15.iulie.2009 – prin Retezat

July 16th, 2009 Cosmin Manci

Trec acum la ziua de azi dar probabil că astăzi mai târziu voi mai pune două posturi din vacanţa mică avută în Dobrogea, a noastră şi a Bulgariei.

De câteva zile sus în munte este o vreme superbă aşa că am plecat şi eu (împreună cu Gabriela) sus… binenţeles în căutare de libelule.

Zona vizată fiind căutare unor lacuri mici mai mlăştinoase între Lacul Lia si Lacul Ana. Aşa că a nu ştiu câta oară am început să urcăm spre Lacul Bucura.  Şi cum nu sunt eu mare montaniard am început cu o mică pauză în care am fotografiat o orhidee în Poiana Pelegii… este un loc acolo, lângă refugiu, mai mlăştinos cu mai puţină vegetaţie şi deci un subiect mai izolat. Aşa ca deşi am făcut un pic baie la picioare şi prin genunchi am făcut câteva fotografii. Aşa că vă prezint pe Dactylorhiza cordigera o specie relativ comună la munte în locuri umede, cel puţin în Retezat. Mai multe despre specie aici.

<i>Dactylorhiza cordigera</i> <i>Dactylorhiza cordigera</i>

Am continuat să mai urcăm, am mai oprit prin trei zone mai mlăştinoase în căutare de libelule într-una din ele putând observa câţiva masculi de Somatochlora alpestris.

Şi mai departe spre ţintă… ajuns acolo, după câteva peripeţii pentru că acum apa fiind mare nu a fost foarte uşor să trec numeroasele pâraie şi zone mlăştinoase, am rămas cu gura căscată… locul ăsta după Tăul dintre Brazi şi zona Piatra Iorgovanului tocmai a sărit printre locurile mele favorite din Retezat.

Şi câteva imagini făcute acolo în zona… recomandarea mea este să le deschideţi mari pentru că unele dintre ele sunt panorame (trebuie neapărat să-mi cumpăr un filtru de polarizare… am pierdut tot cerul aşa 🙁 ). Tot de aici o plantă mai rară: Phyteuma vagneri.

habitat of <i>Somatochlora arctica</i> caldarea Bucurei peisaj cu <i>Senecio</i> <i>Phyteuma vagneri</i>

Pe drum ici şi colo ne-am mai oprit şi am mai fotografiat câteva orhidee: Dactylorhiza fuchsii (mai multe aici) şi Epipactis atrorubens (mai multe aici). Tot dintre orhidee am mai putut observa acum Platanthera bifolia şi Epipactis helleborine.

<i>Dactylorhiza fuchsii</i> <i>Dactylorhiza fuchsii</i> <i>Dactylorhiza fuchsii</i> <i>Dactylorhiza fuchsii</i> <i>Epipactis atrorubens</i> <i>Epipactis atrorubens</i>

19.iulie.2008 Padurea Babadag

July 24th, 2008 Cosmin Manci

Este 19.iulie.2008 si dupa ce ieri am suportat cu stoicism seminaru nu am mai rezistat. Asa ca dimineata impreuna cu Dan Bandacu (am facut impreuna o expozitie foto) am plecat spre Padurea Babadag.

Am inceput cu o oprire la cariera Zebil, unde erau doua perechi de prundaras gulerat mic (Charadrius dubius), iar la una dintre ele am gasit un pui.

Charadrius dubius

Speram sa ma gasim lacustari (Sturnus roseus) dar nu a fost sa fie. Alte specii mai interesante observate acolo: acvila mica (Hieraaetus pennatus) si fugaci pitic (Calidris temminckii)… doar fotografii rele. Tot aici la cariera intr-o groapa care se umpluse cu apa am gasit o broasca testoasa (Emys orbicularis) care se sorea pe o piatra…

… la un moment dat a trecut si un sarpe de apa (Natrix tessellata) pe langa ea.

