Creta – plante

May 3rd, 2010 Cosmin Manci

Pentru că iar este pauză pe aici am zis să mai adaug câte ceva… un album foto cu plante fotografiate în Creta (exceptând orhideele care vor apărea într-o altă postare). Voi pune aici mai mult specii endemice Cretei sau care mi s-au părut mie mai interesante.

Link-ul de la fiecare nume vă duce la pagina speciei de pe situl dedicat plantelor (de obicei acolo sunt și mai multe fotografii cu specia respectivă).

Aristolochia cretica Lam. – o specie rară (endemică insulelor Karpathos și Creta), de găsit ici colo in locuri stâncoase și mai umbroase pe lângă mare

Procopiana cretica (Willd.) Gusul. – specie endemică Greciei, prin locuri umbroase de pe lângă are (observată mai ales pe stânci)

Petromarula pinnata (L.) A.DC. – o plantă unică în genul ei, destul de frecventă în Creta pe pereți stâncoși sau pe ziduri (cum este și cazul plantelor din imagini)

Silene sedoides Poir. – nu este endemică sau ceva de genu dar este extrem de interesantă prin dimensiunea ei “uriașă” – 2-3 cm

Bellis longifolia Boiss. & Heldr. – endemism al insulei Creta, caracteristice sunt frunzele dințate pe margini, observată la altitudini mari (peste 1000 m)

Bryonia cretica L. – endemism grecesc, atenție este otrăvitoare

Euphorbia acanthothamnos Heldr. & Sart. ex Boiss. – endemism grecesc, specie comună prin locuri stâncoase uneori acopera coaste întregi si datorită spinilor destul de dureros de mers prin ea 🙂

Euphorbia dendroides L. – o specie comună în zona mediteraneană (eu am văzuto în Grecia, Croația, Italia, Franța) dar superbă, coastele uneori sunt galbene în primăvară-vară din cauza florilor

Phlomis lanata Willd. – specie endemică Cretei, ușor de deosebit de restul speciilor cu flori galbene (încă două pe acolo) prin florile mai mici și frunzele mici și ovate (sau aproape rotunde)

Ebenus cretica L. – specie endemică în Creta, de multe ori acoperă pante întregi creând un peisaj superb când este în floare

Corydalis uniflora (Sieber) Nyman – o specie mică, endemism cretan, de obicei ascunsă printre diferite alte plante, de găsit la altitudine mare

Anemone hortensis L. – în Creta și Karpathos prin subspecia endemică heldreichii

Ranunculus cupreus Boiss. & Heldr. – din nou endemisc cretan, ușor de deosebit când este în floare deoarece dosul petalelor este de culoare roșie (după cum îi spune și numele), de găsit prin locuri pietroase mai ales la altitudini mai mari

Bellardia trixago (L.) All. – specie comună dar cu un aspect interesant, o specie semiparazită

Valeriana asarifolia Dufr. – endemică, florile au un miros puternic și plăcut (ca multe valerianacee de altfel)

Viola scorpiuroides Coss. – o specie rară, găsită prin locuri stâncoase de lângă mare unde atmosfera este umplută de parfumul florilor

Arum creticum Boiss. & Heldr. – din nou o specie endemică insulelor Creta și Karpathos, uneori în număr mare fiind impresionantă

Iris unguicularis Poir. – o specie comună în Grecia, plantele din Creta sunt considerate de unii autori ca fiind o specie diferită Iris cretensis (pe bună dreptate as spune pentru că mie personal plantele îmi par foarte diferite… le puteți vedea și compara la pagina speciei)

Chionodoxa nana (Schult. & Schult.f.) Boiss. & Heldr. – o plantă delicată, endemism cretan, care poate fi găsită în zona alpină a munților (de la circa 1300 m în sus)

Tulipa bakeri A.D.Hall – specie endemică, în platoul Omalos formează uneori adevărate covoare care împreună cu munții din jur dau niște peisaje superbe (sunt superbe și fără ea), din păcate când am ajuns acolo abia începuse să înflorească

Tulipa cretica Boiss. & Heldr. – specie endemică, larg răspândită (dar rară) la altitudini mici mai ales pe lângă mare (în locuri stâncoase)

Phoenix theophrasti Greuter – o altă specie endemică (și ultima 🙂 ), vă sugerez să vedeți populația de la Preveli fiind mai salbatică (și mult mai mică comparativ cu cea de la Vai)

Și cam atât… or să vină și orhideele cât de curând 😉  .

