28.octombrie.2008 – prin Hunedoara (judet)

October 28th, 2008 Cosmin Manci

Astazi avand un pic de treaba si pe la Hunedoara am decis sa incerc sa fac si cateva fotografii pe drum.

Ziua a inceput chiar bine inca de la Malaiesti (e langa Nucsoara) unde am reusit sa fac cateva fotografii acceptabile cu o specie comuna… va prezint… cotofana (Pica pica)

Mai departe dupa Hateg pe drumul “Silvasului” un sorecar (Buteo buteo) rotea peste drum (au mai fost si altii)

La intoarcere ne-am oprit intr-o padure predominant de cer (Quercus cerris) unde am fotografiat cate ciuperci si o gala. Ca de obicei denumirile ciupercilor este posibil sa fie revizuite.

Hygrophorus erubescens

Russula lepida (syn. Russula rosea)

Dryomyia circinans pe cer (Quercus cerris), in imagine se poate vedea atat forma de pe dosul si fata frunzei, cat si aspectul galelor dupa emergenta adultilor. Multumesc pentru identificare lui Paul Hac.

La intoarcere am vizitat si unul dintre lacurile de acumulare din zona (Santamarie Orlea) dar extrem de putine pasari (rate mari, lisite, corcodei mari).

Pentru ca in seara aceasta nu a fost foarte frig am pornit lumina… unul dintre fluturii atrasi a fost si aceasta femela de Poecilocampa populi

… noapte buna

20.octombrie.2008 prin Clisura Dunarii si inapoi la Retezat

October 24th, 2008 Cosmin Manci

… cu asta se termina tura din Clisura Dunarii.

Dupa noaptea petrecuta pe Valea Mraconia dimineata am plecat din nou la drum. Idea era sa dedicam o parte din zi unei ture pe Vf. Ciucarul Mare (318 m).

Ne-am oprit la gura “Golfului” Mraconia pentru a admira statuia lui Decebal (portretul lui). Mai multe despre cine, cand, cum… aici. Cred ca e bine ca nu se uita spre Romania… probabil ar fugi. ๐Ÿ™

stiu ca este cam supraexpus cerul… dar era o ceta alba si am optat pentru a pastra naturalul

Pentru ca inca ceata nu dadea semne de a se ridica ne-am decis sa mergem sa vedem unul dintre satele cehe din zona: Eibenthal… pe drum am luat la autostop o doamna care este profesoara acolo (s-a dovedit ca de biologie). Dansa a fost inainte de revolutie inginer agronom dar odata cu schimbarea de atunci a pierdut locul de munca si a fost nevoita sa se reprofileze… a facut o a doua facultate – biologia si de atunci (10 ani) face naveta din Orsova… si noi ne mai plangem.

Cand am coborat din munte ne-am oprit intr-un loc unde am gasit pe ceva stejar (gorun) vascul de stejar (Loranthus europaeus)… nu este ceva nou dar de data asta a fost la o inaltime abordabila.

Deja sus ceata incepea sa se risipeasca iar cand am ajund inapoi la Dubova am inceput sa urcam spre platoul Cazanele Mari si spre Ciucarul Mare.

Fiind toamna, ca si in alte parti, am gasit multe ciuperci. Cateva dintre ele in imaginile de mai jos:

Amanita citrina

Russula caerulea

Lycoperdon caudatum

Lactarius deliciosus

Plante in floare nu prea mai erau iar din fauna foarte multe lacuste dar prea active astefel ca am renuntat. Drumul nostru s-a impletit cu al acestui paianjen: Hogna radiata (o alta specie mare din Romania, multumesc lui Istvan Urak pentru ajutor la determinare).

Ca sa fie si o libelula: Sympecma fusca, mai multe puteti citi aici

Interesant a fost sa gasesc ca soparlele erau inca destul de active: Lacerta viridis, Darevskia praticola (am prins un exemplar de doua ori si tot de doua ori l-am scapat fara a reusi sa fac niste fotografii) iar pe pe stancile de pe margini erau numeroase exemplare de soparla de ziduri (Podarcis muralis) ca si cea mai de jos. Spune-ti si voi daca nu e balcon de 5 stele unde sta ๐Ÿ˜‰ .

