19.iulie.2008 Padurea Babadag

July 24th, 2008 Cosmin Manci

Este 19.iulie.2008 si dupa ce ieri am suportat cu stoicism seminaru nu am mai rezistat. Asa ca dimineata impreuna cu Dan Bandacu (am facut impreuna o expozitie foto) am plecat spre Padurea Babadag.

Am inceput cu o oprire la cariera Zebil, unde erau doua perechi de prundaras gulerat mic (Charadrius dubius), iar la una dintre ele am gasit un pui.

Charadrius dubius

Speram sa ma gasim lacustari (Sturnus roseus) dar nu a fost sa fie. Alte specii mai interesante observate acolo: acvila mica (Hieraaetus pennatus) si fugaci pitic (Calidris temminckii)… doar fotografii rele. Tot aici la cariera intr-o groapa care se umpluse cu apa am gasit o broasca testoasa (Emys orbicularis) care se sorea pe o piatra…

… la un moment dat a trecut si un sarpe de apa (Natrix tessellata) pe langa ea.

Pana la urma am ajuns la padurea Babadag unde am fost intampinat de cantecul cicadelor. Am mai ajuns de cateva ori aici in padure dar de fiecare data pe goana. Acum e prima oara ca ma voi putea intinde o zi intreaga pe acolo. Am inceput prin a cauta intr-un loc cunoscut de Dan dupa vipera cu corn (Vipera ammodytes) dar fara succes. Poate ca era prea cald sau poate ca doar pur si simplu eu nu am noroc sa gasesc serpi. In schimb am gasit un exemplar superb de Saga pedo care m-a invrednicit si cu o muscatura de a dat sangele.

Spuneam zilele trecute de cat de asurzitoare sunt cicadele si zilele acestea tot incercand sa pun nume la ele am dat peste o bijuterie de website: http://www.cicadasong.eu/

Cine are chef poate asculta acolo cum canta fiecare specie de cicada, dar si sa o vada sau alte cateva date (pentru toate speciile din Europa). Iar pentru cine asculta si spune “cum sa te asurzeasca sunetul acela” sa incerce macar ca in mintea lui sa-si imagineze cum vor canta mii (zeci sau sute in fiecare copac/poiana) de exemplare pentru ca erau peste tot in toata padurea. Mai exact sa cam multiplice acel sunet de cateva sute de ori.

Asa ca incep sa prezint cicadele gasite (din 4 specii, 3 am foografiat).

Cicada orni (gasiti si sunetul la linkul dat), presupun ca numele ii vine de la obiceiul adultului de a intepa cu preponderenta tulpini/crengi de mojdrean (Fraxinus ornus)… cand insecta e gonita de acolo incepe sa se scurga o seva dulce (gust bun… experienta) care cu ceva timp in urma era adunata.

Lyristes plebejus (gasiti si sunetul la linkul dat)

Tibicina haematodes (gasiti si sunetul la linkul dat)

Si tot despre cicade, exuvia ramasa dupa aparitia adultului.

Adultii depun oua (sute) in tulpinile goale ale diferielor ierburi si nu numai… aspectul acestor tulpini dupa depunerea oualelor.

Ca sa nu va mai plictisesc cu atatea despre cicade trecem la o calugarita pe care nu prea am habar unde sa o pun in momentul acesta (o sa aiba un nume pana la urma):

Dintre cosasi, Isophya modesta (ID: Ionut Iorgu)

O musca-bondar (Hemipenthes velutina)

Un fluture-viespe (Pyropteron triannuliformis), numele corect este Chamaesphecia bibioniformis, multumesc de ajutor lui Zdenek Lastuvka.

Si in incheiere niste libelule, Sympetrum meridionale (mascul)

Sympetrum striolatum (femela)

Orthetrum coerulescens (femela)

Pe la 5 si ceva seara am plecat de acolo, eram insetat cu capul facut calendar, destul pentru o zi… dar cu speranta ca voi reveni intr-o zi.