30.martie şi 4.aprilie.2009 Riviera lui Ulise

April 22nd, 2009 Cosmin Manci

După cum spuneam şi data trecută de acum pentru o vreme prin Italia, şi cum ploile nu mai încetau (iar prognoza primită din ţară confirma acest lucru) ne-am decis să plecăm direct spre sud până lângă Napoli unde lucrează mama şi fratele… o să dormim în pat, o să pot dormi pe burtă… DAAAAAAAAAAAA.

Aşa că ziua de 29 martie a trecut în goana mare (fără nici o fotografie) în lungul autostradei.

În mod normal încerc să păstrez desfăşurarea evenimentelor în ordine cronologică, dar pentru că am mers într-o aceaşi zonă în zile diferite am preferat să le pun la un loc într-un singur post.

În dimineaţa de 30 martie cerul arata un pic mai bine şi am plecat spre mare, lânga gura râului Volturno… am văzut trei specii noi de păsări pentru mine, două am reusit şi să le trag în foto… dar nu de calitate… stufărica (Cettia cetti) şi stufărica pătată (Cisticola juncidis). Tot aici am mai putut găsi şi un brotăcel specific Italiei (Hyla intermedia) care din imagine se poate vedea că cel puţin morfologic e cam la fel cu cel de la noi.

<i>Cettia cetti</i> <i>Cisticola juncidis</i> <i>Hyla intermedia</i>

(ştiu… fotografiile astea cu păsări se încadrează mai mult la categoria QUIZ  🙂 )

Ca o paranteză stufărica pătată (Cisticola juncidis) este o pasăre dată dracului… pentru mine cel putin a fost una dintre cel mai greu de localizat păsări… are un glas ciudat (cercuri largi dar si cu deplasări pe verticală) în care parcă partea de sunet repetitiv este aruncată când colo când dincolo (o auzi lângă tine şi în clipa următoare de dincolo).

De aici am plecat spre nord unde pe harta scria că este o mică rezervaţie şi ceva vestigii arheologice… am fi avut amandoi ce să facem. Ajunşi acolo am descoperit că de fapt este un mic parc, fragmentat în 3 părţi (a doua parte în 4 aprilie), mai exact Parcul Regional Riviera lui Ulise. De ce ii spune aşa? … preluat de pe situl parcului “The Park has been named after the Homeric hero who moored his ships in the current Gulf of Gaeta and supplied with water at Artakie springs, to fight then against the terrible Lestrigons in what is now Sperlonga and fall in love with the famous sorceress in Circeo.”

Explorarea în zona Gianola şi Monte di Scauri a dat la iveală numeroase exemplare de Podarcis sicula, Gabriela observând şi un exemplar de Chalcides chalcides dar nu am reuşit să-l prind 🙁 .

<i>Podarcis sicula</i> <i>Podarcis sicula</i> <i>Podarcis sicula</i>

Dintre orhidee aici alături de Serapias lingua am mai găsit şi un Ophrys (încă nedeterminat) la care am putut vedea încercările de acuplare ale unui albine cu floarea. Cu ajutorul lui Peter acum orhideea şi albinuţa au un nume: Ophrys archipelagi şi Colletes cunicularius … mulţumesc.

<i>Ophrys</i> <i>Ophrys</i> and bee <i>Ophrys</i> and bee

Mai târziu am ajuns şi în zona Muntele Scauri unde după un urcuş până la turn am coborât la plajă în Scauri şi spre seara înapoi lângă Napoli având planuri ca pentru ziua următoare să mergem mai spre nord la Gaeta şi poate şi la Sperlonga. Dar cum vremea, face cam ce vrea, ea s-a stricat după o zi de nefăcut nimic am decis să plecăm mai departe spre sud la Vezuviu, în Apulia şi după aceea spre nord în Parcul Naţional Gargano… dar despre asta în postul următor.

În dimineaţa de 4 aprilie am plecat spre Gaeta dorind ca mai târziu să mergem şi la Sperlonga ca să vedem toate trei zone ale Parcului Regional Riviera lui Ulise. Planurile nu s-au desfăşurat chiar cum am vrut pentru că găsind foarte multe lucruri nu am mai apucat să plecăm mai departe.  Dar nu-mi pare rău, sper ca nici la Gabriela, a fost una dintre cele mai frumoase zile din Italia, o zi plină cu păsări, plante, reptile… şi câteva fotografii bune (zic eu)… unele dintre ele mai jos.