Cateva imagini de sus:

Ne-am intors la vale de unde aveam date despre exisenta unei specii pe care eu nu o vazusem inca… Lestes viridis… acum o stiu ๐Ÿ˜‰ … mai multe la linkul de mai sus.

In drum spre Retezat ne-am oprit intr-o serpentina langa Pasul Ciregau (CS) unde am aruncat o ultima privire spre Muntii Cernei.

La caderea noptii am ajuns inapoi la Nucsoara.

***

Un alt punct de vedere aici (mai turistic).

19.octombrie.2008 prin Clisura Dunarii

October 22nd, 2008 Cosmin Manci

Dimineata am fost treziti de unii care erau plini de avant… vanatoresc. Asa e cu ariile astea protejate… protejati/si pastrati linistea vanatului (ca sa citez unele placi de prin padure)… ca il puscam noi.

De ceva vreme ne aflam in Parcul Natural Portile de Fier (si tot pe acolo o sa stam cam 2 zile).

Am plecat la drum si ne-am decis sa mergem pana la Bazias unde intra Dunarea in tara… si pentru ca era o dimineata foarte cetoasa ne-am cam tot dus… pana ne-am oprit langa Coronini (Pescari dupa numele vechi) la Pestera Gaura cu Musca. Pestera cu o lunga istorie umana.

Are doua galerii una inundata, cea de jos unde unde se si simtea un miros puternic de liliac dar in care nu am putut intra din cauza apei si cea fosila, uscata. In galeria fosila de sus am gasit doi lilieci cu potcoava (Rhinolophus ferrumequinum)

De la locul in care se urca la pestera pe partea Serbiei se poate vedea Fortareata Golubac.

Spre dezamagirea mea au fost foarte putine pasari pe Dunare si numai specii comune. Una dintre cele mai frecvente specii observate a fost cormoranu mic (Phalacrocorax pygmaeus).

Ajunsi dupa Bazias ne-am oprit in zona de varsare a Nerei in Dunare. Frumos acolo dar extrem de multe gunoaie (aduse de apa/lasate de oameni).

Prin stufarisu de acolo tot cautand dupa libelule am facut cateva fotografii, una din tre speciile observate finnd acest paianjec: Mendoza canestrinii (multumesc lui Urak Istvan pentru determinare)

Tot acolo pe “plaja” am putut vedea mai multi juvenili de guster (Lacerta viridis).

SI tot acolo in zona pe niste trunchiuri din digul intarit cu bolovani se puteau vedea mai multe exemplare de soparla de ziduri (Podarcis muralis).

Pe drum inapoi spre Orsova pentru ca ne-am decis sa mai ramanem o zi pe acolo ca sa urcam pe Vf. Ciucaru Mare din Cazanele Mari.

Intre Pojejena si Macesti ne-am oprit la un observator de pasari sa mancam ceva si sa ne uitam la pasari (chiar daca lumina era din fata). Partea proasta e ca observatorul pe moment este inchis. Fiind acolo tot am putut auzi un sunet strident/ciudat din braul de stuf de pe marginea Dunarii. Gabi a ajuns pe acolo iar rezultatul a circa o ora petrecuta acolo si a peste 100 de fotografii este urmatorul (in circa 25 de secunde… multumesc lui Alex pentru ajutor la asta):

Stiu ca natura e mai cruda uneori.

Tot de pe drum:

– Stanca Babacai:

– Cetatea Tricule si Dunarea

Despre ce a fost nou la libelule aici.

Si o alta noapte la cort de data asta pe Valea Mraconiei.

18.octombrie.2008 – de la Retezat la Orsova

October 22nd, 2008 Cosmin Manci

Sambata dimineata (18) am plecat in sfarsit spre sud. Voiam sa plecam din 17 dupamasa dar au fost mai multe de facut… a venit vreme urata…destinatie undeva pe langa Orsova (dormim la cort).

