1-3.aprilie.2009 – tot prin Italia

April 28th, 2009 Cosmin Manci

În dimineaţa de 1 aprilie ne-am dat deşteptarea (şi nu este o păcăleală) şi am plecat spre sud… prima destinaţie Parcul Naţional Vezuviu. Şi o mare dezamăgire… am făcut cunoştiinţă cu gardurile din parcurile naţionale, cu “divieto din accesso”… am ajuns sus ca să urcăm la conul vulcanic… să opreşti in parcare a fost parcă 3 € (ceva de genu)… merg sa iau bilet (doar aşa se poate intra) 10 €, dar numai cu ghid… adică plătesc 10 € ca să urc în goană şi să înţeleg nimic… am plecat. Pe drum la vale ne-am oprit pe marginea drumului unde am fotografiat o orhidee nouă pentru mine Orchis papilionacea (foarte frecventă şi în numeroase forme).

<i>Orchis papilionacea</i> <i>Orchis papilionacea</i> <i>Orchis papilionacea</i>

Cum spuneam am plecat mai departe spre sud spre regiunea Apulia… călcâiul cizmei italiene… de fapt cam asta am făcut toată ziua… în maşină (mai ales că nici vremea nu a fost în regulă). Am dormit la marginea unei livezi (sper ca e corect spus aşa) de măslini.

Dimineaţă am plecat mai departe in direcţia orăşelului Alberobello (aici încă se mai păstrează ceva din tradiţiile locului… chiar daca numai pentru turişti) unde am avut neplăcuta surpriză sa-mi moară aparatul de fotografiat (a repornit până la urmă) aşa că eu nu am făcut nici o fotografie… câteva fotografii făcute de Gabriela.

Trulli Trulli Trulli

Mai departe mai mult sau mai puţin spre nord cu destinaţia finală Parcul Naţional Gargano (un mic pinten în cizma italiană), pe drum ne-am oprit în mai multe locuri pe marginea şoselei unde am mai putut face câteva fotografii: Anemone hortensis, Falco naumanni, Ophrys sp., Orchis collina, Romulea bulbocodiumOphrys sicula, Ophrys sp. incubacea (ID: Peter), Ophrys sp., Ophrys sp., Usia sp., peisaj cu copac singuratic, Tulipa sylvestris, Iris tuberosa.

<i>Anemone hortensis</i> <i>Falco naumanni</i>, male <i>Falco naumanni</i>, female <i>Ophrys</i> sp. <i>Orchis collina</i> <i>Romulea bulbocodium</i> <i>Ophrys sicula</i> <i>Ophrys</i> sp. <i>Ophrys</i> sp. <i>Ophrys</i> sp. <i>Usia</i> sp. lonely <i>Tulipa sylvestris australis</i> <i>Tulipa sylvestris australis</i> <i>Tulipa sylvestris australis</i> <I>Iris tuberosa</i> <I>Iris tuberosa</i>

Spre seară ne-am apropiat de coasta de est a Italiei… ne gândeam să ajungem la mare, dar… poti face asta doar dacă eşti proprietar de teren acolo şi cultivi ceapa… peste tot acolo numai culturi de ceapa 🙂 şi nu era să ne băgăm prin ceapa omului. Pe plajă un mascul din omniprezenta specie Podarcis sicula, o altă şopârla de care nu ştiu ce sa spun sigur şi o adunătură de pescăruşi.

<i>Podarcis sicula</i> undetermined gulls

Seara am dormit sus pe un promotoriu (cam prin Parcul Naţional Gargano)… am zis să vedem răsăritul… cam dormeam când răsărea soarele 😉 .

Dimineaţă am plecat spre Vieste, unde am găsit un centru de informare turistică deschis şi am colectat ceva materiale despre zona şi mai ales despre parc. Ne-am oprit la o plajă unde era plin de cochilii de la melci (Murex şi altele… poate odata imi fac de lucru si fac niste fotografii la ce am colectat). După studiul hărţii am decis să facem un traseu scurt din parc care se sfârşea la plaja Vignanotica. Mare lucru nu am fotografiat pe acel traseu care m-a dezamăgit foarte mult, efectiv am mers pentru circa 3 km (dus) pe o potecă de maxim 2 m lăţime între două garduri cu sârmă ghimpată… proprietate privată… “divieto di accesso”… să-l mai vad eu pe ăla care se plânge câ în România sunt to felul de îngrădiri… să meargă în Italia, acolo să vadă limitări. Deci câteva din fotografiile făcute în zona parcului (aproximativ în ordinea în care au fost făcute): Ophrys araneola, Oxalis pes-caprae, Rosmarinus officinalis, Teucrium fruticans, Orchis italica, Reseda alba, Oxythyrea funesta, Ophrys sp. formă teratologică, Olea europaea, Ophrys arachnitiformis şi plaja Vignanotica.

