14.ianuarie.2009 – specii noi pe aici

January 14th, 2009 Cosmin Manci

Azi (14.ianuarie) am plecat spre Iasi avand un pic de treba pe aici (doctorat si altele).

Un drum monoton prin vreme urata: cu ploaie si polei sau doar innorat… desi de cateva ori am vazut soarele. Desi a fost asa rea vremea am avut parte de doua noutati (una absoluta) pe astazi… matasari (Bombycilla garrulus) si lebede mici (Cygnus columbianus bewickii) (asta e noutatea absoluta).

Matasari (Bombycilla garrulus)

Lebede mici (Cygnus columbianus bewickii), stiu ca e foarte rea fotografia dar cum e ceva nou pentru mine pun si asa

10.ianuarie.2009 – la numarat de pasari

January 12th, 2009 Cosmin Manci

Astazi (10.ianuarie) a inceput numaratoarea pasarilor de apa (program organizat de SOR si MILVUS). Pentru cei care doresc sa ajute accesati primul link.

Asa ca si eu dimineata am plecat sa vad cele patru baraje din zona Hategului (Ostrovel, Unciuc, Santamaria Orlea si Subcetate).

Prima intalnire a fost cu un sorecar (Buteo buteo) la locul in care am fotografiat unul si in data de 1.ianuarie.2009 (poate acelasi exemplar). De data asta sorecarul era angrenat in activitatea de incalzire a muschilor.  🙂

Toate patru lacuri au fost inghetate aproape in intregime astfel ca mare lucru nu am facut… ~500 exemplare in total (~600 daca pun la socoata si un stol de scatii (Carduelis spinus)  aflat in aninii din coada unui baraj).

Pe baraj la Sanatamarie Orlea am gasit cea mai mare “ingramadeala” de pasari (de fapt aproape toate). Un aspect cu grupul cel mai mare de pasari (click pe imagine… este o panorama realizata din 7 imagini).

Daca luati la purecat imaginea veti gasi: multe rate mari (Anas platyrhynchos), 1 femela de rata sunatoare (Bucephala clangula), un mascul de rata mica (Anas crecca) si 33 de garlite mari (Anser albifrons).

La un moment dat garlitele mari (Anser albifrons) au zburat si s-au asezat mai departe pe gheata (click).

Dupa ce s-a lasat noaptea si afara era ca si ziua din cauza lunii pline mi-am facut de lucru. Pentru cei mai curiosi harta lunii si fazele lunii. Click pe imagine… e mai mare decat sunt imaginile aici de obicei.

nou dar vechi, prin Franta -> 8.martie.2008

January 7th, 2009 Cosmin Manci

Dupa Elvetia si Geneva (vedeti aici) am plecat la drum spre Franta. In Franta am gasit un hotel in Lyon unde am dormit (prima si singura noapte intr-un pat din excursia asta). Dimineata ne-am plimbat putin prin oras, unde am vazut vestigiile teatrului roman si Catedrala Notre-Dame de Fourvière, dupa care am plecat mai departe la drum.

Pe drum am facut o oprire langa Saint-Rambert-d’Albon pentru a face plinul. Pentru ca pe drum am tot vazut cedrii (pentru prima oara) am profitat de ocazie, acolo in parcare fiind cateva exemplare.

Cedrul (Cedrus libani)

Cand am plecat din statia de alimentare am observat o balta plina de rate, ne-am oprit si spre surprinderea mea printre ratele mari am gasit doua specii mai interesante:

Lebada neagra (Cygnus atratus)… cat de mica este fata de lebada noastra

si stramosul ratei mute de la noi, Cairina moschata

La un moment dat pe autostrada am vazut un panou publicitar despre o ferma de crocodili… la urmatoarea iesire de pe autostrada am plecat sa cautam acea ferma. Pentru cei interesati de mai multe detalii click aici.

Cateva imagini de acolo… crocodili si plante tropicale.