Silvia roşcată (Sylvia cantillans), pescăruşul cu picioare galbene (Larus michahellis) şi o panoramă de deasupra mării…

<i>Sylvia cantillans</i> <i>Larus michahellis</i> view from Orlando Mts.

ienuperi (Juniperus phoenicea) şi o specie mai mare (lemnoasă şi de circa 2 m înălţime) de laptele câinelui (Euphorbia dendroides)…

<i>Juniperus phoenicea</i> <i>Euphorbia dendroides</i> <i>Euphorbia dendroides</i>

ciclamă sălbatică (Cyclamen repandum) şi orhidee (Anacamptis pyramidalis, Ophrys sp., Serapias lingua, Ophrys bombyliflora)

<i>Cyclamen repandum</i> <i>Cyclamen repandum</i> <i>Anacamptis pyramidalis</i> <i>Ophrys</i> sp. <i>Serapias lingua</i> <i>Ophrys bombyliflora</i>

şi în încheiere…ta-ta-ta-ta-ta-ta-tam… am văzut gecko, am tinut în mână gecko, a ţinut şi Gabriela…  Tarentola mauritanica… este superb.

<i>Tarentola mauritanica</i> <i>Tarentola mauritanica</i> <i>Tarentola mauritanica</i>

27-29.martie.2009 – Franţa > Italia > Franţa > Italia

April 18th, 2009 Cosmin Manci

Continuând de unde am lăsat în postarea trecută… am plecat din zona Saint-Tropez cu destinaţia Alpii Maritimi.

Pe drum ne-am oprit pentru scurtă vreme în Masivul Esterel unde am putut fotografia câţiva fluturi: Pararge aegeria (subspecia nominală – la noi se găseşte subspecia tircis care este colorată altfel), Zerynthia rumina (specie găsită doar în sud-vestul Europei), o specie de levănţică (Lavandula stoechas), nişte rate mari (Anas platyrhynchos) şi o panoramă cu zona (în depărtare linia albă este dată de Alpii Maritimi acoperiţi cu zăpadă… acolo o să fim mai târziu).

<i>Pararge aegeria</i> <i>Zerynthia rumina</i> <i>Lavandula stoechas</i> <i>Anas platyrhynchos</i> <i>Anas platyrhynchos</i>Massif Esterel

Dupămasă am ajuns în Alpii Maritimi, la marginea Parcului Naţional Mercantur,  în zona localităţii Saint-Dalmas-de-Tende unde ni se sugerase (de către Richard Zink) că ar fi o zonă cu şanse de a vedea zăganul (Gypaetus barbatus), deşi ne-am “binoclat ” pe respectiva vale pentru câteva ore nu am avut succes singura observaţie mai interesantă fiind un exemplar adult de acvilă de munte (Aquila chrysaetos). După, am plecat să traversăm muntele (este un tunel), aşa că am ajuns în partea italiană a Alpilor Maritimi unde am decis să onorez invitaţia celor de Parcul Natural Alpii Maritimi de a dormi la sediul lor din Terme di Valdieri… am avut surpriza să găsim drumul blocat de o avalanşă… acolo am şi dormit… cu zăpăda de aproape un metru lâmgă noi.

Dimineaţă vremea se strica, ceaţă şi ploaie, astfel că am zis că poate este mai bine să încercăm din nou pe partea franceză a muntelui aşa că înapoi în Franţa. Aceeaşi vreme urâtă, ne-am mai oprit un pic în Tende unde Gabriela încercând să facă câteva fotografii s-a udat până la piele… poate pune câteva fotografii făcute acolo pe blogul ei   ;).

Mai departe pe valea râului Roya ne-am oprit lângă localitatea Saorge unde printre picături am mai făcut câteva fotografii… la câteva plante: Daphne laureola, Helleborus foetidus şi Hepatica nobilis (deşi este o specie comună şi la noi plantele de acolo arătau mai diferit din cauza frunzelor pătate).

<i>Daphne laureola</i> <i>Helleborus foetidus</i> <i>Hepatica nobilis</i>

Am plecat mai departe spre Italia unde am mai făcut o oprire lângă Camporosso, tot printre picături de ploaie am reusit să trag în foto câteva orhidee (nu sunt sigur de determinarea acestora): Ophrys fusca, Ophrys araneola şi Orchis olbiensis.

