prin Dobrogea

September 27th, 2012 Cosmin Manci

A trecut ceva vreme de la ultima postare (aproape un an) și voi încerca să mai pun câteva aici… ca să nu plătesc hostingul pe degeaba 🙂 .

Deci, de ceva vreme sunt prin Dobrogea pentru monitorizarea migrației păsărilor răpitoare iar in 25 (septembrie, a.c.) a fost și prima zi cu ceva păsări. Pe lânga asta ziua respectivă împreuna cu colegii (Paul – inelator șef :), Florin, Adina și Călin) am încercat să vedem și ce se mișcă prin tufele din punctul meu de observație… și dacă tot au fost puse plase s-a și inelat.

A durat un pic până au fost instalate toate…

     

dar apoi păsările nu au încetat să ”pice”, nu au fost multe dar a fost o plăcută ieșire din rutina zilnică.

        

Și pentru că acolo eram pentru migrație… doua fotografii și cu fenomenul… din păcate totul a trecut foarte sus astfel că și calitatea este execrabilă.

 

Parcul National Hortobagy – 30.septembrie.2008

October 1st, 2008 Cosmin Manci

In seara lui 29 am plecat din Budapesta si am dormit intr-o parcare de pe autostrada iar ziua urmatoare destinatia Parcul National Hortobagy (Hortobagyi Nemzeti Park).

Scopul sa vedem pasajul de cocori (Grus grus), de fapt inceputul acestuia si poate dropii (Otis tarda) cu care nu am facut nimic.

Dupa ce am fost la centrul de viziare din Hortobagy am plecat spre Hortobagy Halasto (Helesteele Hortobagy) unde am facut o plimbare de circa 3 ore jumate (cam 12 km) pe picior. Din pacate nu am avut luneta cu mine astfel ca lista de specii (pasari) nu este prea mare (53 de specii). Am pleca in acea directie pentru ca din ce intelesesem pe unul din elesteele secate ar fi o aglomerare mare de cocori… nu am gasit acolo decat circa 1000 de exemplare de pescarus razator (Larus ridibundus). Si undeva in lateral ff departe (2-3 km) cateva zeci de cocori se puteau observa.

Cateva imagini facute la aceste helestee mai jos.

In lungul acestei carari (pe care sa stiti ca va puteti prafui complet din cauza a cate unui tir care trece in tromba… probabil cu treaba de la pescariile din zona… sa nu se strice pestele 😉 ) se afla mai multe observatoare, din acestea au fost facute urmatoarele fotografii cu cormorani (mici si mari) (Phalacrocorax carbo si Phalacrocorax pygmaeus).

Cateva rate mici (Anas crecca) in zbor

si gaste de vara (Anser anser). Doar cateva din cele cateva mii care au putut fi observate pe helestee.

Dintre rapitoare (4 specii observate) acest uliu pasarar (Accipiter nisus) a trecut cel mai aproape de mine, si foarte greu de facut ceva pentru ca a venit aproape in linie dreapta spre mine pana la un punct cand am facut si aceasa imagine.

Prin salciile de pe diguri sau de pe marginea canalelor am observat si un cuib de pitigoi pungar (Remiz pendulinus) iar la un moment dat am si reusit sa observ o familie (in rest doar i-am auzit) din care am fotografia aces adult (in imagine) si un juvenil. Pacat ca era asa desis si ca nu a vrut sa stea mai bine.

Interesant aspect fenologic am putut observa la soc (Sambucus nigra), cu flori acum la sfarsit de septembrie. O a doua inflorire se observa la multe specii dar mai ales in orase unde clima este mai diferita.

Si ca in orice zona umeda au fost si libelule, 5 specii observate (3 fotografiate). Cea mai interesanta dintre acestea fiind cea ilustrata Lestes parvidens (in imagine) un mascul. O specie care probabil ca va fi o parte a unui capitol din doctoratul meu.

Cum spuneam si mai devreme in zona respectiva nu am gasit cocori sau cel putin nu la o distanta cat de cat acceptabila sa se poata face nise fotografii. Asa ca am plecat spre sud (spre locurile cu dropii si spre Romania) si pana la urma am gasit: grupuri grupuri… stoluri stoluri… un spectacol demn de urmarit. Cateva imagini facute cu ocazia respectiva (scuzati calitatea dar mai aproape de cca 80m nu m-am putut apropia).

De aici am plecat spre Devavanya unde am inteles ca ar fi cele mai mari efective de dropii (dar fara a avea nici o alta informatie nu am reusit nimic… pe data viitoare).

Spre seara am intrat in Romania unde primul gand aparut a fost… oare cum ar fi fost daca acum eram unguri (pentru ca e diferenta de la cer la pamant si asta nu in favoarea noastra din pacate).

Budapesta – 29.septembrie.2008

October 1st, 2008 Cosmin Manci

Vizita de doua zile in Ungaria cu Gabriela, in 29 capitala -> Budapesta (Budapest).

Pe drum s-a vazut schimbarea de la momentul iesirii din tara, nu tu gunoaie, nu tu caini vagabonzi sau mai stiu eu ce altele… incredibil. Dupa ce am trecut de Debrecen am vazut pe camp primele exemplare de cocori (Grus grus)… atat e de placut sa-i auzi, sa vezi sute de exemplare. Dar fiind pe autostrada…

Ajunsi la Budapesta am lasat clientii Gabrielei si am plecat sa exploram pe picior parte din oras. Am fost dezamagit fata de ce vazusem cu cativa ani in urma cand am mai fost acolo. Nu pentru ca orasul nu ar fi la fel de frumos doar ca foarte multe din cladirile vechi se afla in restarare…

Totusi voi incerca sa va arat cateva imagini de acolo.