Pana la urma am ajuns la padurea Babadag unde am fost intampinat de cantecul cicadelor. Am mai ajuns de cateva ori aici in padure dar de fiecare data pe goana. Acum e prima oara ca ma voi putea intinde o zi intreaga pe acolo. Am inceput prin a cauta intr-un loc cunoscut de Dan dupa vipera cu corn (Vipera ammodytes) dar fara succes. Poate ca era prea cald sau poate ca doar pur si simplu eu nu am noroc sa gasesc serpi. In schimb am gasit un exemplar superb de Saga pedo care m-a invrednicit si cu o muscatura de a dat sangele.

Spuneam zilele trecute de cat de asurzitoare sunt cicadele si zilele acestea tot incercand sa pun nume la ele am dat peste o bijuterie de website: http://www.cicadasong.eu/

Cine are chef poate asculta acolo cum canta fiecare specie de cicada, dar si sa o vada sau alte cateva date (pentru toate speciile din Europa). Iar pentru cine asculta si spune “cum sa te asurzeasca sunetul acela” sa incerce macar ca in mintea lui sa-si imagineze cum vor canta mii (zeci sau sute in fiecare copac/poiana) de exemplare pentru ca erau peste tot in toata padurea. Mai exact sa cam multiplice acel sunet de cateva sute de ori.

Asa ca incep sa prezint cicadele gasite (din 4 specii, 3 am foografiat).

Cicada orni (gasiti si sunetul la linkul dat), presupun ca numele ii vine de la obiceiul adultului de a intepa cu preponderenta tulpini/crengi de mojdrean (Fraxinus ornus)… cand insecta e gonita de acolo incepe sa se scurga o seva dulce (gust bun… experienta) care cu ceva timp in urma era adunata.

Lyristes plebejus (gasiti si sunetul la linkul dat)

Tibicina haematodes (gasiti si sunetul la linkul dat)

Si tot despre cicade, exuvia ramasa dupa aparitia adultului.

Adultii depun oua (sute) in tulpinile goale ale diferielor ierburi si nu numai… aspectul acestor tulpini dupa depunerea oualelor.

Ca sa nu va mai plictisesc cu atatea despre cicade trecem la o calugarita pe care nu prea am habar unde sa o pun in momentul acesta (o sa aiba un nume pana la urma):

Dintre cosasi, Isophya modesta (ID: Ionut Iorgu)

O musca-bondar (Hemipenthes velutina)

Un fluture-viespe (Pyropteron triannuliformis), numele corect este Chamaesphecia bibioniformis, multumesc de ajutor lui Zdenek Lastuvka.

Si in incheiere niste libelule, Sympetrum meridionale (mascul)

Sympetrum striolatum (femela)

Orthetrum coerulescens (femela)

Pe la 5 si ceva seara am plecat de acolo, eram insetat cu capul facut calendar, destul pentru o zi… dar cu speranta ca voi reveni intr-o zi.

17.iulie.2008 de la Tulcea la mare

July 21st, 2008 Cosmin Manci

Este 17.iulie.2008 sunt la  Tulcea la un seminar (nu prea conteaza subiectul) si ma plictisesc. Aseara am citit pe mail ca o pasare a fost vazuta la Vadu. E vorba de Xenus cinereus si eu inca nu am vazut-o … ma trage sa plec acolo.

E dupa masa si plictisu in floare, s-a terminat prima sesiune a seminarului, e de mers la mare, dar plec inapoi la pensiune si impreuna cu Gabriela in directia Vadu (sa vedem marea, sa vad pasarea 😉 ).

Drumul spre mare trece prin Babadag si mai departe prin padurea cu acelasi nume… nu m-am putut abine si ne-am oprit un pic pe acolo.

Primul lucru de remarcat numarul urias de cicade… voi reveni la ele intr-un alt post.

Cateva din cele vazute acolo:

Poecilimon brunneri (ID: Ionut Iorgu)

Poecilimon brunneri

Decticus albifrons (ID: Ionut Iorgu)

Decticus albifrons

Araneus angulatus (e incredibil ca plasa lui poate prinde acele cicade)

Araneus angulatus

si un tabanid interesant din genul Pangonius (identitatea lui este in discutie aici)

Pangonius

De aici mai departe la Vadu, pana am ajuns la mare.

