Nucsoara – 25.mai.2008

May 26th, 2008 Cosmin Manci

De acum voi incerca sa tin blogul la zi, sper sa si reusesc.

Dupa ziua de lucru de ieri, a fost Ziua Europeana a Parcurilor Nationale iar aici la Nucsoara am avut un mic eveniment urmat de o mica excursie cu copii, azi am vrut sa ies afara de capu meu. M-am trezit si cu ditamai dulaul cu mine… cainele sefului… asa ca am avut cu cine sa ma plimb :).

O zi frumoasa, un pic soare, un pic nori, putin vant, mai tarziu si cativa stropi… inclusiv de la caine si de asemenea s-a intetit si vantul… dar a fost o zi buna de umblat aiurea.

Scopul era sa vizitez niste stanci care ar fi parut ca au o vegetatie mai interesanta… dar in afara de o feriguta mai interesanta (Asplenium septentrionale), mai nimic. Eu speram la ceva orhidee pe acele stanci dar socoteala de acasa…

Oricum ziua a inceput ffff bine de cu noapte cand in balcon a venit la lumina un exemplar mascul de Saturnia pyri … au trecut ani de cand nu am mai vazut specia (exemplarul avea cam 12 cm anvergura).

Saurnia pyri

Si feriguta (Asplenium septentrionale), e prima oara ca eu o vad (de fapt a doua, am mai fost acolo cu ceva timp in urma cand abea pocneau frunzele).

Asplenium septentrionale

Pana acolo am mai facut ceva fotografii la una alta, cateva dintre imagini:

Bruckenthalia spiculifolia (Coacaza)

Bruckenthalia spiculifolia

Polygonatum multiflorum (Pecetea lui Solomon)

Polygonatum multiflorum

O molie, Euplocamus anthracinalis

Euplocamus anthracinalis

Lacerta viridis (Gusterul)

Lacerta viridis

Si pentru incheire… a fost o zi gustoasa… Fragaria vesca (Fraguta)

Fragaria vesca

Ultima zi, Bulgaria spre Romania

May 25th, 2008 Cosmin Manci

Ultima zi pe drum, 4.mai.2008, sa traversam Bulgaria si sa ajungem acasa.

Dimineata desteptarea si am facut o oprire in Cheile Kresna, chei facute de raul Struma. Dupa ce am trecut prin toata Grecia acestea nu mai arata atat de fantastic (cum le-am vazut cand mergeam spre Grecia). Oricum un loc in care mai trebuie sa mergem, acum a fost doar asa o tatonare. Cat ne-am umblarit pe acolo (o curba a raului taiata de drum) nu am vazut nimic deosebit.

Synaema globosum (o specie comuna si la noi), e vorba de paianjen

Synaema globosum

Lacerta viridis (o alta specie comuna si in Romania)

Lacerta viridis

O ultima oprire am facut langa Montana langa un mic lac de acumulare ca sa ne mai desmortim un pic. Aici am putut fotografia un mascul de Motacilla feldegg (erau mai multe perechi in zona umeda din coada lacului).

Motacilla feldegg

Dupa aceasta ne-am mai oprit la Vidin la bac… unde am dat aceeasi 32 de euro (data viitoare daca nu e pod trecem in Serbia si de acolo Portile de Fier… poate costa ceva sa treci podul dar nu atat de scump ca la bac).

La intrarea in Romania am fost intampinati de ploaie… fara alte adaugiri seara pe la 11 am fost inapoi la Nucsoara dupa 3999 KM.

Lacurile Prespa si iesirea din Grecia, ziua 8

May 25th, 2008 Cosmin Manci

Ultima zi in Grecia, la noapte in Bulgaria. 3 mai 2008

Dupa o noapte nu prea placuta in masina (a fost cam frig) a venit dimineata si soarele care a rasarit ne-a mai incalzit. Dupa cele aflate in seara precedenta (am batut cam toate satele din zona ca sa gasim un loc sa dormim) ne-am indreptat spre Insula Agios Achilleos.

Lacul Mikri Prespa care este primul lac (rezervatia cuprinde trei lacuri: Mikri Prespa, Prespa si Ohrid impartite intre Grecia, Albania si Macedonia) si este situat la aproape 1000m altitudine. Pentru mine asta a fost ceva exrem de deosebit. Sa vad pelicanii aici la aceasta colonie. Si nu doar ca stau acolo dar este si cea mai mare colonie de Pelican cret (Pelecanus crispus) din Europa (sper ca am retinut bine).

Accesul pe insula se face pe un pod de metal foarte ingenios construit, partial plutitor si mobil. Deja de pe acel pod am vazut multimea de cormorani mic (Phalacrocorax pygmaeus), cormorani mari (Phalacrocorax carbo) si diferite specii de starci care aveau o colonie acolo in stuf (dupa zgomot dar am vazut si pasari care mergeau cu material de cuib acolo).

O prima oprire am facut la Basilica Agios Achilleos

Basilica

unde am gasit si o populatie mare de Podarcis erhardii (cateva zeci de exemplare).

