10.ianuarie.2009 – la numarat de pasari

January 12th, 2009 Cosmin Manci

Astazi (10.ianuarie) a inceput numaratoarea pasarilor de apa (program organizat de SOR si MILVUS). Pentru cei care doresc sa ajute accesati primul link.

Asa ca si eu dimineata am plecat sa vad cele patru baraje din zona Hategului (Ostrovel, Unciuc, Santamaria Orlea si Subcetate).

Prima intalnire a fost cu un sorecar (Buteo buteo) la locul in care am fotografiat unul si in data de 1.ianuarie.2009 (poate acelasi exemplar). De data asta sorecarul era angrenat in activitatea de incalzire a muschilor.  🙂

Toate patru lacuri au fost inghetate aproape in intregime astfel ca mare lucru nu am facut… ~500 exemplare in total (~600 daca pun la socoata si un stol de scatii (Carduelis spinus)  aflat in aninii din coada unui baraj).

Pe baraj la Sanatamarie Orlea am gasit cea mai mare “ingramadeala” de pasari (de fapt aproape toate). Un aspect cu grupul cel mai mare de pasari (click pe imagine… este o panorama realizata din 7 imagini).

Daca luati la purecat imaginea veti gasi: multe rate mari (Anas platyrhynchos), 1 femela de rata sunatoare (Bucephala clangula), un mascul de rata mica (Anas crecca) si 33 de garlite mari (Anser albifrons).

La un moment dat garlitele mari (Anser albifrons) au zburat si s-au asezat mai departe pe gheata (click).

Dupa ce s-a lasat noaptea si afara era ca si ziua din cauza lunii pline mi-am facut de lucru. Pentru cei mai curiosi harta lunii si fazele lunii. Click pe imagine… e mai mare decat sunt imaginile aici de obicei.

2.ianuarie.2009 – pe langa Nucsoara

January 2nd, 2009 Cosmin Manci

Astazi (2.ianuarie) am iesit pe langa Nucsoara, mai exact intre Nucsoara si Malaiesti.

Desi am umblat destul de mult am putut vedea foarte putine pasari, probabil de vina a fost si vreme… ceata si zapada… am apasat doar de cateva ori pe declansator.

Cocosarul (Turdus pilaris) in doua ipostaze:

Pitigoiul sur (Parus palustris)

Cam atat de azi… o specie noua pentru blog.

1.ianuarie.2009 – spre si in Retezat

January 2nd, 2009 Cosmin Manci

A inceput un an nou si eu si Gabi am decis sa plecam in munte, in Retezat. Sa mergem la zapada mai mare si poate sa reusim ceva fotografii… a fost o zi frumoasa.

Si cum cel putin noi nu stim cu e teleportarea pe drum ici colo am mai facut cateva fotografii… in ordine cronologica.

Langa Ciopeia (jud. Hunedoara) de pe marginea drumului un sorecar (Buteo buteo) a zburat inainte de a putea face ceva dar s-a asezat un pic mai departe… rezultatul e mai jos.

Mai departe inainte de a ajunge in Brazi (jud. Hunedoara) intr-o tufa de maces o gramada de vrabii de camp (Passer montanus), doua fotografii si de acolo.

Dupa ce am iesit din Brazi chiar la intrarea pe Raul Mare in cativa anini un stol de scatii (Carduelis spinus) se hranea, cred, cu staminele din amenti.

Mai departe am intrat in parc si am putut merge cu masina pana la Cabana Rotunda…. a urmat o limbare de circa 10 km.

Un grup de 9 capre negre (Rupicapra rupicapra) se putea vedea din drum dar la distanta de circa 300 de metri.

Am vazut destul de multe pasari dar numai la distanta asa ca nu am mai facut decat cateva fotografii cu peisaje pe Valea Lapusnicului Mare (neaparat click pe ele).

Maine sper sa merg in zona de sud a parcului, pe Valea Jiul de Vest.