<i>Ophrys araneola</i> <i>Oxalis pes-caprae</i> <i>Rosmarinus officinalis</i> <i>Teucrium fruticans</i> <i>Orchis italica</i> <i>Reseda alba</i> <i>Oxythyrea cinctella</i> undetermined undetermined <i>Olea europaea</i> <i>Ophrys arachnitiformis</i> Vignanotica beach

Şi înapoi pe autostradă, noaptea am ajuns înapoi în pat.

30.martie şi 4.aprilie.2009 Riviera lui Ulise

April 22nd, 2009 Cosmin Manci

După cum spuneam şi data trecută de acum pentru o vreme prin Italia, şi cum ploile nu mai încetau (iar prognoza primită din ţară confirma acest lucru) ne-am decis să plecăm direct spre sud până lângă Napoli unde lucrează mama şi fratele… o să dormim în pat, o să pot dormi pe burtă… DAAAAAAAAAAAA.

Aşa că ziua de 29 martie a trecut în goana mare (fără nici o fotografie) în lungul autostradei.

În mod normal încerc să păstrez desfăşurarea evenimentelor în ordine cronologică, dar pentru că am mers într-o aceaşi zonă în zile diferite am preferat să le pun la un loc într-un singur post.

În dimineaţa de 30 martie cerul arata un pic mai bine şi am plecat spre mare, lânga gura râului Volturno… am văzut trei specii noi de păsări pentru mine, două am reusit şi să le trag în foto… dar nu de calitate… stufărica (Cettia cetti) şi stufărica pătată (Cisticola juncidis). Tot aici am mai putut găsi şi un brotăcel specific Italiei (Hyla intermedia) care din imagine se poate vedea că cel puţin morfologic e cam la fel cu cel de la noi.

<i>Cettia cetti</i> <i>Cisticola juncidis</i> <i>Hyla intermedia</i>

(ştiu… fotografiile astea cu păsări se încadrează mai mult la categoria QUIZ  🙂 )

Ca o paranteză stufărica pătată (Cisticola juncidis) este o pasăre dată dracului… pentru mine cel putin a fost una dintre cel mai greu de localizat păsări… are un glas ciudat (cercuri largi dar si cu deplasări pe verticală) în care parcă partea de sunet repetitiv este aruncată când colo când dincolo (o auzi lângă tine şi în clipa următoare de dincolo).

De aici am plecat spre nord unde pe harta scria că este o mică rezervaţie şi ceva vestigii arheologice… am fi avut amandoi ce să facem. Ajunşi acolo am descoperit că de fapt este un mic parc, fragmentat în 3 părţi (a doua parte în 4 aprilie), mai exact Parcul Regional Riviera lui Ulise. De ce ii spune aşa? … preluat de pe situl parcului “The Park has been named after the Homeric hero who moored his ships in the current Gulf of Gaeta and supplied with water at Artakie springs, to fight then against the terrible Lestrigons in what is now Sperlonga and fall in love with the famous sorceress in Circeo.”

Explorarea în zona Gianola şi Monte di Scauri a dat la iveală numeroase exemplare de Podarcis sicula, Gabriela observând şi un exemplar de Chalcides chalcides dar nu am reuşit să-l prind 🙁 .

<i>Podarcis sicula</i> <i>Podarcis sicula</i> <i>Podarcis sicula</i>

Dintre orhidee aici alături de Serapias lingua am mai găsit şi un Ophrys (încă nedeterminat) la care am putut vedea încercările de acuplare ale unui albine cu floarea. Cu ajutorul lui Peter acum orhideea şi albinuţa au un nume: Ophrys archipelagi şi Colletes cunicularius … mulţumesc.

<i>Ophrys</i> <i>Ophrys</i> and bee <i>Ophrys</i> and bee

Mai târziu am ajuns şi în zona Muntele Scauri unde după un urcuş până la turn am coborât la plajă în Scauri şi spre seara înapoi lângă Napoli având planuri ca pentru ziua următoare să mergem mai spre nord la Gaeta şi poate şi la Sperlonga. Dar cum vremea, face cam ce vrea, ea s-a stricat după o zi de nefăcut nimic am decis să plecăm mai departe spre sud la Vezuviu, în Apulia şi după aceea spre nord în Parcul Naţional Gargano… dar despre asta în postul următor.

