Ultima zi, Bulgaria spre Romania

May 25th, 2008 Cosmin Manci

Ultima zi pe drum, 4.mai.2008, sa traversam Bulgaria si sa ajungem acasa.

Dimineata desteptarea si am facut o oprire in Cheile Kresna, chei facute de raul Struma. Dupa ce am trecut prin toata Grecia acestea nu mai arata atat de fantastic (cum le-am vazut cand mergeam spre Grecia). Oricum un loc in care mai trebuie sa mergem, acum a fost doar asa o tatonare. Cat ne-am umblarit pe acolo (o curba a raului taiata de drum) nu am vazut nimic deosebit.

Synaema globosum (o specie comuna si la noi), e vorba de paianjen

Synaema globosum

Lacerta viridis (o alta specie comuna si in Romania)

Lacerta viridis

O ultima oprire am facut langa Montana langa un mic lac de acumulare ca sa ne mai desmortim un pic. Aici am putut fotografia un mascul de Motacilla feldegg (erau mai multe perechi in zona umeda din coada lacului).

Motacilla feldegg

Dupa aceasta ne-am mai oprit la Vidin la bac… unde am dat aceeasi 32 de euro (data viitoare daca nu e pod trecem in Serbia si de acolo Portile de Fier… poate costa ceva sa treci podul dar nu atat de scump ca la bac).

La intrarea in Romania am fost intampinati de ploaie… fara alte adaugiri seara pe la 11 am fost inapoi la Nucsoara dupa 3999 KM.

Lacurile Prespa si iesirea din Grecia, ziua 8

May 25th, 2008 Cosmin Manci

Ultima zi in Grecia, la noapte in Bulgaria. 3 mai 2008

Dupa o noapte nu prea placuta in masina (a fost cam frig) a venit dimineata si soarele care a rasarit ne-a mai incalzit. Dupa cele aflate in seara precedenta (am batut cam toate satele din zona ca sa gasim un loc sa dormim) ne-am indreptat spre Insula Agios Achilleos.

Lacul Mikri Prespa care este primul lac (rezervatia cuprinde trei lacuri: Mikri Prespa, Prespa si Ohrid impartite intre Grecia, Albania si Macedonia) si este situat la aproape 1000m altitudine. Pentru mine asta a fost ceva exrem de deosebit. Sa vad pelicanii aici la aceasta colonie. Si nu doar ca stau acolo dar este si cea mai mare colonie de Pelican cret (Pelecanus crispus) din Europa (sper ca am retinut bine).

Accesul pe insula se face pe un pod de metal foarte ingenios construit, partial plutitor si mobil. Deja de pe acel pod am vazut multimea de cormorani mic (Phalacrocorax pygmaeus), cormorani mari (Phalacrocorax carbo) si diferite specii de starci care aveau o colonie acolo in stuf (dupa zgomot dar am vazut si pasari care mergeau cu material de cuib acolo).

O prima oprire am facut la Basilica Agios Achilleos

Basilica

unde am gasit si o populatie mare de Podarcis erhardii (cateva zeci de exemplare).

Podarcis erhardii

Podarcis erhardii

Pe marginea lacurilor dintre libelule am fotografiat 2 specii de libelule care tocmai naparleau (larva – adult): Cordulia aenea si Libellula quadrimaculata (foto).

Libellula quadrimaculata

Langa lac pe coasta dealului am gasit si o populatie mare a unei specii de Fritillaria epirotica (inca nedeterminata)., multumesc pentru determinare lui Zissis Antonopoulos.

Fritillaria

Si cateva imagini cu pasari: Phalacrocorax pygmaeus (Cormoranul mic)

Phalacrocorax pygmaeus

Phalacrocorax carbo (Cormoranul mare)

Phalacrocorax carbo

Pelecanus crispus (Pelicanul cret)

Pelecanus crispus

Podiceps cristatus (Corcodelul mare)

Podiceps cristatus

Dupa ce am plecat intr-o serpentina am oprit si am arunca o ultima privire asupra locului. Se poate vedea paritial Lacul Mikri Prespa, Insula Agios Achilleos dar si serpentina pe care cobori spre lac venind de la Kastoria (sau Florina)

view over Prespa

De aici am pleca la drum prin Florina, pe langa Lacul Vegoritida (nu ne-am mai oprit din lipsa de timp) dar aici peste tot era plin de livezi mai ales de ciresi. Urmatoarea oprire a fost facuta in orasul Edessa. Orasul este fascinant avand un parc in care exista mai multe cascade (data viitoare voi putea si sa fac niste imagini bune acolo). Foarte interesant a fost sa gasim in parc un lift cu care vizitezi cascadele mari. De fapt sun doua lifturi care te duc in jos de unde poi accesa cascadele. De urcat am urca pe scari in dusul provocat de cascade (un alt moiv pentru foto nereusite). Am stat pe acolo cateva ore: plimbareala, incerca de foografie, cumparat ultimele suveniriri, mancat. Mai departe in drumul nostru spre Thessaloniki am avru sa intram in Delta Raului Axios (sau Vardar) dar fara a avea succes am nimerit langa o groapa de gunoi unde ca si la noi erau sute de pescarusi dar si berze (Ciconia ciconia)…

Ciconia ciconia

Deja se apropia seara si am plecat la drum. La caderea noptii am trecut in Bulgaria unde pana la urma am gasit un motel unde am dormit (10 euro) in Cheile Kresna . Nu prea erau conditii dar totusi era mai bine decat in masina, cel mai mult s-a muncit la baie unde a durat ceva pana sa fac uilizabil unu din robinete :).