14.august.2008 PN Gradistea Muncelului – Cioclovina

August 14th, 2008 Cosmin Manci

Azi ne-am decis (eu si Gabriela) sa facem o vizita in PN Gradistea Muncelului-Cioclovina, vecin aici si unde pot spune ca nu am fost inca. Asa ca spus si facut dimineata spre parc, unde… o sa vedeti.

Si cum, eu cel putin nu stiu cum se face teleportarea, fiind pe masina si vazand una alta ne-am mai oprit. Prima fost langa Bretea Romana pe Raul Strei unde am gasit o colonie de prigorii (Merops apiaster) (cca 30 de perechi). Pasare asa frumoasa merita o fotografie (una a si iesit cat de cat) 😉 .

Mai departe am mers tot pe drum ocolit si intre Dancu Mare si Dancu Mic am putut vedea un frumos exemplar de serpar (Circaetus gallicus) dar de departare 🙁 . Din putinele pe care le stiu eu acesta este un exemplar tanar de anul acesta (juvenil). Una din dintre imaginile facute mai jos.

Pana la urma am ajuns si in parc la destinatia noastra…

Capitala a ce a fost Dacia.

Cateva imagini de acolo si dupa aceea ma intorc la partea biologica.  😉

– panorama cu cateva din obiective, daca va chinuiti un pic cu schema de mai sus puteti sti care ce este.

– din Sanctuarul mare de calcar

– si izvor lasat de daci (buna apa)

Sa ne intoarcem la partea biologica, una din primele fiinte observate (mai corect spus fotografiata) a fost acest gandac (Cicindela hybrida)

… si pentru ca nu pot sa pun aici toate fotografiile, urmatoarea aleasa sa fie vazuta este o specie de musca (Acidia cognata) (in imagine un mascul), larva acesteia fiind miniera mai ales in frunzele de podbal (Tussilago farfara).

Trecem la plante, o specie de gentiana (Gentiana asclepiadea)

si cinstetul (Salvia glutinosa).

Si pentru sfarsit am lasat ce-mi place mie mai mult, libelulele.

Azi am reusit sa fac niste fotografii bunicele cu Cordulegaster bidentata, si inca o femela (faina zi).

Tot la genul Cordulegaster am inceput o marcare a indivizilor capturati (sunt curios cat se misca/cat traiesc…), asa ca daca vedeti asa ceva (un exemplar o sa-l vedeti mai jos) va rog sa-mi comunicati care/unde/cand. Anul acesta pana acum am vazut cam 100 de exemplare din ele 22 fiind capturate/marcate.

Si un alt exemplar marcat (detaliu).

Cam atat din ziua de azi

12.august.2008 forme si culori in noapte

August 12th, 2008 Cosmin Manci

Azi, ca in multe alte nopti am stat pe la lumina. As fi vrut mai ales sa mai gasesc musca Therobia leonidei din familia Tachinidae: E posibil sa fie o specie noua pentru fauna Romaniei, mai trebuie studiat. Am gasit-o acum cateva nopti, vezi aici. Si spre bucuria mea a aparut dar am ratat si s-a dus, poate o sa ma vina (noaptea e destul de lunga). La linkul de mai sus, daca sunteti destul de curiosi putei vedea si unele aspecte ale vietii acestei insecte, o musca ffff interesanta.

De ce acest post? [e posibil sa mai vina si altele asemanatoare]

Pentru ca noaptea e mai multa viata decat ziua. Un exemplu: din circa 4000 de specii de fluturi doar circa 400 zboara ziua (in cifra de 400 fiind bagati si fluturii de “noapte” care zboara ziua).

Aspecte din noapte:

Triodia sylvina

Notodonta dromedarius

Furcula bicuspis

Furcula bicuspis

Cerura vinula

Meconema thalassinum, ID de Elena Iorgu

Harpyia milhauseri

Agrius convolvuli, una dintre speciile cele mai mari de la noi cu o anvergura de cca 13 cm si o trompa pe masura cca 12 cm

Penru cei curiosi cum: toate acestea sunt fotografiate la mine in balcon fiind atrase de un bec. Fundalul imaginii este o panza foarte subtire, verzuie (gen voal) lasata sa stea cum vrea (sa faca acele umbre, pentru un fundal care sa nu fie perfect).

8.august.2008 rezervatii in Hunedoara

August 9th, 2008 Cosmin Manci

Astazi m-am decis sa mai vad cateva rezervatii din judetul Hunedoara asa ca am plecat spre nord si am fost in doua rezervatii: Calcarele din dealul Magura si Tufurile calcaroase din valea Bobalna.

Nimic nu marcheaza existenta celor doua rezervatii: panouri sau altceva. Exceptie la rezervatia din Craciunesti/Baita unde am putut vedea limita ei (din ce am inteles panouri au existat dar unul a fost distrus chiar de unii care are trebui sa sprijine, poate e mai bine sa nu mai intru in detalii).

Am fost foarte dezamagit de rezervatia cu tufuri pentru ca desi am mers cam 6km din valea respectiva nu am gasit nimic in afara de influenta umana: vile/vilisoare, piscine, grataristi/manelisti, gunoaie de toate felurile. ATV/enduro si binenteles ca se face un drum bun acolo. Oare cine sta pe acolo, ca nu se face drum pentru oricine asa oriunde? Mai bine tac ca ma enervez pe degeaba.

Cateva din fotografiile facute cu aceasa ocazie:

Euplagia quadripunctaria

Euplagia quadripunctaria

Petrorhagia prolifera

Allium flavum

Cornus mas (asta si murele au facut ca sa fie si o zi gustoasa)

Polyommatus coridon

Podarcis muralis

Cam atat.