<i>Ophrys fusca</i> <i>Ophrys araneola</i> <i>Orchis olbiensis</i>

Somn de voie într-o pădure de castan bun (Castanea sativa) nu foarte departe de Genova, unde a plouat toată noaptea.

24-26.martie.2009 spre şi în Franţa

April 18th, 2009 Cosmin Manci

Cum spuneam şi în postul trecut din cauza zăpezii am renuntat la ideea de a traversa direct Alpii din nord spre sud şi am decis să mergem prima oară spre Alpii Maritimi în Franţa şi dupa aceea spre Italia pentru a putea vedea zagani.

Şi cam asa au început aventurile (mai neplăcute)… la ieşirea din Germania spre Elveţia am mai trecut printr-o bucăţică de Austria… şi cum nu am realizat asta… am mai luat odată vigneta pentru Austria. La intrarea în Elveţia o altă surpriză… vigneta costă 30 € (pentru un an… nu există o altă variantă). Vremea oribilă cu zăpadă, lapoviţă sau ploaie… cam până lângă Geneva unde aş fi vrut să oprim să fotografiez ceva păsări dar fiind dificil cu parcarea am renunţat şi am plecat mai departe. Surpriza frumoasă a fost să văd o specie nouă pentru mine → gaia roşie (Milvus milvus) şi de asemenea multe găi negre (Milvus migrans). Din cauza găilor negre a fost şi foarte frustrant să nu pot opri… mi-aş fi dorit să le pot trage în foto.

Înapoi la drum… pentru că am decis să mergem spre Franţa şi mergând pe autostradă era mai mult sau mai puţin direct spre zona Camargue şi cum ştiam că pe acolo ar fi flamingo am plecat pe ruta Lyon – Marsilia. Un aspect al autostrăzilor din Franţa… sunt adevărate insule verzi… iar unde am oprit ultima oară… la căderea întunericului era şi oază de sălbăticie… am văzut ceva irişi un fel de narcisă pitică… si acumîmi pare rău că nu am rămas acolo peste noapte.

Am plecat mai departe şi am dormit undeva lângă Saintes-Maries-de-la-Mer. Dimineaţă am umblat un pic acolo pe chei şi mi-am făcut de lucru cu nişte pescăruşi cu picioare galbene (Larus michahellis), urmele lor şi substratul urmelor.

Larus michahellis gull traces sand

Aş fi vrut să găsesc şi administraţia Parcului Regional Camargue… dar fără succes… deschideau doar mult mai târziu aşa că am plecat să căutăm flamingi (aceştia erau ceva nou pentru mine). Şi am găsit: flamingi (Phoenicopterus ruber), egrete mici (Egretta garzetta) şi orhidee (Himantoglossum robertianum, cunoscută şi ca Barlia robertianum).

<i>Phoenicopterus ruber</i> <i>Egretta garzetta</i> <i>Himantoglossum robertianum</i>

Ne-am continuat drumul prin Camargue dorind să ajungem la mare, am intrat spre mare in dreptul localităţii Salin-de-Giraud, unde după un log drum printre bayine şi canale săpate în scopul exploatării sării am ajuns într-un final şi la mare. Aici am putut umbla prin niste dune frumoase de nisip unde am mai făcut câteva fotografii şi am putut vedea (şi fotografia) o altă specie de pasăre nouă pentru mine… pescărusul rozalb (Larus genei). Şi cum Gabriela de obicei gaseşte (şi o să mai găsească… o să vedeţi voi) lucruri mai interesante… s-a adeverit si acum… a găsit o plantă hipocromatică de Himantoglossum robertianum. Aşa că un pescăruş rozalb, un Cicindela flexuosa şi o orhidee hipocromatică.

<i>Larus genei</i> <i>Cicindela flexuosa</i> <i>Himantoglossum robertianum</i>

Spre seară am plecat spre Parcul Natural Regional Luberon unde am şi dormit. Până la lăsarea întunericului ne-am mai uitat un pic pe acolo şi am putut găsi un fluture care nu este prin România, fiind o specie vestică… Pseudophilotes baton, la noi se găseşte specia Pseudophilotes vicrama.

<i>Pseudophilotes baton</i>

În dimineata următoare am plecat mai departe la drum spre Coasta de Azur şi Saint-Tropez (poate localitatea vă este cunoscută din filmele din seria Jandarmul şi… cu Louis de Funès). Pe drum ne-am oprit lângă Traconnade unde am putut găsi ceva orhidee (mai e de lucru la ele), o narcisa (Narcissus assoanus), iris pitic (Iris lutescens) şi un scorpion (Buthus occitanus) (uriaş, pentru mine, avea cam 7 cm).