În dimineaţa de 4 aprilie am plecat spre Gaeta dorind ca mai târziu să mergem şi la Sperlonga ca să vedem toate trei zone ale Parcului Regional Riviera lui Ulise. Planurile nu s-au desfăşurat chiar cum am vrut pentru că găsind foarte multe lucruri nu am mai apucat să plecăm mai departe.  Dar nu-mi pare rău, sper ca nici la Gabriela, a fost una dintre cele mai frumoase zile din Italia, o zi plină cu păsări, plante, reptile… şi câteva fotografii bune (zic eu)… unele dintre ele mai jos.

Silvia roşcată (Sylvia cantillans), pescăruşul cu picioare galbene (Larus michahellis) şi o panoramă de deasupra mării…

<i>Sylvia cantillans</i> <i>Larus michahellis</i> view from Orlando Mts.

ienuperi (Juniperus phoenicea) şi o specie mai mare (lemnoasă şi de circa 2 m înălţime) de laptele câinelui (Euphorbia dendroides)…

<i>Juniperus phoenicea</i> <i>Euphorbia dendroides</i> <i>Euphorbia dendroides</i>

ciclamă sălbatică (Cyclamen repandum) şi orhidee (Anacamptis pyramidalis, Ophrys sp., Serapias lingua, Ophrys bombyliflora)

<i>Cyclamen repandum</i> <i>Cyclamen repandum</i> <i>Anacamptis pyramidalis</i> <i>Ophrys</i> sp. <i>Serapias lingua</i> <i>Ophrys bombyliflora</i>

şi în încheiere…ta-ta-ta-ta-ta-ta-tam… am văzut gecko, am tinut în mână gecko, a ţinut şi Gabriela…  Tarentola mauritanica… este superb.

<i>Tarentola mauritanica</i> <i>Tarentola mauritanica</i> <i>Tarentola mauritanica</i>

27-29.martie.2009 – Franţa > Italia > Franţa > Italia

April 18th, 2009 Cosmin Manci

Continuând de unde am lăsat în postarea trecută… am plecat din zona Saint-Tropez cu destinaţia Alpii Maritimi.

Pe drum ne-am oprit pentru scurtă vreme în Masivul Esterel unde am putut fotografia câţiva fluturi: Pararge aegeria (subspecia nominală – la noi se găseşte subspecia tircis care este colorată altfel), Zerynthia rumina (specie găsită doar în sud-vestul Europei), o specie de levănţică (Lavandula stoechas), nişte rate mari (Anas platyrhynchos) şi o panoramă cu zona (în depărtare linia albă este dată de Alpii Maritimi acoperiţi cu zăpadă… acolo o să fim mai târziu).

<i>Pararge aegeria</i> <i>Zerynthia rumina</i> <i>Lavandula stoechas</i> <i>Anas platyrhynchos</i> <i>Anas platyrhynchos</i>Massif Esterel

Dupămasă am ajuns în Alpii Maritimi, la marginea Parcului Naţional Mercantur,  în zona localităţii Saint-Dalmas-de-Tende unde ni se sugerase (de către Richard Zink) că ar fi o zonă cu şanse de a vedea zăganul (Gypaetus barbatus), deşi ne-am “binoclat ” pe respectiva vale pentru câteva ore nu am avut succes singura observaţie mai interesantă fiind un exemplar adult de acvilă de munte (Aquila chrysaetos). După, am plecat să traversăm muntele (este un tunel), aşa că am ajuns în partea italiană a Alpilor Maritimi unde am decis să onorez invitaţia celor de Parcul Natural Alpii Maritimi de a dormi la sediul lor din Terme di Valdieri… am avut surpriza să găsim drumul blocat de o avalanşă… acolo am şi dormit… cu zăpăda de aproape un metru lâmgă noi.

Dimineaţă vremea se strica, ceaţă şi ploaie, astfel că am zis că poate este mai bine să încercăm din nou pe partea franceză a muntelui aşa că înapoi în Franţa. Aceeaşi vreme urâtă, ne-am mai oprit un pic în Tende unde Gabriela încercând să facă câteva fotografii s-a udat până la piele… poate pune câteva fotografii făcute acolo pe blogul ei   ;).