Podarcis erhardii

Podarcis erhardii

Pe marginea lacurilor dintre libelule am fotografiat 2 specii de libelule care tocmai naparleau (larva – adult): Cordulia aenea si Libellula quadrimaculata (foto).

Libellula quadrimaculata

Langa lac pe coasta dealului am gasit si o populatie mare a unei specii de Fritillaria epirotica (inca nedeterminata)., multumesc pentru determinare lui Zissis Antonopoulos.

Fritillaria

Si cateva imagini cu pasari: Phalacrocorax pygmaeus (Cormoranul mic)

Phalacrocorax pygmaeus

Phalacrocorax carbo (Cormoranul mare)

Phalacrocorax carbo

Pelecanus crispus (Pelicanul cret)

Pelecanus crispus

Podiceps cristatus (Corcodelul mare)

Podiceps cristatus

Dupa ce am plecat intr-o serpentina am oprit si am arunca o ultima privire asupra locului. Se poate vedea paritial Lacul Mikri Prespa, Insula Agios Achilleos dar si serpentina pe care cobori spre lac venind de la Kastoria (sau Florina)

view over Prespa

De aici am pleca la drum prin Florina, pe langa Lacul Vegoritida (nu ne-am mai oprit din lipsa de timp) dar aici peste tot era plin de livezi mai ales de ciresi. Urmatoarea oprire a fost facuta in orasul Edessa. Orasul este fascinant avand un parc in care exista mai multe cascade (data viitoare voi putea si sa fac niste imagini bune acolo). Foarte interesant a fost sa gasim in parc un lift cu care vizitezi cascadele mari. De fapt sun doua lifturi care te duc in jos de unde poi accesa cascadele. De urcat am urca pe scari in dusul provocat de cascade (un alt moiv pentru foto nereusite). Am stat pe acolo cateva ore: plimbareala, incerca de foografie, cumparat ultimele suveniriri, mancat. Mai departe in drumul nostru spre Thessaloniki am avru sa intram in Delta Raului Axios (sau Vardar) dar fara a avea succes am nimerit langa o groapa de gunoi unde ca si la noi erau sute de pescarusi dar si berze (Ciconia ciconia)…

Ciconia ciconia

Deja se apropia seara si am plecat la drum. La caderea noptii am trecut in Bulgaria unde pana la urma am gasit un motel unde am dormit (10 euro) in Cheile Kresna . Nu prea erau conditii dar totusi era mai bine decat in masina, cel mai mult s-a muncit la baie unde a durat ceva pana sa fac uilizabil unu din robinete :).

De la Konitsa la Prespa Lake, ziua 7

May 25th, 2008 Cosmin Manci

Ziua a 7-a, 2 mai 2008.

Dupa ce ne-am trezit am plecat sa vedem valea raului Aoos, tot in Parcul National Vikos-Aoos. Dupa acesta sa plecam spre Lacurile Prespa.

Pe valea raului Aoos la inceput am fost destul de dezamagit de loc, un drum plin de praf… cu destul de multe masini. Totusi mai tarziu am inceput sa mai gasesc una alta iar cand am urcat pe o coasta acolo a fost chiar minunat. Am mers pe acel defileu cam 2 km. Cat am fost sus mai al deal Gabriela a ramas sa faca fotografii de sport… un antrenament de rafting-caiac (habar nu am ce era exact ๐Ÿ˜‰ ) . Nu am facut imagini cu locul pentru ca lumina a cam fost tot din fata iar la intoarcere nu prea mai avem chef.

Cateva imagini facute acolo.

Cercis siliquastrum pe care l-am vazut inca de la trecerea prin Bulgaria, in Grecia florile erau cam trecute dar aici la altitudine mai mare inca in floare. O chestie interesanta aflata acum: florile sunt bune de mancat in salata fiind acrisoare. ๐Ÿ™‚

Cercis siliquastrum

Ophrys grammica (identificata de Zissis Antonopoulos, greek orchids)

Ophris

Orchis pauciflora

Orchis pauciflora

Orchis simia

Orchis simia

Si un alt grup de plante, Scrophularia canina

Scrophularia canina

Si un detaliu din padure, Platanus orientalis

Platanus orientalis

O ultima specie de aici Algyroides nigropunctatus observata tot de Gabriela.

ALgyroides nigropunctatus

Algyroides nigropunctatus

La drum spre Lacurile Prespa. Pe drum ne-am oprit langa Morfi, cateva specii noi de orhidee si de asemenea acea pajiste impadurita era plina de o specie de Anemone nedeterminata pana acum (coronaria ? pavonina ?)

