“Road Trip” – 16.noiembrie.2008 – spre Marea Nordului si inapoi

16.noiembrie.2008 o alta dimineata “perfecta”… ploua.

Am mers din nou in Bruges (Brugge) unde Gabriela a facut cateva imagini la morile de vant de la marginea centrului orasului…

iar eu mi-am facut de lucru cu cativa pescarusi razatori (Larus ridibundus) care se invarteau pe marginea canalului. Aratau bine pe iarba verde, plina de apa, cu frunze cazute.

Dupa Brugge am decis sa plecam spre Knokke-Heist pe coasta Marii Nordului. Stiam ca acolo este o gradina de fluturi si voiam sa vad una. Ajuns acolo pentru ca nu stiam unde exact este am cautat centrul de informatii turistice unde am aflat ca e inchisa (dezamagire mare). Si pentru ca ploua am decis sa vedem tot ceva in interior asa ca am plecat spre un parc acvatic/acvariu… in Blankenberge (ajunsi acolo dupa ce am platit 2 euro am aflat ca intrarea era aproape 15 euro am renuntat) si inapoi spre Knokke-Heist unde mai ramase de vazut o rezervatie (chiar daca vremea nu era ideala) si de asemenea sa vedem plaja Marii Nordului… rezervatia Zwin.

Intrarea in rezervatie se face printr-un centru de vizitatori dupa plata unei taxe mici (nu mai stiu exact cat). La intrare eshti intimpinat de un “spital” pentru animale si un fel de zoo. Partea faina a fost ca fiind si balti deschise multe pasari salbatice erau obisnuite cu oamenii asa ca am avut pentru unele conditii mai bune de fotografiere (daca era si vremea mai buna… ). Hranirea pasarilor era interzisa astfel ca nici nu am putut atrage in plus unele dintre speciile vazute. Tot aici este si o colonie de berze albe (Ciconia ciconia) majoritatea cuiburilor fiind in copaci. Tot la fel de intereant mi s-a parut sa vad acolo inca berzele, cateva zeci erau spre seara cand am plecat (cand am intrat pe la ora doua erau 3 sau 4). Presupun ca se hranesc in alta parte si vin acolo pentru innoptat.

Unele dintre pasarile de mai jos sunt fotografiate in acele custi si au suferit si transformari mai mari pentru a elimina bare/gard sau mai stiu eu ce alte obstacole.

Haematopus ostralegus (Scoicarul) una dintre speciile salbatice care erau atrase de cateva zone inierbate si nu prea aveau nici o treaba cu oamenii.

Anas clypeata (Rata lingurar) o specie mult dorita de mine, prezenta si ea pe unul dintre lacuri (de fapt am vazut numeroase exemplare ale speciei in Belgia sau Olanda (mai tarziu) dar fara a avea ocazia de a ma apropia suficient de mult). Am fost mirat sa va vad in zona ca foarte frecventa si pe Anas strepera (Rata pestrita) dar pe care nu am avut ocazia sa o trag in poze (la o calitate acceptabila). La Anas clypeata si un detaliu pe cap.

O alta “specie” (ghilimele pentru ca e un hibrid) a fost un mascul hibrid intre Aythya nyroca si Netta rufina (o determinare confirmata si intr-o discutie pe birdforum… aici).

Si la un moment dat m-am trezit in fata unor custi cu buhe (Bubo bubo)… niste pasari splendide. Nu stiu dc erau tinute acolo intr-un numar atat de mare (peste 10 exemplare) si pe majoritatea le-am putut vedea miscandu-se/zburand fara probleme (posibil sa fie nascute in captivitate????). Asta este una dintre fotografiile extrem de prelucrate (e vorba de fundal).

Larus melanocephalus (Pescarus cu cap negru)

O alta specie observata pe baltile deschise de acolo a fost lebada de iarna (Cygnus cygnus) (3 exemplare) dar cu care spre parerea mea de rau nu am reusit sa fac niste foto cu pasarea intreaga, doar portret.

O alta specie observata aici (am sperat sa o vad cand am fost in Irlanda dar nu a fost sa fie) a fost Somateria mollissima (eiderul).

O alta specie comuna acolo a fost Phalacrocorax carbo (cormoranul mare)… portret dupa o sedinta de curatare a penajului.

De aici am plecat in rezervatia propriuzisa aproape de malul marii, o zona cu ceva apa si saraturi (foarte extinsa, rezervatia fiind pe teritoriul Belgiei si Olandei). Foarte multe pasari acolo (din multe specii) dar cam departe. A fost fain sa pot vedea un exemplar de Oryctolagus cuniculus (iepure de vizuina) care se curata fara sa-i pese prea mult de oameni (la cca 50 m).

La Marea Nordului unde am avut ocazia sa vad si un exemplar mascul de rata neagra (Melanitta nigra). A trecut in zbor si nu am avut ocazia sa fotografiez (si asa cum am ramas cu gura cascata era sa fiu udat de un val… la limita am scapat). Si era un vant, un frig, numai sa fiu ud nu as fi avut chef.

De pe plaja am urcat mai sus in niste dune iar intre perinite de muschi am putut observa aceasta specie interesanta de ciuperci: Tulostoma brumale. Nu am habar daca exista si la noi specia.

De aici am plecat spre Antwerp (Antwerpen) unde am si ajuns iar seara am facut o plimbare prin oras (cu “ghid”). Acolo am stat la niste noi prieteni ai Gabrielei (daca cititi… multumim inca o data). De acolo o fotografie facuta de Gabriela.

… o alta zi plina.

4 Responses to ““Road Trip” – 16.noiembrie.2008 – spre Marea Nordului si inapoi”

  1. Alt post captivant in blogul tau. Chiar si eu am inceput sa invat denumirile stiintifice :D.

  2. acolo a fost si mai captivant. nu?
    bravo… la mai multe

    hihi 😉

    cosmln

  3. Great photos, and I was waiting for a windmill one,lol.
    The Eider Duck sends his apologies. He will be here next time you come :D.
    Maybe at a different time of year.
    Keep the posts coming, even I might learn the Latin names 🙂

    Gerry.

  4. Buna Gerry,

    si multumesc.
    the windmill is there… done by Gabi.
    apologies accepted… problem was that we have not reach the north coast (he is the in the summer).

    another two or three post from this trip are on the way (probably today will put this online).

    cosmln

Leave a Reply