spre și prin Peloponez

November 20th, 2009 Cosmin Manci

La începutul acestei săptămâni am decis să facem o ieșire mai lungă iar pentru aceasta am ales să mergem în Peninsula Peloponez, de fapt o insula astăzi după crearea Canalului Corint. Destinația noastră fiind Kalogria unde voiam să văd mai ales zonele cu dune de nisip.

Printre obiectivele noastre (de fotografiat) se număra Canalul Corint și podul din Rio (unește peninsula cu Grecia continentală). Câteva fotografii cu acestea pot fi văzute aici mulțumită Gabrielei… eu nu m-am obosit să fac vreuna.

Canalul Corint, foto: Gabriela Însurățelu Canalul Corint, foto: Gabriela Însurățelu

Podul din Rio, foto: Gabriela Însurățelu Podul din Rio, foto: Gabriela Însurățelu Podul din Rio, foto: Gabriela Însurățelu

Ce a fost interesant legat de Canalul Corint este că se poate trece prin două locuri, un pod care este aproximativ la nivelul apei… fiind interesant ca acesta este scufundat atunci când trec ambarcațiuni și nu ridicat așa cum am crezut. Ceva inteșesant dar nu plăcut o să spun și despre podul din Rio… dar mai târziu.

Seara pe beznă am ajuns în zona Kalogria unde am și dormit. Dimineața devreme cețuri pluteau peste ape iar pădurea locului arăta superb. Dacă nu credeți puteți vedea asta în câteva din imaginile făcute de Gabriela. Tot dimineață peste munți se puteau vedea trecând stoluri enorme de grauri, mii și mii de exemplare… erau ca norii.

Strophylia Forest, foto: Gabriela Însurățelu Strophylia Forest, foto: Gabriela Însurățelu Strophylia Forest, foto: Gabriela Însurățelu

Laguna Prokopos, foto: Gabriela Însurățelu Laguna Prokopos, foto: Gabriela Însurățelu "cloud"

Ajuns aici am avut și o “misiune” să eliberăm un exemplar de Ophisaurus apodus… care trăia de ceva vreme în cadrul Universității din Atena. Despre această specie am mai vorbit aici.

Ophi... is free, foto: Gabriela Însurățelu

Zona este protejată, sit Natura 2000, sit Ramsar… dacă mai ajung pe acolo trebuie să încerc și semințele de Pinus pinea… din pădurea Strophylia.

Și am început să explorăm zona Kalogria, de fapt am umblat destul de mult prin zona: în zona litorală, laguna Prokopos, pe lângă Munții Negri (altitudinea maximă spre 300m).  Una dintre speciile pe care mi-am dorit să le văd în zonă a fost Pancratium maritimum, și am văzut… mii de exemplare dar din păcate nu în floare. O surpriză a fost să vâd câteva exemplare de Anax ephippiger, reușind chiar să și colectez un exemplar de data aceasta.

Legat de ce a fost peste zi…

– eu căutând ceva prin fileu (made by Gabriela), Spoladea recurvalis (un fluture destul de comun pe aici) și Nomophila noctuella (una dintre speciile cel mai des observate prin Grecia în zilele astea).

me searching for... , foto: Gabriela Însurățelu <i>Spoladea recurvalis</i> <i>Nomophila noctuella</i>

Pancratium maritimum (trecute), Brithys crini (se hrănește pe seama lui Pancratium) și un mascul de Sympetrum fonscolombii

<i>Pancratium maritimum</i> <i>Brithys crini</i> <i>Sympetrum fonscolombii</i>

– o buburuză mai interesantă… posibil o să apară și în România (în Ungaria a ajuns… din Africa) Henosepilachna elaterii, Empusa sp. (una dintre cele mai interesante călugărițe) și un vultur pescar (Pandion halieatus)… cred că cu ceva timp înainte a mâncat bine sau poate că doar a ratat un pește

<i>Henosepilachna elaterii</i> <i>Empusa</i> sp. <i>Pandion haliaetus</i>

– si pentru sfârșit… am putut vedea două exemplare tinere de șerpar (Circaetus gallicus)… fără să ne bage prea mult în seamă… ei au făcut spectacol dar eu nu știu ce am făcut dar ceva bun nu am prea reușit

<i>Circaetus gallicus</i> <i>Circaetus gallicus</i> <i>Circaetus gallicus</i>

Cum spuneam mai devreme legat de podul de la Rio… seara am decis să plecăm spre Atena dar prin Grecia continentală… și cât ar putea să coste podul? Am aflat după ce l-am traversat… 11,70 € … cel puțin pentru noi aceasta fiind o sumă enormă.

Și cam atât din această tură. Probabil Gabriela o să scrie câte ceva mai târziu… la ea pe moment de pe la Schinias… o zi frumoasă pentru ea… și una nu prea pentru mine.