Cucuveaua (Athene noctua)

Astăzi o alta intrare în categoria “o specie“.

De data aceasta pot spune ca am reușit câteva fotografii cu o cucuvea, little owl pe englezește și Athene noctua pe latinește.

Cine nu a auzit de ea, sau mai bine spus despre superstiițiile care sunt create pe marginea acestei specii? Cică dacă-ți cântă pe casă cineva drag îți va muri… și dacă prin absurd ar fi adevărat ce ai putea să faci? Să le omori pe toate? Crezi că atunci omenirea devine nemuritoare? Saraca de ea doar își face cunoscută prezența și să știți că chiar o să vă ajute să scăpați de câțiva șoricei. Și o credință pozitivă pentru ea, binențeles că nu de pe la noi… ci de acolo unde cândva cultura domnea (Grecia), era consideratăun simbol al înțelepciunii de unde și asocierea ei cu zeița Atena… tot de acolo îi vine și numele latinesc.

Acum câteva date despre ea… una dintre speciile mici de răpitoare de noapte (circa 25 de cm în medie). Specie relativ comună pe lângă casele oamenilor sau pe unde au fost oameni (adesea cuibărind în ruine). Prezentă la noi în tot timpul anului. De obicei în aprilie începe să cuibărească. Într-o scorbură (chiar și în cuiburi artificiale) sau altă cavitate depune 3-5 ouă albe aproape sferice. Cel mai interesant cuib pe care l-am văzut eu a fost amplasat într-o veche toaletă dezafectată (de aia tradiționala cu gaură în scândură)… cuibul fiind la subsol 🙂 .

Și pentru că spuneam că am făcut câteva imagini de care sunt mulțumit…

Dacă doriti un nou desktop vă rog să-l salvați de aici (rezoluție de 1440×900).

9 Responses to “Cucuveaua (Athene noctua)”

 1. A iesit superrrrrr….a meritat sa oprim acolo…Bravo!…Ti-am spus eu…pozitivvvv

 2. Salut! Superbe pozele. Ai putea sa-mi spui pe unde ai gasito? Ca poate trag si eu o fuga… 🙂

 3. @Gabriela,

  yessssssssss…. una dintre cele mai bune din tura asta… ok o sa incerc pozitivitatea 😛

  @Razvan,
  multumesc, ai un mail 😉

  cosmln

 4. Nice pics Cosmin. We don not have many species of Owl in Ireland and I have not actually seen one (in the wild), but I have heard them. Glad that people can help them find nests, even if in old toilets 🙂

 5. Superbe fotografiile Cosmin! Superba si specia asta; n-o vazusem niciodata pana acum! Felicitari! Ai un nou aparat? Ma bucur! Sa-l stapanesti sanatos si cat mai multe fotografii deosebite. 400 mm sunt din Canon 100-400?

 6. ffff fain !

 7. @Gerry

  thanks for the visit and for comment, regarding men’s help… sometime I’m asking myself… will be better here without men?

  @Florentina

  multumesc de vizita si comentariu.
  legat de aparat, da este nou (Canon 7D)… mai ceva datorii in plus, si voi incerca sa-l folosesc sanatos 🙂
  400mm este din focala fixa pe care o am de ani buni (400 L 5.6)

  @amarco

  multumesc

  cosmln

 8. excelente poze, cucuveaua aia zici ca statea sa o pozezi 🙂

 9. @Saloane tatuaje,

  chiar statea 🙂 😉
  cosmln

Leave a Reply