Prin Țarcu, început de iunie

June 9th, 2011 Cosmin Manci

Nu am mai ajuns prin Țarcu de ceva ani, iar zilele trecute am reușit să mai dau o raită pe acolo… mai exact pe Culmea Nedeii. Ca de obicei am umblat după insecte și eventual ceva fotografii la alte subiecte din natură. Ziua s-a terminat cu un duș natural… că eu nu port haină de ploaie după mine… eu prin pădure la vale, leoarcă și cu o punga de plastic peste umăr (aparatul de fotografiat fiind în ea) 🙂 .

Câteva  imagini din făcute din Culmea Nedeia, mai ales spre Vârful Călianu că pe el a bătut soarele (când nu era după nori).

Câteva plante observate și ca de obicei cu link către mai multe imagini cu specia în cauză.

Loiseleuria procumbens

Gentiana acaulis

Soldanella pusilla

Soldanella montana

Primula minima

Și ca să nu fie doar plante… un mascul de Zootoca vivipara (Șopârla de munte).

Cu insectele nu am facut mare lucru la fotografiat, din păcate.

13-14.iunie.2009 după cosaşi…

June 15th, 2009 Cosmin Manci

La sfârşitul săptămânii trecute (13-14.iunie) am primit vizita a doi specialişti de la Muzeul Antipa (Ionut Iorgu şi Elena Iorgu) pe grupul lăcustelor, cosaşilor şi altor creaturi săltăreţe. Au venit să caute special câteva specii de Isophya pentru un studiu monografic, legat de stridulaţie, etologie şi… ei ştiu mai bine ce şi cum.

Aşa că sâmbătă dimineaţă i-am luat de la tren, i-am cazat la Nucşoara şi am plecat spre Alba (mai exact spre Căpâlna). Am umblat pe nişte dealuri unde au găsit ceva Isophya până la urmă… dar acum nu mai sunt atât de siguri de ce au găsit. După asta drumul nostru a continuat spre Lacul Oaşa şi mai departe spre Obârşia Lotrului de unde am ieşit la Petroşani şi pe la 20.00 la Nucşoara. Ziua s-a terminat cu un pic de umblat pe lângă Nucşoara prin fânaţele de aici.

Câteva din fotografiile făcute în data de 13 cu o Isophya… pentru numele final mai trebuie aşteptat un pic şi cu un ciclostom (acesta a fost prins şi fotografiat, în ziua următoare, în acvariu) (determinarea ciclostomului (pe moment am pus numele de Eudontomyzon vladykovi) poate să sufere modificări eu nefiind specialist în aşa ceva). Determinarea venită de la Ionuţ este: Isophya camptoxypha (mulţumesc).

<i>Isophya</i> sp. <i>Eudontomyzon vladykovi</i> <i>Eudontomyzon vladykovi</i> <i>Eudontomyzon vladykovi</i> <i>Eudontomyzon vladykovi</i> <i>Eudontomyzon vladykovi</i>

Pentru că duminică au plecat foarte repede (~13.00) am încercat să mai găsim nişte fâneţe pe lângă Haţeg pentru a căuta după alte Isophya. Până la 13 ziua s-a terminat foarte repede iar ei (specialiştii şi animăluţele colectate) au  ajuns cu bine candva noaptea la Bucureşti. Noi (Gabriela şi cu mine) am ajuns inapoi la Nucşoara… era atât de cald că nu am avut chef să mai umblu aiurea.

Câteva fotografii făcute duminică cu specie mică şi târâtoare de sunătoare (Hypericum humifusum), o larva de Deilephila porcellus, un mascul de Enallagma cyathierum şi câteva imagini cu un şarpe de alun (Coronella austriaca):

<i>Hypericum humifusum</i> <i>Deilephila porcellus</i> <i>Enallagma cyathigerum</i> <i>Coronella austriaca</i> <i>Coronella austriaca</i> <i>Coronella austriaca</i>

Ionut şi Elena… dacă citiţi… să mai veniţi şi cu timp nu doar aşa pe fugă.

29.iunie.2008 de la Cluj la Nucsoara

July 6th, 2008 Cosmin Manci

Dimineata am fost la Cluj, am avut sustinerea dizertatiei… si ca sa ma laud azi (5.iulie.2008) stiu ca am luat 10. Pentru curiosi (daca sunt) … coperta o puteti vedea aici:

cover dizertatie

Am terminat cu dizertatia aproape la 1 (13) si am plecat spre Nucsoara pe drumul lung: Cluj -> Campeni -> Lunca -> Brad -> Deva -> Nucsoara pentru a merge prin Parcul Natural Apuseni pe la Pestera Ghetarul de la Scarisoara.

Doua imagini de la pestera (facute de Gabriela):

scarisoara

scarisoara

Dupa pestera ne-am oprit un pic mai jos de satul Hanesesti in niste fanate unde mi-am facut de lucru… foarte multa flora. Un aspect din fanata respectiva:

Fanata Hanasesti

Traunsteinera globosa

Traunsteinera globosa

Listera ovata

Listera ovata

Dactylorhiza cordigera, sau poate D.majalis ???

