în sfârșit…

September 15th, 2010 Cosmin Manci

De trei zile sunt iar prin Retezat, de unde am plecat cam acum (aproape exact) un an. Și binențeles că a trebuit să umblu un pic pe aici fără un scop precis și… acum ajungem și la ce vreau eu să spun aici  :).

Eu am un dar de a nu reuși să găsesc șerpi dar în ultimele două zile am reușit să găsesc trei din trei specii diferite, inclusiv o viperă… adică după cinci ani de umblat prin Retezat văd și eu în sfârșit așa ceva… mai un pic și nu mai credeam că așa ceva există, și nu vorbesc doar de Retezat 😉 .

Deci în premieră absolută pentru mine și pentru blog… vipera comună (Vipera berus)… care fie vorba între noi cel puțin pentru mine nu pare a fi prea comună.

Fotograful ala blurat din fotografia următoare este Gabriela.

… și dacă cineva vrea un desktop nou pentru calculator îl poate folosi pe acesta dacă vrea (click dreapta -> salvează ca … ) și arată cam așa…

photo stacking

September 11th, 2010 Cosmin Manci

Nu am mai scris nimic pe aici de ceva vreme… foarte mult pe drumuri… lucru și iar lucru.

De ceva zile tot fac teste pentru o tehnică nouă de fotografie – photo stacking. Mai exact mai multe fotografii de la distanțe diferite si din fiecare se păstrează doar partea care este în focus (face programul asta, deși se poate face și manual… dar consumă extrem de mult timp… știu din experiență).

Setup folosit >>>> Canon 7d, Canon 70-200 f4 (al Gabrielei ca eu nu mai am nimic), inele, telecomanda (tot a Gabrielei), trei lumini și trepied. O fotografie cu setup-ul nu pun ca sa nu se aibă motive de râs.

Și binențeles că mai este nevoie de un software mai specializat ca să nu lucrez prea mult… totuși cam pentru fiecare fotografie lucrez circa 1 oră. Ca să mă întorcla software… după ceva teste sunt foarte mulțumit de Zerene Stacker pe moment ca și trial… mă gândesc serios să mi-l cumpăr pentru că cu ăsta voi lucra pentru doctorat (printre altele).

Deci cca 12-15(+) fotografii pentru fiecare subiect, salvat efectiv jpg din raw trecute prin Zerene Stacker si editare minimă (curățat de eventuale murdării, levels, resize, sharp…)

Câteva rezultate (voi posta fotografia resize la 1000 px linia mare și un crop de pe original [100% fără sharp]… tot cu 1000 px).

Acmaeodera (Acmaeotethya) ottomana (Frivaldsky,1840)

Anthaxia (Cratomerus) sponsa Kiesenwetter, 1857

Temnoscheila caerulea (Olivier, 1790)

Cylindera (Eugrapha) trisignata (Dejean in Latreille & Dejean, 1822)

Sunt foarte sigur că se poate și mai bine dar eu sunt foarte mulțumit de aceste prime teste.