“Road Trip” – ultimele zile

December 1st, 2008 Cosmin Manci

In dimineata de 19.noiembrie. 2008 ploaie dar am decis sa mergem in centrul orasului Amsterdam sa vedem si noi ce si cum este pe acolo. Am ajuns in centru am parcat si prima surpriza: parcarea este 3.8 €/ora. Am platit o ora si ceva si am plecat la plimbare… alte surprize… mizerie cat cuprinde, rahat de caine peste tot (asa ceva inca nu am mai vazut), mirosuri care mai de care, unii care-si faceau o “tigara” pe cate o banca. Nu este cel mai placut oras pe care l-am vazut pana acum. Probabil daca-l vezi ca si turistul insotit de ghid de pe o barcuta, de pe un canal are cu totul alta infatisare. De aici una dintre imaginile facute de Gabriela.

In oras am facut si eu cateva fotografii, mai exact un starc cenusiu (Ardea cinerea) care nu prea avea treaba cu oamenii. Era atat de aproape incat nu am putut face decat portret.

Dupa Amsterdam ne-am mai uitat pe harti si am decis sa mergem in nordul orasului unde era un parc mai mare. Ajunsi acolo am aflat ca este de fapt o zona de recreere. Pentru plimbari, pentru calarit, pentru ture cu bicicleta, centru de vizitare… si multe altele -> Het Twiske.

Desi ca de obicei (in acele zile) vremea a fost mizerabila am incercat sa fac unele fotografii. Cel mai interesant a fost sa fotografiez uni hibrizi de gasca:

Anser anser x Branta leucopsis (se mai pot vedea si doua gaste de casa din rasa Embden), se pare ca in zona erau doua exemplare din combinatia asta… vedeti aici.

Hibrid intre gasca Embden si Anser anser (salbatic) (sunt cele doua exemplare alb/gri). Tot in aceasta imagine se mai poate observa si o gasca de Egipt (Alopochen aegyptiacus) (click pe imagine pentru a o vedea mai mare)

Si un grup de gaste salbatice (Anser anser) (click pe imagine pentru a o vedea mai mare)

Discutii pe marginea acestor fotografii (cele cu hibrizi) aici.

Tot de aici o ultima imagine din Olanda (de fapt din Benelux) (realizata de Gabriela).

De aici am plecat in directia Luxemburg, la marginea careia (tarii) am ajuns noaptea tarziu si ne-am pus la somn. Dimineata ploaie si am plecat la drum, am iuntrat in tara si dupa cateva minute in orasul cu acelasi nume. A durat mai mult sa gasim o parcare decat sa ajungem in centrul tarii. O explorare scurta a orasului, dupa care am vizitat un fel de mall sa vedem si noi preturile si un alta… am cumparat niste supe la plic :)).

Dupa cumparaturi din nou la drum in directia Viena la marginea careia am ajuns si din nou somn de voie. Vremea a inceput sa se schimbe… in rau… asa ca dimineata  am renuntat sa mai vizitam orasul si am plecat in directia casei unde am si ajuns spre seara. Cu cat ne-am apropiat de Romania cu atat era mai rea vremea.

Cateva concluzii:

  • e fain si o sa mai mergem, poate chiar si in Amsterdam dar sigur la o gradina de fluturi (poate tot acolo)
  • daca aveti nevoie sa faceti plinu si sunteti pe langa Luxemburg mergeti acolo, este mai ieftina cam cu 0,2 sau 0,3 € (decat in Belgia, Olanda, Germania…). Mai exact acum acolo pretul a fost de 0,949 €
  • evitati sa parcati in centrul Amsterdamului… este foarte scump
  • daca vreti sa cumparati ceva sa stiti ca foarte multe sunt cu mult mai ieftine decat la noi (unele chiar cu 50%) (inainte de a pleca in directia aceea faceti o verificare prin magazine ca sa stiti ce si cum)