21.martie.2009

March 21st, 2009 Cosmin Manci

De astăzi începe să prindă şi mai bine formă o idee nebună pe care o am de mai mult timp… sper ca într-o zi voi putea vedea vulturul bărbos (zăganul) (Gypaetus barbatus) zburând în România, prin Retezat şi aiurea pe unde cândva îşi avea casa. De ce spun asta: pentru că de ceva timp am corespondenţă pe această temă cu străinătatea în ideea realizării unui proiect, pentru că azi plec spre Austria şi Italia pentru a afla mai multe despre subiect şi cam atât pe moment. Asa că sper ca de început îl voi vedea zburând peste Alpi.

Tot legat de subiect aş vrea să mulţumesc celor care m-au ajutat: Florian şi mai ales a revistei BioPlanet care au ajutat ca acest prim aspect să devină posibil. Când voi avea conexiune de internet voi încerca să vă spun ce se mai petrece, pe unde mai sunt… ştiri vor putea fi citite şi pe situl BioPlanet.

Alte ştiri de moment:

  • situl dedicat orhideelor a luat naştere… mai este mult de lucru dar a pornit (probabil că va mai creşte doar când mă voi întoarce)
  • la păsări sunt acum 215 specii (aceeaşi situaţie… pentru când mă voi întoarce)
  • poate aţi observat că un nou translator a fost folosit pentru site (din acest motiv voi încerca de acum încolo să folosesc caracterele româneşti… acurateţea o să fie mai buna)

Cam atât şi sper să mai treceţi pe aici.

7.martie.2009

March 8th, 2009 Cosmin Manci

De mai bine de o luna nu am mai pus nimic pe aici… am avut mai mult de lucrat la lucru, am avut de lucrat pntru doctorat si tot asa. De asemenea cateva site-uri au luat nastere, pentru: pasari, fluturi si orhidee (se vede asta si din ce apare mai in lateral pe blog). Aceste site-uri vor fi in engleza si vor viza mai ales flora/fauna din Romania, dar nu numai. Probabil ca “familia” de situri nature4stock va mai creste.

De asemenea si situl meu personal http://nature4stock.com/ este on-line acum (multumesc Gabrielei pentru asta).

Cel de pasari este functional si am lucrat foarte mult la el, multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa devina ce este. Si orhideele si fluturii or sa vina din urma. Un preview al lui in imaginea de mai jos.

birds

De asemenea si aici se va schimba un pic “look-ul”, voi incerca ca paginile sa nu fie chiar atat de lungi prin implementarea unui sistem de click pe o taietura a imaginii pentru a vedea imaginea intreaga. Probabil partial il voi reface si din urma.In acelasi mod si site-ul dedicat libelulelor s-a schimbat in intregime.

Asta ca sa nu se spuna ca nu am facut chiar nimic in luna asta 😉 .

Acum e 8 Martie asa ca LA MULTI ANI … se stiu ele ;). Eu si Gabriela aveam planuri sa mergem un pic afara in munte… dar aici a venit iarna din nou. Acum deja ninge continuu de 8 ore cel putin. Aici jos zapada este doar asa de control dar presupun ca sus in munte este mai multa.

Deci ieri 7 martie am plecat un pic de acasa cu dorinta de a merge sa fotografiez soimul calator (Falco peregrinus)… a ramas pentru o zi mai frumoasa pentru ca s-a stricat vremea. Pe drum totusi ici colo am facut cateva imagini cu flori si pasari (inclusiv oaspeti de vara… au venit maracinarii negri).

Vrabiutele au revenit pe la stresinile unde au avut cuiburile in anii trecuti si au reinceput “luptele” cu graurii, si ei s-au intors si au inceput sa cante.

Vrabia de casa (<i>Passer domesticus</i>), mascul adult

Dintre plante am ales pentru astazi o specie endemica: crucea voinicului (Hepatica transsilvanica), dupa cum ii spune numele se gaseste mai ales prin Transilvania unde ocupa zona mai  mult sau mai putin impadurite, de obicei mai uscate decat specia asemanatoare si mult mai comuna (Hepatica nobilis). De asemenea ici colo apar si hibrizi naturali intre ele doua (Dealul Colt de langa Deva).

Crucea voinicului (<i>Hepatica transsilvanica<i>), flori si frunze

Cum spuneam oaspeti de vara, mascul si femela de maracinar negru (Saxicola torquata)… scuzati calitatea imaginilor.

Maracinar negru (<i>Saxicola torquata</i>), mascul Maracinar negru (<i>Saxicola torquata</i>), femela

Si un sorecar (Buteo buteo) care dupa ce a stat (presupun ca dupa o binemeritata masa), a dovedit ca totul se transforma si a plecat mai departe.

Sorecar (<i>Buteo buteo</i>) Sorecar (<i>Buteo buteo</i>) Sorecar (<i>Buteo buteo</i>)

Sorecar (<i>Buteo buteo</i>) Sorecar (<i>Buteo buteo</i>)

Si da cum peste noapte nu a mai inghetat de cateva zile… zboara si fluturii: cateva dintre speciile atrase la lumina peste noapte (Achlya flavicornis, Lycia hirtaria, Agriopis aurantiaria).

<i>Achlya flavicornis</i> <i>Lycia hirtaria</i> <i>Agriopis aurantiaria</i>

Cam atat… dar primavara este aici deci presupun ca mai des vor fi schimbari si lucruri noi pe aici.