Dactylorhiza cordigera

Gymnadenia conopsea

Gymnadenia conopsea

Si bineinteles ca mai exista si altceva in afara de orhidee acolo.

Arnica montana

Arnica montana

Trollius europaeus

Trollius europaeus

Aconitum vulparia

Aconitum vulparia

Dianthus compactus

Dianthus compactus

Si dintre non-plante:

Cyaniris semiargus, o femela

Cyaniris semiargus

Cerura vinula, o larva tanara

Cerura vinula

Noaptea am ajuns inapoi la Nucsoara, dar cu parbrizul crapat… undeva inainte de Brad am primit o piatra sau ceva in parbriz.

19.iunie.2008 Irlanda -> Romania

July 4th, 2008 Cosmin Manci

Am ajuns si la capatul acestei aventuri, noaptea am ajuns in Romania… si pe dimineata la Iasi.

Cateva impresii de acolo, din Irlanda:

– daca puteti sa mergeti acolo sa o faceti, merita

– totul este atat de verde

– o chestie negativa: in carti scrie ca esti liber sa mergi cam peste tot, sunt cam circumspect la asta… peste tot sunt garduri, garduri, garduri… si nu in felul celor de aici de la noi. Acolo e vorba de garduri de piatra sau poate ca e mai bine spus ziduri, dar nu sunt prea inalte de obicei. Poate daca stai mai mult intr-o zona poti vorbi cu proprietarul si sa te plimbi dar cand esti pe goana sunt doar piedici. Fiecare petic de pamant in general este imprejmuit, nu conteaza ca e mlastina, turbarie, padure, margine de drum…

– daca mergi cu masina si doar mergi nu vei vedea nimic, in majoritatea cazurilor pe margine sunt acele garduri/ziduri si nu poti vedea nimic

– este foarte scump, sa aveti asta in vedere

Cam atat imi vine acum sa scriu… ma voi intoarce la ce e in Romania, probabil ca urmatorul post va fi din Retezat.

18.iunie.2008 Dublin si pe langa

July 4th, 2008 Cosmin Manci

Dimineata am plecat din Dublin spre Howth pentru a putea merge pe Ireland’s Eye.

Pana am ajuns la cheiul de unde se ia barca am fotografiat doi exemplare tinere de pescarus arginiu (Larus argentatus)

Larus argentatus

Aici era ultima mea sansa sa incerc sa fac fotografii la ceva pasari de mare. Nu a fost sa fie, pentru ca barcile care fac aceste tururi nu functionau la data respectiva. Am putut vedea insula Ireland’s Eye de la distanta (in foto) si pasarile de asemenea.

Ireland\'s Eye

Nefiind nici o sansa sa plecam pe insula m-am mai invartit un pic prin port (in foto)

Howth pier

aici am putut observa doua perechi de Cepphus grylle, una dintre perechi era inelata dar nu am putut vedea nici un detaliu.

Cepphus grylle

Cepphus grylle

Dupa comportamenul acestora presupun ca cuibareau in gaurile din peretii de acolo. Oricum a fost placut sa le pot observa pentru mai mult timp si mai in detaliu. Mai tarziu ne-am decis sa plecam din port si in drum spre masina am observat ca pe malul stancos se afla colonii de pasari asfel ca am decis sa mergem acolo (spre varful peninsulei Howth).

Ridicand privirea am putut vedea unul dintre avioanele Aerlingus… cu unul de asta peste circa 24 de ore vom pleca de acolo.

airlingus

In drum o pereche de stancute (Corvus monedula) se hraneau cu ceva resturi.

Corvus monedula

Ajunsi la colonie din cauza ploii care incepuse am renuntat sa stam mai mult… poate as fi reusit mai multe. Specii observate acolo: Alca torda, Uria aalge, Phalacrocorax aristotelis, Columba livia, Rissa tridactyla. Doar cateva aspecte din aceasta colonie:

colony aspect

colony aspect

A inceput ploaia si am plecat spre Newgrange unde din cauza unei blocari de drum nu am ajuns unde trebuia, am ajuns exact la monument am aflat ca nu se poate vizita direct: trebe sa ajungi intr-o localitate (Donore)… de acolo te ia un autobuz… la monument si poti vizita. Dar nu poti vizita daca mergi acolo… asta este… fiecare loc cu ciudaenia lui. Concluzia -> l-am vazut doar de la distanta.

Mai departe am ajuns la Dublin si am umblat un pic prin librarii… care nu se compara cu cele de la noi… doar sa ai bani. Cele mai mari librarii pe care le-am vazut eu in tara poate sunt pe sfert ca cele obisnuite de acolo… asta este.

Ultima noapte in Dublin, in Irlanda.