10.ianuarie.2009 – la numarat de pasari

January 12th, 2009 Cosmin Manci

Astazi (10.ianuarie) a inceput numaratoarea pasarilor de apa (program organizat de SOR si MILVUS). Pentru cei care doresc sa ajute accesati primul link.

Asa ca si eu dimineata am plecat sa vad cele patru baraje din zona Hategului (Ostrovel, Unciuc, Santamaria Orlea si Subcetate).

Prima intalnire a fost cu un sorecar (Buteo buteo) la locul in care am fotografiat unul si in data de 1.ianuarie.2009 (poate acelasi exemplar). De data asta sorecarul era angrenat in activitatea de incalzire a muschilor.  🙂

Toate patru lacuri au fost inghetate aproape in intregime astfel ca mare lucru nu am facut… ~500 exemplare in total (~600 daca pun la socoata si un stol de scatii (Carduelis spinus)  aflat in aninii din coada unui baraj).

Pe baraj la Sanatamarie Orlea am gasit cea mai mare “ingramadeala” de pasari (de fapt aproape toate). Un aspect cu grupul cel mai mare de pasari (click pe imagine… este o panorama realizata din 7 imagini).

Daca luati la purecat imaginea veti gasi: multe rate mari (Anas platyrhynchos), 1 femela de rata sunatoare (Bucephala clangula), un mascul de rata mica (Anas crecca) si 33 de garlite mari (Anser albifrons).

La un moment dat garlitele mari (Anser albifrons) au zburat si s-au asezat mai departe pe gheata (click).

Dupa ce s-a lasat noaptea si afara era ca si ziua din cauza lunii pline mi-am facut de lucru. Pentru cei mai curiosi harta lunii si fazele lunii. Click pe imagine… e mai mare decat sunt imaginile aici de obicei.