24-26.martie.2009 spre şi în Franţa
Cum spuneam şi în postul trecut din cauza zăpezii am renuntat la ideea de a traversa direct Alpii din nord spre sud şi am decis să mergem prima oară spre Alpii Maritimi în Franţa şi dupa aceea spre Italia pentru a putea vedea zagani.
Şi cam asa au început aventurile (mai neplăcute)… la ieşirea din Germania spre Elveţia am mai trecut printr-o bucăţică de Austria… şi cum nu am realizat asta… am mai luat odată vigneta pentru Austria. La intrarea în Elveţia o altă surpriză… vigneta costă 30 € (pentru un an… nu există o altă variantă). Vremea oribilă cu zăpadă, lapoviţă sau ploaie… cam până lângă Geneva unde aş fi vrut să oprim să fotografiez ceva păsări dar fiind dificil cu parcarea am renunţat şi am plecat mai departe. Surpriza frumoasă a fost să văd o specie nouă pentru mine → gaia roşie (Milvus milvus) şi de asemenea multe găi negre (Milvus migrans). Din cauza găilor negre a fost şi foarte frustrant să nu pot opri… mi-aş fi dorit să le pot trage în foto.
Înapoi la drum… pentru că am decis să mergem spre Franţa şi mergând pe autostradă era mai mult sau mai puţin direct spre zona Camargue şi cum ştiam că pe acolo ar fi flamingo am plecat pe ruta Lyon – Marsilia. Un aspect al autostrăzilor din Franţa… sunt adevărate insule verzi… iar unde am oprit ultima oară… la căderea întunericului era şi oază de sălbăticie… am văzut ceva irişi un fel de narcisă pitică… si acumîmi pare rău că nu am rămas acolo peste noapte.
Am plecat mai departe şi am dormit undeva lângă Saintes-Maries-de-la-Mer. Dimineaţă am umblat un pic acolo pe chei şi mi-am făcut de lucru cu nişte pescăruşi cu picioare galbene (Larus michahellis), urmele lor şi substratul urmelor.
Aş fi vrut să găsesc şi administraţia Parcului Regional Camargue… dar fără succes… deschideau doar mult mai târziu aşa că am plecat să căutăm flamingi (aceştia erau ceva nou pentru mine). Şi am găsit: flamingi (Phoenicopterus ruber), egrete mici (Egretta garzetta) şi orhidee (Himantoglossum robertianum, cunoscută şi ca Barlia robertianum).
Ne-am continuat drumul prin Camargue dorind să ajungem la mare, am intrat spre mare in dreptul localităţii Salin-de-Giraud, unde după un log drum printre bayine şi canale săpate în scopul exploatării sării am ajuns într-un final şi la mare. Aici am putut umbla prin niste dune frumoase de nisip unde am mai făcut câteva fotografii şi am putut vedea (şi fotografia) o altă specie de pasăre nouă pentru mine… pescărusul rozalb (Larus genei). Şi cum Gabriela de obicei gaseşte (şi o să mai găsească… o să vedeţi voi) lucruri mai interesante… s-a adeverit si acum… a găsit o plantă hipocromatică de Himantoglossum robertianum. Aşa că un pescăruş rozalb, un Cicindela flexuosa şi o orhidee hipocromatică.
Spre seară am plecat spre Parcul Natural Regional Luberon unde am şi dormit. Până la lăsarea întunericului ne-am mai uitat un pic pe acolo şi am putut găsi un fluture care nu este prin România, fiind o specie vestică… Pseudophilotes baton, la noi se găseşte specia Pseudophilotes vicrama.
În dimineata următoare am plecat mai departe la drum spre Coasta de Azur şi Saint-Tropez (poate localitatea vă este cunoscută din filmele din seria Jandarmul şi… cu Louis de Funès). Pe drum ne-am oprit lângă Traconnade unde am putut găsi ceva orhidee (mai e de lucru la ele), o narcisa (Narcissus assoanus), iris pitic (Iris lutescens) şi un scorpion (Buthus occitanus) (uriaş, pentru mine, avea cam 7 cm).
Seara am dormit lângă Saint-Tropez în campingul Les Tournels… am platit 24 de € ca sa putem dormi în maşină, să avem acces la un duş şi la o priză (treebuia să încărcăm bateriile).
Revin… tot din Franţa.
April 29th, 2009 at 3:08 am
Cicindela flexuosa nu e gandac tigru ? parca asa ii spune. de ala de alearga repede 🙂
April 29th, 2009 at 6:34 am
@ Eliz,
asa ii spune la englezi (tiger beetle)… la romani nu stiu sa aiba nume popular mai special decat gandac iar la specia asta nici atat pentru ca nu exista in Romania.
cosmln