Chiar de la inceput am avut surpriza sa gasesc podul Libertatii (Szabadsag hid) in reconstructie asa ca am plecat spre podul Elisabeta (Erzsebet hid) unde am trecut spre vechea Buda… ca introducere o panorama de pe pod (spre Buda).

Statuie a regelui Stefan Intaiul (Stephen I of Hungary), considerat ca intemeietorul Ungariei.

Una dintre stelele de pe piedestalul statuii (scena din viata acestuia) si…

inscriptia.

Aceasta statuie se afla in Bastionul Pescarilor (Halaszbastya sau Fisherman’s Bastion), o parte din acesta se poate vedea in imaginea urmatoare.

Si pentru ca am inceput cu o vedere panoramica a vechii Buda spre incheiere vedere panoramica spre vechea Pesta (imaginea are circa 1 MB scuze dar a fost imposibil sa o fac mai mica si sa-si pastrez calitatea).

Si de incheiere o imagine cu cladirea Parlamentului Ungariei (Orszaghaz).

Spre seara am plecat in directia Romania dar cu oprire in… vedeti in urmatorul post ;), am fi dorit sa stam sa fotografiem la crepuscul dar din cauza ca multe erau in restaurare am renuntat… pe alta data, in cativa ani.

Parcul National Retezat – 24.septembrie.2008

September 25th, 2008 Cosmin Manci

Astazi impreuna cu o parte din colegi si doi cameramani am fost in munte pe Valea Lapusnicu Mare, eu am avut de facut monitorizarea unor “piete” de proba, baietii de facut o actiune si cameramanii… au filmat.

Dupa ce am terminat ce era de facut in Poiana Pelegii am urcat pana in Plaiu Mic.

De aici din Plaiu Mic am facut mai multe fotografii pe care am incercat sa pun o parte din toponime (sper sa nu fi facut greseli) astfel:

– din Plaiu Mic spre Caldarea Lacului Bucura (spre NV, N)

– din Plaiu Mic spre Curmatura Custurii su Culmea Morii (spre N, NE)

– din Plaiu Mic spre Caldarea Lacului Bucura (spre NV, N)

– din Plaiu Mic spre Curmatura Custurii (spre N)

– din Plaiu Mic spre Caldarea Lacului Bucura peste lacul Papusa (spre NV, N)

Sfatul meu este sa deschideti separat aceste panorame.

Au inceput si cerbii sa boncaneasca, poate reusesc sa merg sa fotografiez si asa ceva… om vedea.

Cam toate plantele au inceput sa schimbe haina, chiar daca unele o vor si pierde in scurt timp. Cum este si cazul acestor tufe de afin (Vaccinium myrtillus).

Parcul National Retezat – 23.septembrie.2008

September 23rd, 2008 Cosmin Manci

Astazi am plecat, eu si Florina, sus in parc (munte) sa vedem ce si cum va fi cu un traseu educativ acum in chinurile facerii. Sa vedem ce scrie si pe unde punem panourile (de fapt Florina o sa faca asta 😉 ).

Traseul va avea ca punct de plecare zona cabanei Pietrele si va de circa 3 ore. Itinerariul urmat de noi asta zi a fost. Zona Pietrele de unde pe banda galbena pana in Culmea Lolaia si de acolo spre Saua Ciurila, mai departe pe marcaj cruce albastra pana in Valea Stanisoara iar de aici pe triunghi galben inapoi la Pietrele. Probabil ca directia pe care o v-om recomanda noi pentru parcurgerea acestuia va fi inversa.

Lucruri noi din Retezat, azi a fost prima ninsoare… nu mult dar destul cat sa arate varsta culmilor. Partea rea e ca desi vremea s-a mai schimbat au tot fost valuri si valuri de ceata si foarte putina vizibilitate …

Cateva imagini de sus din Culmea Lolaia.

– vedere de pe Culmea Lolaia spre Valea Rausor (directie NV)

– vedere de pe Culmea Lolaia spre Varful Retezat, din pacate in ceata (directie SV)

– vedere de pe Culmea Lolaia spre Valea Stanisoara, si nu numai… dar in ceata (directie SE)

Am incercat pe imaginile de mai sus sa adaug si unele toponime in limita a ce se vedea din cauza cetii… or sa mai vina si altele.

In continuare am ajuns in Saua Ciurile iar acolo un grup mare de forfecute (Loxia curvirostra) (cca 40)…

asta e singura fotografie facuta pentru ca in momentul urmator un juvenil de uliu pasarar (Accipiter nisus) a aparut si am mai vazut doar un stol. Pasarea de jos este un mascul. Am fotografiat si uliul dar fara prea mare succes.

Mai departe am coborat spre Valea Stanisoara si inainte de a ajunge pe vale ne-am oprit sa ne uitam dupa capre negre (Rupicapra rupicapra) (se pot vedea acolo de obicei) dar fara sa observam ceva de data aceasta… tot aici am mai facut o ultima panorama spre caldarea Vaii Stanisoara.

Ajunsi jos pe vale am mers foarte incet pentru a fotografia cateva cascade. Din acel punct pana la Cabana Pietrele (o distanta de circa 1 km) valea are diferenta de nivel de cca 200m.

In incheiere una dintre ciupercile intalnite astazi – Calocera viscosa, sper ca am determinat bine.