21-23.martie.2009 – din România în Austria

April 15th, 2009 Cosmin Manci

Pe 21 martie a început aventura “zăganul” iar prima destinaţie Viena.

Pe drum chiar pe graniţa dintre judeţul Hunedoara şi Arad am putut observa un exemplar tânăr de şoim călător (Falco peregrinus).

<i>Falco peregrinus</i>, young bird

Am ajuns în Ungaria unde am si dormit într-o parcare pe autostradă înainte de a intra în Austria astfel să putem ajunge la Viena dimineaţa şi să vizităm oraşul.

Am încercat şi făcut un pic asta dar cam fără chef pentru că bătea un vânt rece care efectiv tăia.

De asemenea am încercat să vedem câteva parcuri să fotografiez ceva păsări dar cam fără succes pentru nu prea era nimic să stea (eu speram la raţa mandarin). Până la urmă am ajuns în partea de nord a oraşului unde există niste braţe ale Dunării de am gasit să fac câteva imagini… m-am bucurat mai ales pentru întalnirea cu gâştele de Canada (Branta canadensis). Am mai văzut păsări (populaţii ferale) dar acum am avut şi ocazia şi loc bun sa fac câteva fotografii bunicele. Tot aici am mai fotografiat si raţa cu cap castaniu (Aythya ferina) şi cioara neagră (Corvus corone) alături de cea grivă (Corvus cornix).

<i>Branta canadensis</i>, adult <i>Branta canadensis</i>, portret <i>Aythya ferina</i> <i>Corvus corone</i>

Dupămasa am plecat spre Haringsee unde se află centrul de reproducere a păsărilor răpitoare (EGS – Eulen und Greifvogelschutz Österreich). Pentru că Hans Frey (persoana de contact şi responsabilă de partea de reintroducere a vulturului bărbos în Alpi) venea doar mai pe seară am decis să ne mai plimbăm un pic prin sătucele alea.

Am putut fotografia şi un nagâţ (Vanellus vanellus) din maşină şi la un moment dat am găsit în câmp un grup de lebede de vară (Cygnus olor) una dintre ele fiind inelată. Când aflu detalii despre cine, când, unde… voi reveni cu veşti.

<i>Vanellus vanellus</i> inel pe piciorul unui exemplar de <i>Cygnus olor</i>

Seara am dormit la centrul EGS iar dimineaţă întâlnire cu Hans Frey acolo la centru, o vizită la centru (câte imagini de acolo mai jos) si din nou întâlnire cu Hans Frey la Universitatea de Ştiinţe Veterinare din Viena. Mai târziu întâlnire cu Richard Zink (responsabil de partea de monitorizare a vulturului bărbos (Gypaetus barbatus) în Alpi).

centrul EGS <i>Gypaetus barbatus</i> <i>Gypaetus barbatus</i>

Următoarea noapte pe autostradă în Austria, ne-am trezit cu câteva degete de zăpadă pe maşină şi tot era alb… frumos dar parcă era destul cu zăpada… revin din Franţa.