Caimanul (Caiman crocodilus)

Crocodylus cataphractus

Crocodilul de Nil (Crocodylus niloticus)

Asclepias curassavica

Thunbergia mysorensis

La intoarcerea spre autostrada pe o coama de munte langa am putut vedea o fortareata. Asa ca am mai facut un mic ocol sa vedem Fortareata Mornas (asa am descoperit ca se numeste). Cateva imagini…

Plecand de acolo am avut norocul sa gasesc si o orhidee, Himantoglossum (Barlia) robertianum

si o specie locala de pin (Pinus halepensis)

Spre seara am ajuns in Marsilia, unde am vazut Marea Mediterana, am vazut pe viu pentru prima oara surf-eri si windsurf-eri, am fotografiat un pescarus (Larus michahellis) si am vazut un apus.

Mai tarziu am plecat spre Monaco unde ne-am clatit ochii cu una si alta si mai departe spre Italia.

nou dar vechi, in Elvetia prin Geneva -> 7.martie.2008

January 5th, 2009 Cosmin Manci

Pentru ca pe moment o sa fac probabil mai mult birou o sa ma mai uit in spate ce a fost… amintiri… sa fie cate ceva nou (dar vechi) pe aici.

Elvetia -> Geneva.

In primavara trecuta (martie 2008) un prieten, Alex,  din Timisoara ma intreaba daca nu vin cu el in Elvetia, el vrea sa mearga la Salonul Auto de la Geneva si sa nu mearga singur. Zis si facut, eu si inca doi prieteni comuni (Cristi si Zozo) am umplut masina si la drum.

Drumul a fost de mai multe zile… dar un maraton pe scurt… ceva de genu 4 zile si circa 4000 de km.

Astazi despre Geneva, dimineta devreme (dupa ce noaptea de dinainte ne-am plimbat un pic prin Zürich) am ajuns la marginea orasului si cum eu nu eram interesat de salonul auto ne-am despartit. Ei la expozitie eu sa ajung cumva in oras sa vad Lacul Geneva (eram la cativa kilometri de oras… dar cam intr-o ora jumatate am ajuns la destinatie). Fotografiile de mai jos sunt facute in 7.martie.2008. Citisem un pic despre el (despre lac), si aveam sperante ca voi reusi sa fac cateva fotografii. Am si facut desi nu am fost in cea mai buna forma… bateria la aparat pe terminate, memoriile pline, laptopu fara baterie :d … si nici vremea nu a fost cea mai buna (innorat si destul de incetosat).

Pentru inceput cateva din obiectivele Genevei si dupa trecem la partea de biologie 😉 .

Jetul de apa (o fantana arteziana in Lacul Geneva)… unul dintre simbolurile orasului.

alee pe marginea lacului… cam asa sunt tunsi acolo platanii.

Si pentru ca am venit aici special pentru pasari… le las sa “inoate”, sa “zboare” pe aici pe blog.

Lebada de vara sau lebada muta (Cygnus olor)

Ferastrasul mare (Mergus merganser), mascul si femela

Ferastrasul motat (Mergus serrator)

Rata cu ciuf (Netta rufina) – mascul

Pescarusul sur (Larus canus), unexemplar coloratie normala si un exemplar care prezinta un leucism partial

Pescarusul razator (Larus ridibundus), diferite penaje si varste

Rata motata (Aythya fuligula), femela si mascul

Cam atat, daca o sa mai fie pauza pe aici revin… cu amintiri.

2.ianuarie.2009 – pe langa Nucsoara

January 2nd, 2009 Cosmin Manci

Astazi (2.ianuarie) am iesit pe langa Nucsoara, mai exact intre Nucsoara si Malaiesti.

Desi am umblat destul de mult am putut vedea foarte putine pasari, probabil de vina a fost si vreme… ceata si zapada… am apasat doar de cateva ori pe declansator.

Cocosarul (Turdus pilaris) in doua ipostaze:

Pitigoiul sur (Parus palustris)

Cam atat de azi… o specie noua pentru blog.