometri unde am putut vedea din masina mai multe orhidee. Si am si gasit o gramada de specii. 🙂 Orhidee si nu numai.

Ophrys lutea

Ophris lutea

Ophrys epirotica (identificata de Zissis Antonopoulos, greek orchids)

Ophris mammosa

Ophrys helenae

Ophris helenae

Mai sunt doua specii de Ophrys dar inca nu le-am dat de cap 🙂

Eulasia pareyssei, un alt carabus care nu este pe la noi

Eulasia pareyssei

Si un altul Pygopleurus apicalis

Pygopleurus apicalis

O ultima specie fotografiata aici a fost Testudo graeca (specie pe care am gasito foarte des pe acolo… de multe ori am oprit masina, am coborat si am mutat testoasa la ceva distanta de drum… ca e pacat).

Testudo graeca

In acest loc am intrat un pic si in padure. Aceasta era foarte interesanta fiind alcatuita majoritar din Carpinus orientalis dar totul era acoperit cu un strat gros de muschi (pamantul, trunchiurile, crengile) de parca era o padure tropicala. La margine cu tufarisuri de Ruscus. Nu am putut sa fac nici o fotografie pentru ca am lasat trepiedul in masina si era bezna acolo.

sfarsit partea 1…

Pe langa Atena-zone salbatice, ziua 3

May 21st, 2008 Cosmin Manci

Ziua de 28 aprilie am decis sa o petrecem in salbaticie asa ca dimineata am plecat sa vizitam Parcul National Parnitha.

Trupa noastra a crescut: Gabriela, mama ei si subsemnatul.

Prima impresie a fost de dezamagire din cauza peisajului… in incendiul din 2007 a ars aproximativ 60% din suprafata parcului. Pacat, pacat…

Un aspect:

Parnitha National Park

Am mers pana mai sus de 1000 de metri dar cum acolo sus totul era ars am decis sa coboram mai jos si ne-am oprit undeva pe la 700 unde am parcurs o carare spre niste chei.

Alte impresii:

– totul este diferit de ce cunoasteam: flora/fauna

– desi nu exisa o administratie ca aici se vede mana omului, dar nu in sensul rau

– desi exista drumuri pana sus de tot nu stirbesc cu nimic din frumusetea locului

– curat

– peste tot unde exista vizibilitate/belvedere exista un loc de parcare curat…

– partea rea e ca nu se pot face niste fotografii de ansamblu prea bune apa fiind incarcata pana la refuz cu vapori

Flora si fauna:

– foarte frecventa este aceasta specie de Phlomis, probabil fruticosa

Phlomis

– dar cele mai mari emotii le-am avut cand am vazut/gasit primele (de fapt primele au fost gasite de Gabriela) exemplare de Ophrys oestrifera (probabil)

Ophrys oestrifera

Ophrys oestrifera

– si o alta orhidee Orchis quadripunctata

Orchis quadripunctata

Libelloides lacteus, un fel de amestec libelula-fluture-si mai stiu eu ce dihanie

Ascalaphus

– si ultima imagine: un “gandac bijuterie” (jewel beetle) din genul Anthaxia, pentru numele intreg mai trebuie asteptat

Anthaxia

Dupamasa am decis sa schimbam zona si am plecat spre Insula Salamina unde am ajuns impreuna cu masina trecand cu feribotul. A fost extrem de ieftin (fata de experienta din Romania -> Bulgaria), cca 6 euro in total (masina si 3 pasageri). Aici ne-am plimbat pe insula ajungand pana la localitatea Kanakia.

Tot aici am facut si plinul (am gasit combustibil mai ieftin) iar in statie am avut surpriza sa gasim un roman la lucru acolo (de la Resita).

Din nou aceleasi sosele perfecte agatate pe stiu unde si un peisaj incredibil.

Cateva imagini din zona:

Salamina landscape

Salamina landscape

Salamina landscape

– aceasta insula era plina de pescarusi (Larus michahellis) din ce am putut vedea, de fapt e si singurul pescarus pe care l-am vazut

Salamina landscape

Salamina landscape

Pe plaja care se vede (din ultima fotografie) am adunat si primele scoici de la Marea Egee. 🙂

Iar in locul acela am facut fotografii la niste orhidee extraordinare (cel putin pentru mine), genul Serapias… probabil nu voi reusi sa ajung la nivel de specie (voi vedea).

Serapias bergonii (identificata de Zissis Antonopoulos, greek orchids)

Serapias

Serapias

Inapoi spre Atena… sfarsitul zilei 3, urmeaza vizitarea Acropolisului si din nou spre sud la mare. 😉