Mai departe pe valea râului Roya ne-am oprit lângă localitatea Saorge unde printre picături am mai făcut câteva fotografii… la câteva plante: Daphne laureola, Helleborus foetidus şi Hepatica nobilis (deşi este o specie comună şi la noi plantele de acolo arătau mai diferit din cauza frunzelor pătate).

<i>Daphne laureola</i> <i>Helleborus foetidus</i> <i>Hepatica nobilis</i>

Am plecat mai departe spre Italia unde am mai făcut o oprire lângă Camporosso, tot printre picături de ploaie am reusit să trag în foto câteva orhidee (nu sunt sigur de determinarea acestora): Ophrys fusca, Ophrys araneola şi Orchis olbiensis.

<i>Ophrys fusca</i> <i>Ophrys araneola</i> <i>Orchis olbiensis</i>

Somn de voie într-o pădure de castan bun (Castanea sativa) nu foarte departe de Genova, unde a plouat toată noaptea.

24-26.martie.2009 spre şi în Franţa

April 18th, 2009 Cosmin Manci

Cum spuneam şi în postul trecut din cauza zăpezii am renuntat la ideea de a traversa direct Alpii din nord spre sud şi am decis să mergem prima oară spre Alpii Maritimi în Franţa şi dupa aceea spre Italia pentru a putea vedea zagani.

Şi cam asa au început aventurile (mai neplăcute)… la ieşirea din Germania spre Elveţia am mai trecut printr-o bucăţică de Austria… şi cum nu am realizat asta… am mai luat odată vigneta pentru Austria. La intrarea în Elveţia o altă surpriză… vigneta costă 30 € (pentru un an… nu există o altă variantă). Vremea oribilă cu zăpadă, lapoviţă sau ploaie… cam până lângă Geneva unde aş fi vrut să oprim să fotografiez ceva păsări dar fiind dificil cu parcarea am renunţat şi am plecat mai departe. Surpriza frumoasă a fost să văd o specie nouă pentru mine → gaia roşie (Milvus milvus) şi de asemenea multe găi negre (Milvus migrans). Din cauza găilor negre a fost şi foarte frustrant să nu pot opri… mi-aş fi dorit să le pot trage în foto.

Înapoi la drum… pentru că am decis să mergem spre Franţa şi mergând pe autostradă era mai mult sau mai puţin direct spre zona Camargue şi cum ştiam că pe acolo ar fi flamingo am plecat pe ruta Lyon – Marsilia. Un aspect al autostrăzilor din Franţa… sunt adevărate insule verzi… iar unde am oprit ultima oară… la căderea întunericului era şi oază de sălbăticie… am văzut ceva irişi un fel de narcisă pitică… si acumîmi pare rău că nu am rămas acolo peste noapte.

Am plecat mai departe şi am dormit undeva lângă Saintes-Maries-de-la-Mer. Dimineaţă am umblat un pic acolo pe chei şi mi-am făcut de lucru cu nişte pescăruşi cu picioare galbene (Larus michahellis), urmele lor şi substratul urmelor.

Larus michahellis gull traces sand

Aş fi vrut să găsesc şi administraţia Parcului Regional Camargue… dar fără succes… deschideau doar mult mai târziu aşa că am plecat să căutăm flamingi (aceştia erau ceva nou pentru mine). Şi am găsit: flamingi (Phoenicopterus ruber), egrete mici (Egretta garzetta) şi orhidee (Himantoglossum robertianum, cunoscută şi ca Barlia robertianum).

<i>Phoenicopterus ruber</i> <i>Egretta garzetta</i> <i>Himantoglossum robertianum</i>

Ne-am continuat drumul prin Camargue dorind să ajungem la mare, am intrat spre mare in dreptul localităţii Salin-de-Giraud, unde după un log drum printre bayine şi canale săpate în scopul exploatării sării am ajuns într-un final şi la mare. Aici am putut umbla prin niste dune frumoase de nisip unde am mai făcut câteva fotografii şi am putut vedea (şi fotografia) o altă specie de pasăre nouă pentru mine… pescărusul rozalb (Larus genei). Şi cum Gabriela de obicei gaseşte (şi o să mai găsească… o să vedeţi voi) lucruri mai interesante… s-a adeverit si acum… a găsit o plantă hipocromatică de Himantoglossum robertianum. Aşa că un pescăruş rozalb, un Cicindela flexuosa şi o orhidee hipocromatică.