Nu am gasit ce am vrut dar am vazut cateva specii…

limicols

… din colonia de chire de balta (Sterna hirundo)

Sterna hirundo

Sterna hirundo

si de asemenea ceva nou la intoarcere… lacustari (Sturnus roseus)

Sturnus roseus

A mai fost o noutate pentru mine: soparla de nisip (Eremias arguta)

Eremias arguta

Eremias arguta

Eremias arguta

… si o alta reptila Natrix tessellata (Sarpele de apa) (asta nu a fost ceva nou 😉 ).

Natrix tesselata

Natrix tesselata

In incheiere o insecta mai obisnuita in sudul tarii dar frumoasa (zic eu)… un carabus (Anoxia orientalis)

Anoxia orientalis

16.iulie.2007 spre Tulcea

July 18th, 2008 Cosmin Manci

Diseara (16.iulie) trebuie sa ajung la seminar la Tulcea, asa ca la drum din nou.

Si pentru ca sunt biolog nu se putea sa nu ma opresc un pic pe ici pe colo.

Unul din locurile pe care le-am revizitat este rezervatia de dune maritime de la Hanu Conachi. In principal doream sa vad soparla de nisip (?) Eremias arguta… fara succes. Din cauza plantarii de salcam (si mai putin pin) pe dunele originale zona “din punct de vedere biologic” a fost distrusa. Un aspect de acolo (imagine facuta de Gabriela):

La Hanu Conachi

Ce am gasit pe acolo?

Numeroase exemplare de Bembix olivacea (viespi soliare pradatoare gasite mai ales in zonele cu soluri nisipoase) (fotografiata in fata intrarii cuibului) (ID: Christian Schmid-Egger, discutia legata de determinarea speciei aici)

Bembix

O musca interesanta: Craticulina tabaniformis (ID by Liekele Sijstermans, from The Netherlands) care traieste in cuiburile de Bembix

Craticulina

Mai multe specii de libelule, aici puteti vedea specia Sympetrum meridionale (masculul vedere din fata, femela vedere din lateral).

Sympetrum meridionale

Sympetrum meridionale

O alta insecta mai deosebita gasita aici este leul furnicilor, in imagine una dintre specii, inca neindentificata (o imagine de detaliu). Dupa identificare -> Creoleon lugdunensis.

Antlion

Nu am gasit Eremias arguta dar in schimb am vazut numeroase exemplare de guster (Lacerta viridis) (in imagine o femela)

Lacerta viridis

Iar in padurea de salcam inainte de a iesi am gasit numeroase exemplare de Anomala dubia

Anomala dubia

Mai departe ne-am oprit la Cetatea Dinogetia unde din cauza vantului nu am reusit sa fac mare lucru, totusi cetatea (fotografie facuta de Gabriela)…

Ruins at Dinogetia

si una din pasarile din zona, un Tringa glareola (scuze de calitate)

Tringa glareola

11.iulie.2008 de la Nucsoara la Iasi

July 12th, 2008 Cosmin Manci

Azi am plecat spre Iasi trecand prin Transfagarasan (stiu ca drumul nu merge pe acolo in mod obisnuit).

Un drum lung dar inca nu am mai fost pe acolo, asa ca… primul meu contact cu Muntii Fagaras.

Soseaua:

Transfagarasanul

si Cabana Balea (deasupra de Lacul Balea)

Cabana Balea

Seara am mai facut un mic ocol si am oprit la rezervatia de la Reci (Mestecanisul de la Reci) unde

Mestecanisul de la Reci

doar doua specii de libelule acum (dar nici nu ma asteptam la mai mult).

Lestes virens (erau sute de exemplare) iar…

Lestes virens

…cel mai placut a fost sa vad specia Rana lessonae (ID: Istvan Sas) (aceasta fiind primea mea intalnire cu specia), un exemplar a stat la “pozat”.

Rana arvalis

Rana arvalis

Rana arvalis

Noaptea pe la 1 am ajuns la Iasi.