Parcul National Hortobagy – 30.septembrie.2008

October 1st, 2008 Cosmin Manci

In seara lui 29 am plecat din Budapesta si am dormit intr-o parcare de pe autostrada iar ziua urmatoare destinatia Parcul National Hortobagy (Hortobagyi Nemzeti Park).

Scopul sa vedem pasajul de cocori (Grus grus), de fapt inceputul acestuia si poate dropii (Otis tarda) cu care nu am facut nimic.

Dupa ce am fost la centrul de viziare din Hortobagy am plecat spre Hortobagy Halasto (Helesteele Hortobagy) unde am facut o plimbare de circa 3 ore jumate (cam 12 km) pe picior. Din pacate nu am avut luneta cu mine astfel ca lista de specii (pasari) nu este prea mare (53 de specii). Am pleca in acea directie pentru ca din ce intelesesem pe unul din elesteele secate ar fi o aglomerare mare de cocori… nu am gasit acolo decat circa 1000 de exemplare de pescarus razator (Larus ridibundus). Si undeva in lateral ff departe (2-3 km) cateva zeci de cocori se puteau observa.

Cateva imagini facute la aceste helestee mai jos.

In lungul acestei carari (pe care sa stiti ca va puteti prafui complet din cauza a cate unui tir care trece in tromba… probabil cu treaba de la pescariile din zona… sa nu se strice pestele 😉 ) se afla mai multe observatoare, din acestea au fost facute urmatoarele fotografii cu cormorani (mici si mari) (Phalacrocorax carbo si Phalacrocorax pygmaeus).

Cateva rate mici (Anas crecca) in zbor

si gaste de vara (Anser anser). Doar cateva din cele cateva mii care au putut fi observate pe helestee.

Dintre rapitoare (4 specii observate) acest uliu pasarar (Accipiter nisus) a trecut cel mai aproape de mine, si foarte greu de facut ceva pentru ca a venit aproape in linie dreapta spre mine pana la un punct cand am facut si aceasa imagine.

Prin salciile de pe diguri sau de pe marginea canalelor am observat si un cuib de pitigoi pungar (Remiz pendulinus) iar la un moment dat am si reusit sa observ o familie (in rest doar i-am auzit) din care am fotografia aces adult (in imagine) si un juvenil. Pacat ca era asa desis si ca nu a vrut sa stea mai bine.

Interesant aspect fenologic am putut observa la soc (Sambucus nigra), cu flori acum la sfarsit de septembrie. O a doua inflorire se observa la multe specii dar mai ales in orase unde clima este mai diferita.

Si ca in orice zona umeda au fost si libelule, 5 specii observate (3 fotografiate). Cea mai interesanta dintre acestea fiind cea ilustrata Lestes parvidens (in imagine) un mascul. O specie care probabil ca va fi o parte a unui capitol din doctoratul meu.

Cum spuneam si mai devreme in zona respectiva nu am gasit cocori sau cel putin nu la o distanta cat de cat acceptabila sa se poata face nise fotografii. Asa ca am plecat spre sud (spre locurile cu dropii si spre Romania) si pana la urma am gasit: grupuri grupuri… stoluri stoluri… un spectacol demn de urmarit. Cateva imagini facute cu ocazia respectiva (scuzati calitatea dar mai aproape de cca 80m nu m-am putut apropia).

De aici am plecat spre Devavanya unde am inteles ca ar fi cele mai mari efective de dropii (dar fara a avea nici o alta informatie nu am reusit nimic… pe data viitoare).

Spre seara am intrat in Romania unde primul gand aparut a fost… oare cum ar fi fost daca acum eram unguri (pentru ca e diferenta de la cer la pamant si asta nu in favoarea noastra din pacate).