<i>Larus genei</i> <i>Cicindela flexuosa</i> <i>Himantoglossum robertianum</i>

Spre seară am plecat spre Parcul Natural Regional Luberon unde am şi dormit. Până la lăsarea întunericului ne-am mai uitat un pic pe acolo şi am putut găsi un fluture care nu este prin România, fiind o specie vestică… Pseudophilotes baton, la noi se găseşte specia Pseudophilotes vicrama.

<i>Pseudophilotes baton</i>

În dimineata următoare am plecat mai departe la drum spre Coasta de Azur şi Saint-Tropez (poate localitatea vă este cunoscută din filmele din seria Jandarmul şi… cu Louis de Funès). Pe drum ne-am oprit lângă Traconnade unde am putut găsi ceva orhidee (mai e de lucru la ele), o narcisa (Narcissus assoanus), iris pitic (Iris lutescens) şi un scorpion (Buthus occitanus) (uriaş, pentru mine, avea cam 7 cm).

<i>Narcissus assoanus</i> <i>Iris lutescens</i> <i>Buthus occitanus</i>

Seara am dormit lângă Saint-Tropez  în campingul Les Tournels… am platit 24 de € ca sa putem dormi în maşină, să avem acces la un duş şi la o priză (treebuia să  încărcăm bateriile).

Revin… tot din Franţa.

21-23.martie.2009 – din România în Austria

April 15th, 2009 Cosmin Manci

Pe 21 martie a început aventura “zăganul” iar prima destinaţie Viena.

Pe drum chiar pe graniţa dintre judeţul Hunedoara şi Arad am putut observa un exemplar tânăr de şoim călător (Falco peregrinus).

<i>Falco peregrinus</i>, young bird

Am ajuns în Ungaria unde am si dormit într-o parcare pe autostradă înainte de a intra în Austria astfel să putem ajunge la Viena dimineaţa şi să vizităm oraşul.

Am încercat şi făcut un pic asta dar cam fără chef pentru că bătea un vânt rece care efectiv tăia.

De asemenea am încercat să vedem câteva parcuri să fotografiez ceva păsări dar cam fără succes pentru nu prea era nimic să stea (eu speram la raţa mandarin). Până la urmă am ajuns în partea de nord a oraşului unde există niste braţe ale Dunării de am gasit să fac câteva imagini… m-am bucurat mai ales pentru întalnirea cu gâştele de Canada (Branta canadensis). Am mai văzut păsări (populaţii ferale) dar acum am avut şi ocazia şi loc bun sa fac câteva fotografii bunicele. Tot aici am mai fotografiat si raţa cu cap castaniu (Aythya ferina) şi cioara neagră (Corvus corone) alături de cea grivă (Corvus cornix).

<i>Branta canadensis</i>, adult <i>Branta canadensis</i>, portret <i>Aythya ferina</i> <i>Corvus corone</i>

Dupămasa am plecat spre Haringsee unde se află centrul de reproducere a păsărilor răpitoare (EGS – Eulen und Greifvogelschutz Österreich). Pentru că Hans Frey (persoana de contact şi responsabilă de partea de reintroducere a vulturului bărbos în Alpi) venea doar mai pe seară am decis să ne mai plimbăm un pic prin sătucele alea.

Am putut fotografia şi un nagâţ (Vanellus vanellus) din maşină şi la un moment dat am găsit în câmp un grup de lebede de vară (Cygnus olor) una dintre ele fiind inelată. Când aflu detalii despre cine, când, unde… voi reveni cu veşti.

<i>Vanellus vanellus</i> inel pe piciorul unui exemplar de <i>Cygnus olor</i>

Seara am dormit la centrul EGS iar dimineaţă întâlnire cu Hans Frey acolo la centru, o vizită la centru (câte imagini de acolo mai jos) si din nou întâlnire cu Hans Frey la Universitatea de Ştiinţe Veterinare din Viena. Mai târziu întâlnire cu Richard Zink (responsabil de partea de monitorizare a vulturului bărbos (Gypaetus barbatus) în Alpi).

centrul EGS <i>Gypaetus barbatus</i> <i>Gypaetus barbatus</i>

Următoarea noapte pe autostradă în Austria, ne-am trezit cu câteva degete de zăpadă pe maşină şi tot era alb… frumos dar parcă era destul cu zăpada… revin din Franţa.