14.august.2008 PN Gradistea Muncelului – Cioclovina
August 14th, 2008 Cosmin ManciAzi ne-am decis (eu si Gabriela) sa facem o vizita in PN Gradistea Muncelului-Cioclovina, vecin aici si unde pot spune ca nu am fost inca. Asa ca spus si facut dimineata spre parc, unde… o sa vedeti.
Si cum, eu cel putin nu stiu cum se face teleportarea, fiind pe masina si vazand una alta ne-am mai oprit. Prima fost langa Bretea Romana pe Raul Strei unde am gasit o colonie de prigorii (Merops apiaster) (cca 30 de perechi). Pasare asa frumoasa merita o fotografie (una a si iesit cat de cat) 😉 .
Mai departe am mers tot pe drum ocolit si intre Dancu Mare si Dancu Mic am putut vedea un frumos exemplar de serpar (Circaetus gallicus) dar de departare 🙁 . Din putinele pe care le stiu eu acesta este un exemplar tanar de anul acesta (juvenil). Una din dintre imaginile facute mai jos.
Pana la urma am ajuns si in parc la destinatia noastra…
Capitala a ce a fost Dacia.
Cateva imagini de acolo si dupa aceea ma intorc la partea biologica. 😉
– panorama cu cateva din obiective, daca va chinuiti un pic cu schema de mai sus puteti sti care ce este.
– din Sanctuarul mare de calcar
– si izvor lasat de daci (buna apa)
Sa ne intoarcem la partea biologica, una din primele fiinte observate (mai corect spus fotografiata) a fost acest gandac (Cicindela hybrida)
… si pentru ca nu pot sa pun aici toate fotografiile, urmatoarea aleasa sa fie vazuta este o specie de musca (Acidia cognata) (in imagine un mascul), larva acesteia fiind miniera mai ales in frunzele de podbal (Tussilago farfara).
Trecem la plante, o specie de gentiana (Gentiana asclepiadea)
si cinstetul (Salvia glutinosa).
Si pentru sfarsit am lasat ce-mi place mie mai mult, libelulele.
Azi am reusit sa fac niste fotografii bunicele cu Cordulegaster bidentata, si inca o femela (faina zi).
Tot la genul Cordulegaster am inceput o marcare a indivizilor capturati (sunt curios cat se misca/cat traiesc…), asa ca daca vedeti asa ceva (un exemplar o sa-l vedeti mai jos) va rog sa-mi comunicati care/unde/cand. Anul acesta pana acum am vazut cam 100 de exemplare din ele 22 fiind capturate/marcate.
Si un alt exemplar marcat (detaliu).
Cam atat din ziua de azi