Cucuveaua (Athene noctua)

May 15th, 2010 Cosmin Manci

Astăzi o alta intrare în categoria “o specie“.

De data aceasta pot spune ca am reușit câteva fotografii cu o cucuvea, little owl pe englezește și Athene noctua pe latinește.

Cine nu a auzit de ea, sau mai bine spus despre superstiițiile care sunt create pe marginea acestei specii? Cică dacă-ți cântă pe casă cineva drag îți va muri… și dacă prin absurd ar fi adevărat ce ai putea să faci? Să le omori pe toate? Crezi că atunci omenirea devine nemuritoare? Saraca de ea doar își face cunoscută prezența și să știți că chiar o să vă ajute să scăpați de câțiva șoricei. Și o credință pozitivă pentru ea, binențeles că nu de pe la noi… ci de acolo unde cândva cultura domnea (Grecia), era consideratăun simbol al înțelepciunii de unde și asocierea ei cu zeița Atena… tot de acolo îi vine și numele latinesc.

Acum câteva date despre ea… una dintre speciile mici de răpitoare de noapte (circa 25 de cm în medie). Specie relativ comună pe lângă casele oamenilor sau pe unde au fost oameni (adesea cuibărind în ruine). Prezentă la noi în tot timpul anului. De obicei în aprilie începe să cuibărească. Într-o scorbură (chiar și în cuiburi artificiale) sau altă cavitate depune 3-5 ouă albe aproape sferice. Cel mai interesant cuib pe care l-am văzut eu a fost amplasat într-o veche toaletă dezafectată (de aia tradiționala cu gaură în scândură)… cuibul fiind la subsol 🙂 .

Și pentru că spuneam că am făcut câteva imagini de care sunt mulțumit…

Dacă doriti un nou desktop vă rog să-l salvați de aici (rezoluție de 1440×900).