Toamna in Retezat – 2.octombrie.2008

Astazi am plecat spre munte si inca o data se vede ca a venit toamna prin numarul speciilor/”indivizilor” de ciuperci intalnite. Ca o mentiune… eu nu am habar absolut deloc de ciuperci asa ca unele determinari pot suferi schimbari… unde e cazul o sa se vada.

“Aventura” (o sa aflati de ce aventura la sfarsit) a inceput inca de la intrarea in munte cand in pasune am gasit numeroase exemplare de cuci/burete serpesc/picioru caprioarei (Macrolepiota procera) unele dintre ele au ajuns si in farfurie.

Numeroase ciuperci am intalnit si din momenul in care am parasit masina si am plecat prin padure, cateva dintre ele:

Coprinus atramentarius – ciuperca considerata comestibila (chiar foarte buna) dar cu mentiunea fara alcool (chiar si la o saptamana dupa consumare), cu ceva timp in urma aceasta specie a fost folosita la fabricarea cernelii.

Lycoperdon perlatum – considerata a fi comestibila

Amanita muscaria – specie otravitoare cu proprietati halucinogene (folosita cu ceva timp in urma de vraci pentru a intra in transa), si tot ea la noi a fost folosita pentru crearea unei infuzii care se folosea la omorarea mustelor.

Cortinarius trivialis – o ciuperca nu prea placuta la pipait datorita piciorului acoperit cu resturile mucilaginoase ale valului care protejeaza lamelele la exemplarele tinere.

Lyophyllum connatum – care poate fi gasita in numar mare mai ales pe marginea drumurilor unde pamantul este mai framantat.

Ramaria flava Clavicorona pyxidata, multumesc pentru determinare lui Parvu Adrian.

Si pentru ca sa nu fie tot doar stiinta aici si doua fotogafii puse aici doar pentru aspect/compozitie.

Inapoi la stiinta 😉 tot legat de ciuperci, unul dintre animalele care le consuma: Tetrodontophora bielanensis din Ordinul Collembola caracterizat de o formatiune de pe partea interioara a abdomenului care le permite sa sara ca niste pureci.

Valea Stanisoara unde se trece spre Cabana Gentiana.

Cascada pe Valea Stanisoara

Cofluenta Valea Pietrele si Valea Stanisoara

Confluenta Valea Galesului cu Valea Pietrele

Si pentru a mai schimba atmosfera una dintre mustele fotografiate: Gymnomus din familia Heleomyzidae (se recunoaste printre altele dupa margimea anterioara a aripii care este “spinoasa”… se poate vedea in fotografie).

De ce aventura: pentru ca in procesul de identificare a ciupercilor face parte si gustarea lor am facut si eu acelasi lucru… iar la un Lactarius (cred) am gustat m-am ars pe stomac iar mai tarziu a inceput aventura noptii albe… sper ca macar sa aflu ce specie a fost 😉

Daca consumati ciuperci sa nu o faceti pe baza a ce cititi aici.

Leave a Reply