în sfârșit…

September 15th, 2010 Cosmin Manci

De trei zile sunt iar prin Retezat, de unde am plecat cam acum (aproape exact) un an. Și binențeles că a trebuit să umblu un pic pe aici fără un scop precis și… acum ajungem și la ce vreau eu să spun aici  :).

Eu am un dar de a nu reuși să găsesc șerpi dar în ultimele două zile am reușit să găsesc trei din trei specii diferite, inclusiv o viperă… adică după cinci ani de umblat prin Retezat văd și eu în sfârșit așa ceva… mai un pic și nu mai credeam că așa ceva există, și nu vorbesc doar de Retezat 😉 .

Deci în premieră absolută pentru mine și pentru blog… vipera comună (Vipera berus)… care fie vorba între noi cel puțin pentru mine nu pare a fi prea comună.

Fotograful ala blurat din fotografia următoare este Gabriela.

… și dacă cineva vrea un desktop nou pentru calculator îl poate folosi pe acesta dacă vrea (click dreapta -> salvează ca … ) și arată cam așa…

schimbări

August 27th, 2009 Cosmin Manci

Aşa cum spuneam în postarea făcută data trecută în viaţa mea este o schimbare majoră… de fapt sunt două… una întâmplată cu puţin timp în urmă. Vă las pe voi să vă imaginaţi ce şi cum după fotografie.

inel

O altă schimbare este faptul că acum, după trei ani, am plecat din Administraţia Parcului Naţional Retezat. Am plecat de unde într-un fel era familia mea şi sper că oricum ar fi să rămân cu voi toţi prieteni… asta dacă cineva dintre voi citeşte asta… şi gata ca după aia sunt prea siropos şi eu nu sunt genul. De acum voi încerca să mă concentrez cât mai mult pe doctorat… aşa că la libelule or să apară tot mai multe noutăţi.

Şi de asemenea la revedere Retezat-ule.

la revedere

15.iulie.2009 – prin Retezat

July 16th, 2009 Cosmin Manci

Trec acum la ziua de azi dar probabil că astăzi mai târziu voi mai pune două posturi din vacanţa mică avută în Dobrogea, a noastră şi a Bulgariei.

De câteva zile sus în munte este o vreme superbă aşa că am plecat şi eu (împreună cu Gabriela) sus… binenţeles în căutare de libelule.

Zona vizată fiind căutare unor lacuri mici mai mlăştinoase între Lacul Lia si Lacul Ana. Aşa că a nu ştiu câta oară am început să urcăm spre Lacul Bucura.  Şi cum nu sunt eu mare montaniard am început cu o mică pauză în care am fotografiat o orhidee în Poiana Pelegii… este un loc acolo, lângă refugiu, mai mlăştinos cu mai puţină vegetaţie şi deci un subiect mai izolat. Aşa ca deşi am făcut un pic baie la picioare şi prin genunchi am făcut câteva fotografii. Aşa că vă prezint pe Dactylorhiza cordigera o specie relativ comună la munte în locuri umede, cel puţin în Retezat. Mai multe despre specie aici.

<i>Dactylorhiza cordigera</i> <i>Dactylorhiza cordigera</i>

Am continuat să mai urcăm, am mai oprit prin trei zone mai mlăştinoase în căutare de libelule într-una din ele putând observa câţiva masculi de Somatochlora alpestris.

Şi mai departe spre ţintă… ajuns acolo, după câteva peripeţii pentru că acum apa fiind mare nu a fost foarte uşor să trec numeroasele pâraie şi zone mlăştinoase, am rămas cu gura căscată… locul ăsta după Tăul dintre Brazi şi zona Piatra Iorgovanului tocmai a sărit printre locurile mele favorite din Retezat.

Şi câteva imagini făcute acolo în zona… recomandarea mea este să le deschideţi mari pentru că unele dintre ele sunt panorame (trebuie neapărat să-mi cumpăr un filtru de polarizare… am pierdut tot cerul aşa 🙁 ). Tot de aici o plantă mai rară: Phyteuma vagneri.

habitat of <i>Somatochlora arctica</i> caldarea Bucurei peisaj cu <i>Senecio</i> <i>Phyteuma vagneri</i>

Pe drum ici şi colo ne-am mai oprit şi am mai fotografiat câteva orhidee: Dactylorhiza fuchsii (mai multe aici) şi Epipactis atrorubens (mai multe aici). Tot dintre orhidee am mai putut observa acum Platanthera bifolia şi Epipactis helleborine.

<i>Dactylorhiza fuchsii</i> <i>Dactylorhiza fuchsii</i> <i>Dactylorhiza fuchsii</i> <i>Dactylorhiza fuchsii</i> <i>Epipactis atrorubens</i> <i>Epipactis atrorubens</i>

votaţi Retezatul

June 26th, 2009 Cosmin Manci

După cum ştiţi (cel puţin unii dintre voi) eu lucrez în Administraţia Parcului Naţional Retezat… şi este normal să ţin partea parcului.
Aşa că o rugăminte către voi … iubitori ai naturii sau doar vizitatori ai blogului… vă rugăm să ne votaţi (în acest moment suntem pe locul 13 în acea campanie… pentru a ne califica trebuie să ajungem cel puţin pe locul 11)… pentru asta doar click pe bannerul de mai jos.

Pentru cei care nu cunosc Retezatul il pot vedea aşa cum l-a aparatul meu de fotografiat în câteva din turele prin Retezat …. aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici şi aici.

Un weekend frumos şi sper să mai scriu din Dobrogea… o săptămână de concediu 🙂 .

1.ianuarie.2009 – spre si in Retezat

January 2nd, 2009 Cosmin Manci

A inceput un an nou si eu si Gabi am decis sa plecam in munte, in Retezat. Sa mergem la zapada mai mare si poate sa reusim ceva fotografii… a fost o zi frumoasa.

Si cum cel putin noi nu stim cu e teleportarea pe drum ici colo am mai facut cateva fotografii… in ordine cronologica.

Langa Ciopeia (jud. Hunedoara) de pe marginea drumului un sorecar (Buteo buteo) a zburat inainte de a putea face ceva dar s-a asezat un pic mai departe… rezultatul e mai jos.

Mai departe inainte de a ajunge in Brazi (jud. Hunedoara) intr-o tufa de maces o gramada de vrabii de camp (Passer montanus), doua fotografii si de acolo.

Dupa ce am iesit din Brazi chiar la intrarea pe Raul Mare in cativa anini un stol de scatii (Carduelis spinus) se hranea, cred, cu staminele din amenti.

Mai departe am intrat in parc si am putut merge cu masina pana la Cabana Rotunda…. a urmat o limbare de circa 10 km.

Un grup de 9 capre negre (Rupicapra rupicapra) se putea vedea din drum dar la distanta de circa 300 de metri.

Am vazut destul de multe pasari dar numai la distanta asa ca nu am mai facut decat cateva fotografii cu peisaje pe Valea Lapusnicului Mare (neaparat click pe ele).

Maine sper sa merg in zona de sud a parcului, pe Valea Jiul de Vest.