<i>Narcissus assoanus</i> <i>Iris lutescens</i> <i>Buthus occitanus</i>

Seara am dormit lângă Saint-Tropez  în campingul Les Tournels… am platit 24 de € ca sa putem dormi în maşină, să avem acces la un duş şi la o priză (treebuia să  încărcăm bateriile).

Revin… tot din Franţa.

7.martie.2009

March 8th, 2009 Cosmin Manci

De mai bine de o luna nu am mai pus nimic pe aici… am avut mai mult de lucrat la lucru, am avut de lucrat pntru doctorat si tot asa. De asemenea cateva site-uri au luat nastere, pentru: pasari, fluturi si orhidee (se vede asta si din ce apare mai in lateral pe blog). Aceste site-uri vor fi in engleza si vor viza mai ales flora/fauna din Romania, dar nu numai. Probabil ca “familia” de situri nature4stock va mai creste.

De asemenea si situl meu personal http://nature4stock.com/ este on-line acum (multumesc Gabrielei pentru asta).

Cel de pasari este functional si am lucrat foarte mult la el, multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa devina ce este. Si orhideele si fluturii or sa vina din urma. Un preview al lui in imaginea de mai jos.

birds

De asemenea si aici se va schimba un pic “look-ul”, voi incerca ca paginile sa nu fie chiar atat de lungi prin implementarea unui sistem de click pe o taietura a imaginii pentru a vedea imaginea intreaga. Probabil partial il voi reface si din urma.In acelasi mod si site-ul dedicat libelulelor s-a schimbat in intregime.

Asta ca sa nu se spuna ca nu am facut chiar nimic in luna asta 😉 .

Acum e 8 Martie asa ca LA MULTI ANI … se stiu ele ;). Eu si Gabriela aveam planuri sa mergem un pic afara in munte… dar aici a venit iarna din nou. Acum deja ninge continuu de 8 ore cel putin. Aici jos zapada este doar asa de control dar presupun ca sus in munte este mai multa.

Deci ieri 7 martie am plecat un pic de acasa cu dorinta de a merge sa fotografiez soimul calator (Falco peregrinus)… a ramas pentru o zi mai frumoasa pentru ca s-a stricat vremea. Pe drum totusi ici colo am facut cateva imagini cu flori si pasari (inclusiv oaspeti de vara… au venit maracinarii negri).

Vrabiutele au revenit pe la stresinile unde au avut cuiburile in anii trecuti si au reinceput “luptele” cu graurii, si ei s-au intors si au inceput sa cante.

Vrabia de casa (<i>Passer domesticus</i>), mascul adult

Dintre plante am ales pentru astazi o specie endemica: crucea voinicului (Hepatica transsilvanica), dupa cum ii spune numele se gaseste mai ales prin Transilvania unde ocupa zona mai  mult sau mai putin impadurite, de obicei mai uscate decat specia asemanatoare si mult mai comuna (Hepatica nobilis). De asemenea ici colo apar si hibrizi naturali intre ele doua (Dealul Colt de langa Deva).

Crucea voinicului (<i>Hepatica transsilvanica<i>), flori si frunze

Cum spuneam oaspeti de vara, mascul si femela de maracinar negru (Saxicola torquata)… scuzati calitatea imaginilor.

Maracinar negru (<i>Saxicola torquata</i>), mascul Maracinar negru (<i>Saxicola torquata</i>), femela

Si un sorecar (Buteo buteo) care dupa ce a stat (presupun ca dupa o binemeritata masa), a dovedit ca totul se transforma si a plecat mai departe.

Sorecar (<i>Buteo buteo</i>) Sorecar (<i>Buteo buteo</i>) Sorecar (<i>Buteo buteo</i>)

Sorecar (<i>Buteo buteo</i>) Sorecar (<i>Buteo buteo</i>)

Si da cum peste noapte nu a mai inghetat de cateva zile… zboara si fluturii: cateva dintre speciile atrase la lumina peste noapte (Achlya flavicornis, Lycia hirtaria, Agriopis aurantiaria).

<i>Achlya flavicornis</i> <i>Lycia hirtaria</i> <i>Agriopis aurantiaria</i>

Cam atat… dar primavara este aici deci presupun ca mai des vor fi schimbari si lucruri noi pe aici.