Dimineata in drum doi corbi (Corvus corax) ne asteptau… probabil pentru la revedere… am reusit sa fac o foto… presupun ca mai din mers au spus uratura… un fel de kraaaaaaaaaa

Pe drum am decis sa nu facem prea multe opriri pana la Tismana la manastire. Totusi la Pestisani (GJ) o pajiste frumoasa cu niste stejari frumosi au indemnat la o scurta oprire, rezultatul mai jos.

Am ajuns si la Manastirea Tismana, a intrat numai Gabriela. Eu nu am nimic cu faptul ca unii in cred in aia sau in aia. Pana la urma fiecare e liber sa faca ce vrea (dar sa ma lase pe mine in pace si nu pe banii mei) dar cand am vazut locuintele lor acolo… grea viata au… judecati si voi.

(fotografie facuta de Gabriela) (… erau parca trei de astea)

Eu am stat pe afara unde pe un zid am fotografiat un exemplar de soparla de ziduri (Podarcis muralis) (am observat trei exemplare acolo).

De aici am plecat spre Ponoarele (prin Baia de Arama), ca sa vedem Podul lui Dumnezeu, Pestera Podului (Pestera Ponoare), Campul de Lapiezuri si Lacul Zaton.

– vedere catre Podul lui Dumnezeu din Campul cu Lapiezuri chiar deasupra intrarii in Pestera Podului, se poate vedea si satul Ponoarele ๐Ÿ˜‰

– vedere peste Campul cu Lapiezuri

– detaliu din Campul cu Lapiezuri

Mai departe spre Herculane si oprire ca sa urcam in Cheile Tasnei. Trecand prin pasul de sub Vf. lui Stan (1466 – cel mai inalt din Muntii Mehedinti) (putin dupa localitatea Godeanu – MH) ne-am mai oprit pentru o panorama. Se pot vedea Muntii Godeanu in plan indepartat iar in plan apropiat Muntii Mehedinti si Muntii Cernei.

Am traversat cam in fuga Parcul National Domogled-Valea Cernei pana la intrarea in traseul spre Cheile Tasnei (deja era tarziu si e un pic de urcat) unde am si urcat.

Spre seara am trecut de Baile Heculane, de Orsova, de Eselnita si am dormit in cort pe valea Ogradena.

despre Libelulele din Romania

October 18th, 2008 Cosmin Manci

am lucrat destul de mul pentru Libelulele din Romania zilele astea… cam ce se vede…

Lestes barbarus, Ischnura elegans, Coenagrion puella, Pyrrhosoma nymphula, Anax imperator, Onychogomphus forcipatus, Cordulegaster heros, Sympetrum fonscolombii, Aeshna juncea, Aeshna cyanea, Aeshna isoceles, Aeshna mixta, Anax parthenope, Brachytron pratense, Calopteryx splendens, Calopteryx virgo, Lestes parvidens, Sympecma fusca, Coenagrion pulchellum, Erythromma viridulum, Gomphus vulgatissimus, Cordulia aenea, Somatochlora alpestris, Somatochlora arctica, Libellula depressa, Sympetrum sanguineum,Lestes virens, Coenagrion scitulum, Platycnemis pennipes, Cordulegaster bidentata, Epitheca bimaculata, Libellula fulva, Orthetrum albistylum, Orthetrum brunneum, Orthetrum coerulescens, Sympetrum meridionale, Ischnura pumilio si Sympetrum striolatum

per asnsamblu pagina unei specii va fi cam ca si aici.

pe langa acestea o pagina despre libelule la modul general a fost creata…

sper ca nu va suparati daca inca nu este prea multa informatie acolo dar totul este doar la inceput (are o saptamana aproximativ situl). de asemenea daca sunt sugestii/observatii sau orice altceva doar “click” sau comentati aici sau acolo.

voi reveni de undeva din sudul Banatului ๐Ÿ˜‰ .