Anemone

Dintre orhidee: Cephalanthera longifolia

Cephalanthera longifolia

Orchis purpurea

Orchis purpurea

Orchis tridentata

Orchis tridentata

Si o alta specie (nu este prezenta la noi) Linaria pelisseriana

Linaria pelisseriana

De la Morfi am plecat mai departe iar in drum am vazut un indicator spre Situl Arheologic Omali (de fapt erau patru locuri de astea in acea directie)… ne-am cam gandit sa mergem spre acel loc… nu va sugerez sa faceti asta… am ajuns intr-un camp fara sa avem habar unde ar putea fi acel sit arheologic, cam asa a fost in general cand am incercat sa urmarim asfel de obiective… poate in unele este ceva care nu ese sub paman sau mai mult de o bucata de zid sau mai stiu eu ce… probabil ca nu vom mai urmari asa ceva daca ajungem pe acolo ๐Ÿ™‚ . Totusi pe drum am avu ocazia sa fotografiez un Lanius senator (Sfranciocul cu cap rosu – o specie rara la noi),

Lanius senator

Streptopelia turtur (Turturica)

Streptopelia turtur

si de asemenea am mai scos cateva testoase din drum.

La Kastoria ne-am oprit un pic pe langa Lacul Kastoria unde am reusit sa fac cateva fotografii bune cu lacarul mare (Acrocephalus arundinaceus).

Acrocephalus arundinaceus

Kastoria Lake

Spre seara am plecat si ne-am oprit la Lacurile Prespa.

Ajunsi acolo am avut surpriza sa gasim cazare extrem de scumpa (minim 50 de euro) si in final am hotarat sa dormim in masina… nu a fost cea mai placuta noapte. ๐Ÿ™

De la Igoumenitsa spre Parcul National Vikos-Aoos, ziua 6 partea a 2-a

May 24th, 2008 Cosmin Manci

Mai departe langa Klimatia prietena mea m-a facut atenta la o pasare mare care trecea peste drum. Cand m-am uitat nu-mi venea sa cred… un vultur hoitar alb, Neophron percnopterus… trage masina… nu se poate… ne-am oprit… dar a trecut… dezamagit ma bag inapoi in masina si cand sa plecam Gabriela imi mai arata unul. Nu-mi venea sa cred (2 exemplare adulte)… am iesi din masina si am incercat sa fac cateva fotografii. Desi era departe e o poza doveditoare bunicica spun eu (nu ca ar trebui sa dovedesc prezenta acestuia in Grecia). Aceasta specie a cam disparut din Romania.

Neophron percnopterus

De aici mai departe spre Zagoria spre Cheile Vikos. Pe drum ne-am oprit intr-o pajiste langa Elafotopos. Aceasta era plina de Asphodeline lutea, ca de altfel intreaga Grecie. La noi este prezenta doar pe ici pe colo in sudul Dobrogei.

Asphodeline lutea

Specii de orhidee mai putine aici.

Ophrys helenae

Ophris helenae

Orchis quadripunctata

Orchis quadripunctata

Tot aici am fotografiat un exemplar de Podarcis tauricus ionica (o subspecie noua penru mine). (multumesc lui Alex pentru ajutorul dat la determinarea acesteia… si a altor reptile).

Podarcis tauricus ionica

La plecare in acel bazin am foografiat si o Rana verde mai ciudata… daca o recunoaste cineva sa spuna si mie numele.

undetermined

O urmatoare oprire foarte scurta a fost la Church of the Taxiarches, o biserica mica langa satul Kato Pedina. O biserica micuta facuta complet (inclusiv acoperisul/”tigla”) din material local… o piatra care e straturi straturi. In satele zagoriene acesta este principalul material de constructie. Acolo muntele este facut din aceste straturi de piatra… de zici ca sunt caramizi uneori. Veti vedea mai tarziu cum arata muntele acolo… padurea de piatra ๐Ÿ˜‰

Church of the Taxiarches

“Padurea de piatra”

Din punctul meu de vedere e o minune a lumii, a naturii… nu ca ea in sine nu e o minune. Oricum fotografia nu poate arata ce este cu adevarat acolo. A fost incredibil si sper sa mai revin.

“Caramizi”

Vikos-Aoos

Vedere spre Monodendri, in spate Cheile Vikos

Vikos-Aoos

In “padurea de piatra”, turnuri turnuri din straturi de piatra suprapuse.

Vikos-Aoos

Parcul National Vikos-Aoos, Cheile Vikos si altele de acolo. Cheile sunt considerate a fi cele mai adanci din lume, dupa Cartea Recordurilor, cu diferenta de nivel de pana la 1000 m.

Vikos-Aoos

Vikos-Aoos

Un fluture adormit, Callophrys rubi, o specie frecventa si la noi.

Caloophris rubi

O specie interesanta de Fritillaria, cu flori foarte alungite, frunze alterne si relativ late… poate cineva stie numele? Determinata cu ajutorul lui Zissis Antonopoulos ca Fritillaria gussichiae.

Fritillaria

Din Cheile Vikos ne-am intors si am plecat spre Konitsa, destinatia noastra pentru acea seara. Pe drum am oprit intr-o serpentina de unde am avut belvedere spre valea raului Voidomatis si iesirea acestuia din Cheile Vikos (create de acesta).

Voidomatis valley

Voidomatis valley

Ca si incheiere am mers sa vedem podul vechi facut peste raul Voidomatsu chiar la iesirea din chei.

old bridge

Somn de voie la Konitsa unde am tras la o mica pensiune (35 de euro).